Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Érettségi és Mecsek Rally 00

Komoly feladatok előtt áll Zagyva Dorka, aki szerdán szóbeli érettségizik másnap pedig már a Mecsek Rallyra készül, ahol kétnullásként indul az ORB 1-es mezőny előtt. Ráadásul pályafutása során először nem édesapja, hanem egy nagyon rutinos navigátor, Spitzer Gábor fogja olvasni neki az itinert. 

„Elérkezett a pillanat, amikor Dorkának inkább egy rutinos navigátorra van szüksége az autóban és nem rám – mondta Zagyva Lajos, Dorka édesapja. –  Mivel szerdán érettségizik, nem akartunk rá semmilyen nyomást helyezni, ezért döntöttünk úgy, hogy előfutó lesz a Mecsek Rally és a családunk nagyon jó barátjával, egy rettenetesen rutinos navigátorral, Spitzer Gáborral áll rajthoz. 

Szerdán érettségizik Dorka, aztán részt vesz a banketten, csütörtökön reggel leviszem Pécsre, ahol átveszi (Spitzer) Gábor és onnantól az ő feladatuk lesz megoldani a versenyt.“

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az előfutásnak és a 160 gyorsasági kilométernek is komoly súlya van, de Zagyva Dorka egyelőre ezzel még nem foglalkozik. 

„Most minden időmet és energiámat a tanulás köti le – mondta. – Holnap (szerdán) érettségizek, addig csak emiatt izgulok, utána fogok a versennyel foglalkozni.

Spitzer Gáborral indulok, akit az egyik legrutinosabb navigátornak tartok. Amióta a lányával (Spitzer) Fridával összebarátkoztunk, a két család is közeli baráti kapcsolatba került, Gábor olyan, mintha a második apukám lenne. Természetesen nagy megtiszteltetés, hogy beül mellém és biztos vagyok benne, hogy nagyon sokat fogok tanulni tőle. 

Az előfutás komoly dolog, nem csak kocsikázni fogunk, hanem feladatunk is lesz a versenyen. Az elsődleges célunk, hogy célba érjünk és minél több tapasztalatot szerezzek. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Biztosan hiányozni fog apa, hiszen egyrészről mégis csak ő az édesapám, akitől eddig a rallyversenyzést tanultam, de akár hiszitek, akár nem, a vitatkozás is hiányozni fog az autóban. Természetesen ott lesz velünk és mindent el fogok követni, hogy büszke lehessen rám.“

Spitzer Gábor a kétezres évek elején volt meghatározó navigátora a magyar bajnokságnak. Többek között Keller Péterrel és Hering Gyulával is versenyezett. 2012 óta csak egy-egy futamra tért vissza, de most nem is volt kérdéses, hogy vállalja az előfutást Dorkával. 

„Én nem visszatérésként tekintek rá, hanem hogy egy kis szünetet tartottam a rallyban és most folyatatom – nevet Spitzer Gábor. – Dorka és a lányom jó barátok, így közelről tudtam követni a pályafutását, szerintem nagyon tehetséges versenyzőről van szó és örülök, hogy a fejlődéséhez én is hozzájárulhatok. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

A Mecsek Rallyn az lesz a célunk, hogy jó itinert írjunk, amivel meg tudjuk rajzolni a pályát. Nem kell sietnünk, nem kell versenyeznünk senkivel, az előfutónak nem is ez a feladata, hanem azt szeretnénk, hogy Dorka minél több gyorsasági kilométert és tapasztalatot gyűjtsön. Emellett természetesen jó lesz a pécsi közönség előtt újra versenyautóba ülni.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.