Zagyva Dorka

Zagyva Dorka és Spitzer Frida első közös győzelme 

Első közös győzelmét aratta Zagyva Dorka és Spitzer Frida a Cered Rally Sprinten. A fiatal páros a vadonatúj Peugeot 208 Rally4-et szerette volna bejáratni, ami remekül sikerült, még a hol száraz, hol vizes, hol pedig félig felszáradt aszfalt sem fogott ki rajtuk. A három szakaszból kettőt megnyertek és az utolsó gyorsaságin az élre állva győztek. 

Egy héttel a Veszprém Rally előtt, a Cered Rally Sprinten próbálhatta ki Zagyva Dorka először az új Peugeot 208 Rally4-esét, amellyel augusztus első hétvégéjén az ORB1-ben, a Peugeot Kupában debütál.

Eredetileg a csapat úgy tervezte, hogy Dorka az első kört egy rutinos navigátorral teljesíti, de a helyszínen úgy döntöttek, Spitzer Frida ül be mellé a teljes távra. Frida, a sikeres navigátor, Spitzer Gábor lánya, a rallyn keresztül ismerkedett meg Dorkával, és a versenyzésen kívül is jó barátok lettek. 

A Cered Rally Sprint nem csak az első közös győzelmük volt, de Spitzer Frida pályafutásának legelső győzelme is. 

Nem kezdődött azonban könnyen a verseny a lányok számára, hiszen az első gyorsaságin a lassítók kihelyezése kicsit meglepte őket, így csak harmadik idővel kezdtek. A második gyorsaságit azonban megnyerték és feljöttek a második helyre, a harmadik szakaszon pedig egy újabb győzelemmel az élre álltak. Sajnos az időjárás viszontagságai miatt a versenyt le kellett rövidíteni, így három szakasz után hirdettek győztest. 

Zagyva Dorka
Fotó: Módi Bence

„Hú, nagyon boldogok vagyunk – nevetett Zagyva Dorka. – Jó verseny volt, Frida kiválóan navigált, abszolút profi volt. Az autó fantasztikusan működött. Az első gyorsaságin egy kicsit még vissza kellett hozzá szoknom, de a másodikon már előjöttek az emlékek. Kipróbáltuk a kipörgésgátlót is, ezt leszámítva pont ugyanolyan, mint apa régi autója. 

Örülök, hogy kipróbálhattam az új autót, és jó volt Fridával nyerni, annyira boldogok vagyunk.“

Természetesen Dorka édesapja, Zagyva Lajos is büszke volt lánya teljesítményére, de ezúttal még egy versenyző apuka mondhatta el ugyanezt magáról, hiszen Spitzer Gábor is büszke lehetett lánya, Frida első győzelmére. 

„Nagyon boldog vagyok – lelkendezett Spitzer Frida. – Óriási lehetőség volt, hogy egy teljes versenyen navigálhattam Dorkának. Az első gyorsaságin kicsit meglepett minket, hogy nem ott volt a lassító, ahova felírtuk, de profi módon kezelte. Szerintem már most nagyon jó versenyző. 

Igazán felszabadultan tudtunk menni, jó volt az összhang a kocsiban, és természetesen örülök az első győzelmemnek. Ahogy visszaértünk a szervizbe, mindenki megtapsolt minket, Dorkával még meg is könnyeztük. Apun láttam, hogy nagyon büszke rám, ennél többet nem is kérhettem volna erre a hétvégére.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.

Fotó: Csomós Mixi

Csomós Mixi a Diósgyőr Rallyn melegít a Rally Hungaryre

Hetek óta a Rally Hungary lázában ég a HM Academy párosa, Csomós Mixi és Bán Viktor. A félkészülésük fontos állomása lesz a hétvégi Diósgyőr Rally, ahol pár nappal a magyar Európa-bajnoki futam előtt éles körülmények között tudnak melegíteni a Skoda Fabia Rally2 evóval.

„Szerintem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a Barum Rally célja óta csak a Rally Hungary lebeg a szemem előtt – mondta Csomós Mixi. – Nagyon szeretnénk a magyar Eb-futamon jó eredménnyel meghálálni a szurkolók, a támogatóink és a csapatunk kitartását. Hetek óta ezzel a versennyel kelek és fekszem. 

A felkészülésünk egyik legfontosabb része lesz a Diósgyőr Rally. Óriási lehetőség, hogy egy héttel a Rally Hungary előtt közel nyolcvan gyorsasági kilométert tehetünk meg a Fabiával. Egy ilyen Rally2-es versenyautó egészen másképp viselkedik, mint egy utcai autó, ezért fontos, hogy minél többet menjél és minél jobban együtt tudj élni vele. Óriási a különbség, ha úgy állsz rajthoz egy versenyen, hogy egy héttel előtte élesben mentél vagy kihagytál akár csak két-három hetet. 

Csomós Mixi
Fotó: Csomós Mixi

De nem csak a felkészülésünk miatt lesz fontos a Diósgyőr Rally. Nagyon jó dolognak tartom, hogy egy ilyen nagymúltú, több sportágat tömörítő csapat, mint a DVTK, nyitott az autósport felé. Remélem, több DVTK szurkolót tudunk megnyerni a rallynak és a rally szurkolók is jobban megismerhetnek más sportágakat. 

Köszönjük a lehetőséget, bízom benn, hogy a részvételünkkel is tudjuk emelni a Diósgyőr Rally rangját.“

Bán Viktor is természetesen a Rally Hungaryre készül, de a következő napokban Mixi belsőkamerás felvételeit fogja tanulmányozni, hogy állandó navigátora, Nagy Attila hangja alapján elkészítse a Diósgyőr Rally itinerét. 

Fotó: Csomós Mixi // Bán Viktor, Csomós Mixi

„Évtizedekig break táncoltam, most pedig edzőként dolgozom. A legfontosabb, amit ezzel kapcsolatban megtanultam, hogy a jó eredményhez nagyon sok gyakorlás kell – mondja Bán Viktor. – A Diósgyőr Rally pedig a legjobb lehetőség a számunkra, hogy a Rally Hungary előtt élesben tudjunk gyakorolni. 

Tetszik, hogy a DVTK pálya a központja a versenynek, itt lesz a versenyiroda, a gépátvétel, a szervizpark. Remélem, hogy sokéves hagyomány első állomása lesz a hétvégi verseny. 

Mixi és Ati már mentek ezeken a pályákon, ezért a belsőkamerás felvételükből, Ati hangja alapján készítek egy alap itinert, amit Mixivel a pályabejáráson fogunk leellenőrizni. A cél, hogy jó hangulatban, lazán tudjuk versenyezni, ha ez meglesz, az eredmény is jönni fog.“

Fotó: Csomós Mixi // Győr Rally 2023

A Diósgyőr Rallyt szeptember 30-án rendezik, ahol Csomós Mixi és Bán Viktor mellett láthatják a szurkolók Hangodi Bendegúzt és Nagy Attilát is egy Peugeot 208 Rally4-essel. Mixi állandó navigátorát, Nagy Attilát a Rally Hungaryre adta kölcsön a csapat a szintén HM Academy versenyző Hangodinak, és ők is élnek a felkészülési verseny lehetőségével. 

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém