Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Peugeot és egyetem

Vadonatúj Peugeot 208 Rally4-essel áll rajthoz Zagyva Dorka a Cered Rally Sprinten, ahol már mint egyetemi hallgató vehet részt, hiszen a héten az is eldőlt, hogy felvételt nyert az ELTE Sportszervezés szakára. 

Megérkezett Zagyva Dorka új Peugeot 208 Rally4-ese, amellyel a Veszprém Rallytól fogva az ORB1-ben, a Peugeot Kupában fog versenyezni. Egy héttel a murvás futam előtt, július 30-án a Cered Rally Sprinten próbálhatja ki az új autót. 

„Jó napjaim vannak – mosolygott Zagyva Dorka. – Megérkezett a Peugeot, amit már nagyon vártunk. A héten hirdették ki a felvételi ponthatárokat és bejutottam az ELTE-re, ahol Sportszervezés szakon fogok tanulni szeptembertől. 

A Peugeot-t azzal a céllal rendeltük meg év elején, hogy a Veszprém Rallytól az ORB1-ben, a Peugeot Kupában induljak vele. Ez jó nagy feladat lesz, de már alig várom.“ 

Dorka idén eddig a régi, jól megszokott Citroën C2 R2 Maxszal versenyzett, de korábban többször is indult édesapja Peugeot 208 Rally4-esével, így nem lesz számára teljesen ismeretlen az új autó. 

„Annyi különbség van a két kocsi között, hogy ebben már benne van a kipörgésgátló. Ha nem is lesz teljesen új, a Citroën után mindenképpen vissza kell szoknom hozzá, ezért döntöttünk apuval úgy, hogy a Veszprém Rally előtt a Cered Rally Sprinten is rajthoz állunk. Vasárnap lesz a verseny aszfalton, majd hétfőn átépítik az autót murvára, kedden tesztelünk, utána pedig következhet a Veszprém Rally.“

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

A Cered Rally Sprint nem ismeretlen a Zagyva család számára, hiszen Dorka már többször is indult itt. Idén ráadásul a korábbi négy kilométer helyett hat kilométer hosszú pályát jelöltek ki, amit mind a két irányban háromszor–háromszor teljesít a mezőny. 

„Először is nagyon büszke vagyok Dorkára, hogy bejutott az egyetemre – mondta Dorka édesapja, Zagyva Lajos. – Sokat dolgozott érte, és bár neki is pont úgy az élete a versenyzés, mint nekem volt fiatal koromban, a tanulást is mindig komolyan veszi. 

A Cered Rally Sprint nekünk szinte hazai pálya, nagyon szeretjük a versenyt, a rendezést és a környezetet is, így a lehető legjobb helyen fogjuk bejáratni az új autót. Ráadásul a táv is hosszabb, úgyhogy minden adott egy jó hétvégére. 

Még nem tudjuk, hogy a Veszprém Rally után hol indulunk, a versenynaptárt egyeztetünk kell Dorka egyetemi tanulmányaival, de az a cél, hogy a lehető legtöbb Peugeot Kupa futamon ott legyünk.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.

Csomós Mixi

Csomós Mixi: Újra kölcsönadjuk Atit

A Győr Rally után a Rally Hungaryn is rajthoz áll Csomós Mixi elválaszthatatlan társa, Nagy Attila. A rutinos navigátor ezúttal a szintén Hungarian Motorsport Academy (HMA) versenyző Hangodi Bendegúzt segíti ki a szezonzáró rally Európa-bajnoki futamon a Peugeot 208 Rally4-ben. 

„Nagy Attila a Kanári-szigetek Rallyn navigált utoljára Csomós Mixinek, de azóta is elengedhetetlen része a csapatunknak – mondta Szabó Krisztián csapatvezető. – Minden versenyen ott van velünk, változatlanul ő készíti a ‘team plant’, hogy kinek, mikor mi a feladata, és verseny közben is sokat segít (Csomós) Mixinek és (Bán) Vityának. 

A Rally Hungary lesz Csomós Mixi pályafutásának legfontosabb versenye, ezért Ati segítségére is számítottunk. Azonban a HUMDA-tól megkerestek minket, hogy a HM Academy társunkat, Hangodi Bendegúzt ki tudjuk-e segíteni Atival, mint kölcsönnavigátorral. 

Mivel mi is sok segítséget kaptunk a HM Academytől, és a programnak az is része, hogy a benne szereplők segítsék egymást, Mixivel és Atival közösen úgy döntöttünk, hogy a Győr Rally után újra kölcsön adjuk Atit. 

Szerintem neki is jó lehetőség lesz, hogy autóba üljön, akár tanuljon és nagyon bízom benne, hogy egy tehetséges fiatal versenyző, Hangodi Bendegúz pályafutását is segíteni tudjuk.“

Fotó: Csomós Mixi // Nagy Attila

Nagy Attila ugyan nem így tervezte október első hétvégéjét, de örül a kihívásnak, amit a rá jellemző komolysággal kezel. 

„Tényleg nem terveztem, hogy a Rally Hungaryn versenyautóba ülök, de örülök a lehetőségnek – mondta Nagy Attila. – Tudom, hogy Mixinek nagyon fontos ez a verseny, hiszen hazai pálya és Vityával nagyon jó lendületben vannak, ezért az eredeti terv az volt, hogy amiben csak tudom, segítem őket.

Ugyanakkor nagyon nagy megtiszteltetés a HUMDA felkérése, hogy Hangodi Bendegúznak navigáljak. Őt nagyon céltudatos, a korához képest rendkívül komoly embernek ugyanakkor nagyon jó fej srácnak is tartom. 

A Peugeot Kupában tavaly kimagasló eredményt ért el. Idén kezdte az Eb-programot, ami nem könnyű feladat. Mi Mixivel tudnánk erről mesélni. Beni most abban a stádiumban van, mint mi egy évvel ezelőtt, úgyhogy remélem a tapasztalatommal tudok lendíteni rajta egyet. Szerintem a legfontosabb feladatunk az lesz, hogy élvezzük a versenyt. Ha ez megvan, akkor az eredmény is meglesz. 

Természetesen a rajtig szeretném segíteni Mixiék felkészülését is, a team plant most is én készítem. Kicsit furcsa lesz egyszerre két csapatnak is, de ez egy olyan feladat, amivel szívesen megbirkózom. 

Még egy belső információt hadd osszak meg a szurkolókkal. Amikor végleg eldöntöttük, hogy belevágunk, akkor a menedzserünk, Szabó Krisztián megkért, hogy hadd hívja fel ő Benit. Ugyanis mindig ráhárul, hogy ha valakivel rossz hírt kell közölni, most hadd közöljön egyszer egy jót is. 

Remélem, hogy sokan jönnek ki a versenyre és szurkolnak Mixiéknek meg egy kicsit nekünk is.“

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém