Zagyva Dorka: Nagyon hálásak vagyunk Berta Laci!

Igen eseménydús volt Zagyva Dorka idei utolsó R Cup Challenge bajnoki futama Mezőkövesden. A verseny előtti pénteken murván tesztelt, amely során meghibásodott a Peugeot 208 Rally4 váltója, így az R Cup-futam is veszélybe került. Berta László azonban Dorka segítségére sietett, nem csak egy váltót, hanem a teljes autóját felajánlotta a 17 éves versenyzőnőnek. 

„Nagyon sok dolog történt egyetlen hétvége alatt – kezdte Zagyva Dorka. – Pénteken murván teszteltünk a Mikulás Rallyra, ami nagyon jól sikerült. Viszont a váltónk tönkre ment, amit nem tudtunk másnapra megjavítani. 

Az volt a terv, hogy a teszt után marad az autón a murva futómű és azzal megyünk Mezőkövesden az aszfalton is. A PSZA Motorsportnál javasolták, hogy kérdezzük meg az idei Peugeot Kupa harmadik helyezettjét, Berta Lacit, hogy tud-e kölcsönadni egy váltót. Nagyon meglepett, amikor azt mondta, hogy nem csak a váltót, hanem vigyük az autóját is, amin aszfalt futómű van, azzal sokkal jobban tudok menni. 

Fotó: Makai Gergely / MGR Images // Zagyva Dorka

Elmondani nem tudom, mennyire hálás vagyok ezért az önzetlen segítségért és nem tudom, hogy mivel érdemeltem ki, de nagyon köszönöm. 

Így az autó megoldódott. A mezőkövesdi pálya nagyon tetszett, tempós volt, sok technikás résszel. Kiváló volt a tanulásra. Az első két köröm nem lett a legfényesebb. Az elsőben megforogtam, a másodikban a váltóban fellazult két csavar, ami miatt inkább kiálltunk. 

A harmadik körben egy tempós rész után volt egy lassító, aminél saras volt az aszfalt. A gumira rárakódott egy kis sár, és amikor túl hirtelen rántottam vissza az autót, megúszott a hátulja. Lapjával csapódtunk erre is, arra is. Közben kinyomtam a kuplungot, visszaváltottam, és amikor egyenesbe állt az autó, akkor már tudtam is kigyorsítani. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

A negyedik kör teljesen tiszta volt, akkor már nem volt kalandunk. A következő két körben próbáltuk arra koncentrálni, hogy a kisebb hibákat kijavítsuk. Apuval úgy is éreztük, hogy jól megyünk, de az eredmény nem ezt tükrözte. Akkor néztük, hogy az első gumik teljesen elkoptak.

Az utolsó két körre új gumit raktunk fel és azzal sikerült két nagyon jó időt elérni. Abszolútban és a licences 2wd-ben 5., T2000+ kategóriában pedig 4. lettem.“

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Dorka beszámolójához ezúttal édesapja, Zagyva Lajos sokat nem tudott hozzátenni, de mégis szót kért egy nagyon fontos kérdésben. 

„Nagyon sok méltatást kaptam, amikor az Oroszlány Rallyn Bertalan Marcinak és Határ Attilának felajánlottam a Peugeot 208 Rally4-esünket – mondta Zagyva Lajos. – Engem is meglepett, hogy hányan gratuláltak hozzá, hogy ez milyen sportszerű dolog volt. 

Hát akkor most tessék gratulálni Berta Lászlónak is, aki miután megtudta, hogy a teszten meghibásodott a váltónk és keresünk egy kölcsön váltót, az egész autóját felajánlotta a versenyre, hogy Dorka aszfalt futóművel tudjon menni. 

Egyrészről nagyon köszönjük, másrészről le a kalappal előtte, nagyon jól esett látni és megélni, hogy ilyen sportszerű versenyzők vannak a magyar rallyban.“ 

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.