Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Érettségi és Mecsek Rally 00

Komoly feladatok előtt áll Zagyva Dorka, aki szerdán szóbeli érettségizik másnap pedig már a Mecsek Rallyra készül, ahol kétnullásként indul az ORB 1-es mezőny előtt. Ráadásul pályafutása során először nem édesapja, hanem egy nagyon rutinos navigátor, Spitzer Gábor fogja olvasni neki az itinert. 

„Elérkezett a pillanat, amikor Dorkának inkább egy rutinos navigátorra van szüksége az autóban és nem rám – mondta Zagyva Lajos, Dorka édesapja. –  Mivel szerdán érettségizik, nem akartunk rá semmilyen nyomást helyezni, ezért döntöttünk úgy, hogy előfutó lesz a Mecsek Rally és a családunk nagyon jó barátjával, egy rettenetesen rutinos navigátorral, Spitzer Gáborral áll rajthoz. 

Szerdán érettségizik Dorka, aztán részt vesz a banketten, csütörtökön reggel leviszem Pécsre, ahol átveszi (Spitzer) Gábor és onnantól az ő feladatuk lesz megoldani a versenyt.“

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az előfutásnak és a 160 gyorsasági kilométernek is komoly súlya van, de Zagyva Dorka egyelőre ezzel még nem foglalkozik. 

„Most minden időmet és energiámat a tanulás köti le – mondta. – Holnap (szerdán) érettségizek, addig csak emiatt izgulok, utána fogok a versennyel foglalkozni.

Spitzer Gáborral indulok, akit az egyik legrutinosabb navigátornak tartok. Amióta a lányával (Spitzer) Fridával összebarátkoztunk, a két család is közeli baráti kapcsolatba került, Gábor olyan, mintha a második apukám lenne. Természetesen nagy megtiszteltetés, hogy beül mellém és biztos vagyok benne, hogy nagyon sokat fogok tanulni tőle. 

Az előfutás komoly dolog, nem csak kocsikázni fogunk, hanem feladatunk is lesz a versenyen. Az elsődleges célunk, hogy célba érjünk és minél több tapasztalatot szerezzek. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Biztosan hiányozni fog apa, hiszen egyrészről mégis csak ő az édesapám, akitől eddig a rallyversenyzést tanultam, de akár hiszitek, akár nem, a vitatkozás is hiányozni fog az autóban. Természetesen ott lesz velünk és mindent el fogok követni, hogy büszke lehessen rám.“

Spitzer Gábor a kétezres évek elején volt meghatározó navigátora a magyar bajnokságnak. Többek között Keller Péterrel és Hering Gyulával is versenyezett. 2012 óta csak egy-egy futamra tért vissza, de most nem is volt kérdéses, hogy vállalja az előfutást Dorkával. 

„Én nem visszatérésként tekintek rá, hanem hogy egy kis szünetet tartottam a rallyban és most folyatatom – nevet Spitzer Gábor. – Dorka és a lányom jó barátok, így közelről tudtam követni a pályafutását, szerintem nagyon tehetséges versenyzőről van szó és örülök, hogy a fejlődéséhez én is hozzájárulhatok. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

A Mecsek Rallyn az lesz a célunk, hogy jó itinert írjunk, amivel meg tudjuk rajzolni a pályát. Nem kell sietnünk, nem kell versenyeznünk senkivel, az előfutónak nem is ez a feladata, hanem azt szeretnénk, hogy Dorka minél több gyorsasági kilométert és tapasztalatot gyűjtsön. Emellett természetesen jó lesz a pécsi közönség előtt újra versenyautóba ülni.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.

Fotó: Csomós Mixi

Csomós Mixi a Diósgyőr Rallyn melegít a Rally Hungaryre

Hetek óta a Rally Hungary lázában ég a HM Academy párosa, Csomós Mixi és Bán Viktor. A félkészülésük fontos állomása lesz a hétvégi Diósgyőr Rally, ahol pár nappal a magyar Európa-bajnoki futam előtt éles körülmények között tudnak melegíteni a Skoda Fabia Rally2 evóval.

„Szerintem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a Barum Rally célja óta csak a Rally Hungary lebeg a szemem előtt – mondta Csomós Mixi. – Nagyon szeretnénk a magyar Eb-futamon jó eredménnyel meghálálni a szurkolók, a támogatóink és a csapatunk kitartását. Hetek óta ezzel a versennyel kelek és fekszem. 

A felkészülésünk egyik legfontosabb része lesz a Diósgyőr Rally. Óriási lehetőség, hogy egy héttel a Rally Hungary előtt közel nyolcvan gyorsasági kilométert tehetünk meg a Fabiával. Egy ilyen Rally2-es versenyautó egészen másképp viselkedik, mint egy utcai autó, ezért fontos, hogy minél többet menjél és minél jobban együtt tudj élni vele. Óriási a különbség, ha úgy állsz rajthoz egy versenyen, hogy egy héttel előtte élesben mentél vagy kihagytál akár csak két-három hetet. 

Csomós Mixi
Fotó: Csomós Mixi

De nem csak a felkészülésünk miatt lesz fontos a Diósgyőr Rally. Nagyon jó dolognak tartom, hogy egy ilyen nagymúltú, több sportágat tömörítő csapat, mint a DVTK, nyitott az autósport felé. Remélem, több DVTK szurkolót tudunk megnyerni a rallynak és a rally szurkolók is jobban megismerhetnek más sportágakat. 

Köszönjük a lehetőséget, bízom benn, hogy a részvételünkkel is tudjuk emelni a Diósgyőr Rally rangját.“

Bán Viktor is természetesen a Rally Hungaryre készül, de a következő napokban Mixi belsőkamerás felvételeit fogja tanulmányozni, hogy állandó navigátora, Nagy Attila hangja alapján elkészítse a Diósgyőr Rally itinerét. 

Fotó: Csomós Mixi // Bán Viktor, Csomós Mixi

„Évtizedekig break táncoltam, most pedig edzőként dolgozom. A legfontosabb, amit ezzel kapcsolatban megtanultam, hogy a jó eredményhez nagyon sok gyakorlás kell – mondja Bán Viktor. – A Diósgyőr Rally pedig a legjobb lehetőség a számunkra, hogy a Rally Hungary előtt élesben tudjunk gyakorolni. 

Tetszik, hogy a DVTK pálya a központja a versenynek, itt lesz a versenyiroda, a gépátvétel, a szervizpark. Remélem, hogy sokéves hagyomány első állomása lesz a hétvégi verseny. 

Mixi és Ati már mentek ezeken a pályákon, ezért a belsőkamerás felvételükből, Ati hangja alapján készítek egy alap itinert, amit Mixivel a pályabejáráson fogunk leellenőrizni. A cél, hogy jó hangulatban, lazán tudjuk versenyezni, ha ez meglesz, az eredmény is jönni fog.“

Fotó: Csomós Mixi // Győr Rally 2023

A Diósgyőr Rallyt szeptember 30-án rendezik, ahol Csomós Mixi és Bán Viktor mellett láthatják a szurkolók Hangodi Bendegúzt és Nagy Attilát is egy Peugeot 208 Rally4-essel. Mixi állandó navigátorát, Nagy Attilát a Rally Hungaryre adta kölcsön a csapat a szintén HM Academy versenyző Hangodinak, és ők is élnek a felkészülési verseny lehetőségével. 

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém