Zagyva Dorka

Zagyva Dorka fehér aszfalton, fák között

A két ceredi rallysprint után újabb komoly feladat elé állt Zagyva Dorka, hiszen az Oroszlány Rallyn életében először vett részt Rally3-as versenyen. Ráadásul előfutóként, ami miatt egy kis extra nyomás is volt rajta. 

Harmadik alaklommal vezethetett rallyautót Zagyva Dorka igazi gyorsasági szakaszon. A két ceredi R-Cup Challenge után ezúttal az Oroszlány Rallyn, a híres fehér aszfaltos, változó tapadású szakaszon, igen komoly fák között kellett bizonyítania. 

Mivel a Citroën C2 R2 Maxszal előfutó volt – akinek fontos szerepe van a versenyen – a hibázási lehetőséget a nullára kellett csökkentenie. A feladatot jól oldotta meg, hiszen egy leheletnyi gumi csíktól eltekintve karcmentes autóval ért célba. 

A navigátori ülést elfoglaló édesapja, Zagyva Lajos is elégedett volt lánya teljesítményével, a saját navigálásával már kevésbé. Sőt, egy igen vicces esetet is átéltek. 

Fotó: Bittó Zsolt // Zagyva Dorka

„Húúú, még mindig próbálom feldolgozni a történteket – mondta Zagyva Dorka. – Szerintem még egy-két hétbe beletelik, mire minden belsőkamerás felvételt ki tudunk elemezni, de így is fantasztikus élményekkel lettem gazdagabb és nagyon sokat tanultam. 

Cered is komoly kihívást jelentett, de most találkoztam először a csúszós fehér aszfalttal, azzal, hogy egy gyorsaságin belül többféle tapadás is előfordul. Szintén komoly különbség volt, hogy igen vastag tölgyfák között kellett menni. 

A verseny nehézségét mutatja, hogy sokan estek ki, mi pedig apuval előfutók voltunk, akiknek feladata van. Ezt is figyelembe kellett vennünk, nem volt szabad kiesnünk, hiszen azzal a rendezőt hoztuk volna nehéz helyzetbe.

Apu most is nagyon odatette magát mellettem, próbálta az íveket magyarázni, közben navigált is. Ez nagyon nehéz feladat. Előfordult, hogy elvesztette, hol járunk. Én is ráijesztettem egyszer, amikor rövidebb lett a féktáv a lassító előtt. Befordultunk, de éppen csak. Apu mondta, hogy ez most nagyon jó volt, de több ilyet nem akar látni. 

Fotó: Bittó Zsolt // Zagyva Dorka

A végén volt még egy vicces helyzetünk. Akkor már egész jól éreztem a féktávokat, apu kiabált, hogy fékezz, fékezz, de tudtam, hogy még elfér. 

Ez persze így nagyon jól hangzik, de senki se felejtse el, hogy ez volt a harmadik versenyem igazi gyorsasági szakaszon. Rengeteget kell még tanulnom, de most is sikerült fejlődnöm. 

Nagyon örülök, hogy Határ Attila Éhn Dániellel és Bertalan Márton Hangodi Bendegúzzal apu Peugeot-jával versenyezhettek. Annyira jó volt látni négy ilyen tehetséges versenyzőt/navigátort, hihetetlen alázat van bennük, nagyon sokat tanultam tőlük is, hogyan kell az egész versenyzéshez hozzáállni. 

Remélem, hogy megkapják a lehetőséget az előrelépésre, mert rendkívül jó versenyzők, nagyon megérdemelnék.“

Fotó: Bittó Zsolt // Zagyva Dorka

Zagyva Lajos ezúttal rövidebb összegzést adott: 

„Dorka nagyon jól ment, rettenetesen sokat kell még tanulnia, viszont nekem át kell értékelnem, hogy az ívek magyarázását és a navigálást egyszerre lehet-e csinálni. Elképzelhető, hogy ezeket a feladatokat ketté kell választanunk. 

Köszönet a PSZA Motorsportnak, akik önzetlenül segítettek egy kisebb műszaki hiba elhárításában. Nélkülük nem tudtunk volna továbbmenni.“

A saját versenyzésük mellett Zagyva Lajos fél szemmel Határ Attilát és Bertalan Mártont is figyelte, akik a Peugeot 208 Rally4-esével indultak a versenyen. 

„Csak gratulálni tudok nekik. Gondoltam, hogy jól fognak menni a Peugeot-val, de minden várakozásomat felülmúlták. Komoly autóban van a helye mind a két srácnak, ez nem is kérdés. Remélem, hogy ehhez a lépéshez én is hozzátettem egy kicsit az Oroszlány Rallyn.“

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.