Zagyva Lajos lányával indul a Székesfehérvár–Veszprém Rallyn

Először láthatjuk Zagyva Lajost és lányát, Zagyva Dorkát együtt versenyezni Országos Rallybajnoki futamon. Az apa-lánya páros a Székesfehérvár–Veszprém Rallyn áll rajthoz azzal a Peugeot 208 Rally4-gyel, amelynek már mind a ketten ültek a volánja mögött. A Veszprém környéki murvás pályák egyik legtapasztaltabb versenyzője természetesen most is, mint mindig, győzni szeretne.

Zagyva Lajos neve nem ismeretlen a magyar murvás pályákon, hiszen a kilencvenes évek vége óta több győzelmet is aratott általában a legkisebb, elsőkerék-hajtású kategóriában. Utoljára 2018-ban nyert Veszprémben, akkor a Rally2-ben a 6-os kategóriában volt a leggyorsabb egy Citroën C2 R2 Maxszal. Tavaly a Rally1-ben tért vissza és sokáig nagy csatában volt Szauer Gergővel. A győzelem már-már a zsebében volt a Peugeot 208 R2-vel, de nem tett fel új gumikat az utolsó körre, így végül a második helyen végzett. 

Év végén azonban a nem bajnoki futam, Mikulás Rallyn már egy sokkal modernebb Peugeot 208 Rally4 volánja mögött tért vissza. Ez volt az első verseny, amelyen lánya, Zagyva Dorka olvasta neki az itinert, és megnyerték az L9-es kategóriát. 

Dorka már tavaly kezdte bontogatni versenyzői szárnyait egy Citroën C2 R2 Max volánja mögött. Idén az R Cup Challenge sorozatban áll rajthoz és Cereden már ő is kipróbálhatta a 208 Rally4-et. Akkor a navigátor ülésben édesapja, Zagyva Lajos foglalt helyet. Most cserélnek, ami egyben azt is jelenti, hogy Zagyva Dorka a Székesfehérvár–Veszprém Rallyn debütál az Országos Rallybajnokságban mint navigátor. 

Fotó: Zagyva Lajos

„A Mikulás Rallyn navigált először nekem Dorka és nagyon komolyan vette a feladatát – mondta Zagyva Lajos. – A Veszprém Rally ennél jóval nagyobb falat lesz, hiszen egy nagyon komoly, hosszú verseny, ráadásul a melegre is fel kell készülni. Nagyfokú koncentrációt igényel mind a kettőnk részéről, nem lesz könnyű feladat.“

Zagyva Lajos már a tavalyi második helye óta az idei visszatérésre és visszavágására készül. Szauer Gergő ugyan nem áll rajthoz a versenyen, de itt lesz a 2wd idei ifjú sztárja Hangodi Bendegúz és Zagyva kortársa, Bereczki Norbert is, akik mind a ketten komoly ellenfelek lesznek. 

„Én azt mondom, hogy mindenki komoly ellenfél lesz. Hatan vagyunk a kategóriában, ami nem sok, de nagyon jó versenyzők állnak rajthoz. Nagyon örülök, hogy itt lesz Bereczki Norbi, vele tavaly is jókat csatáztunk, és igen kemény ellenfél. Szintén örülök, hogy egy ilyen fiatal tehetséggel mérkőzhetek meg, mint Hangodi Bendegúz, de szerintem a többiek is jók lesznek. Egy évvel több tapasztalatuk van, mint tavaly volt, hidd el, hogy sokat fejlődtek. 

Természetesen azért megyünk, hogy nyerjünk. Engem más cél nem vezérel, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy nyerni is fogunk. Nagyon jó lenne, ha senkinek nem lenne műszaki hibája, defektje, mind a hatan az utolsó gyorsaságiig küzdenénk, és a végén azt mondhatnánk, azt a betyárját, de jót vívtunk.“

Fotó: Zagyva Dorka

Természetesen Zagyva Dorka is számolja már a napokat, hiszen a sofőrség mellett a navigálás a másik nagy szerelme. Igen komoly nyomás van rajta, hiszen ha valaki, hát ő tudja, hogy édesapja nyerni akar. 

„Amióta megtudtam, hogy én navigálok, számolom a napokat, hogy mennyi van hátra a versenyig – nevet Zagyva Dorka. – Tudom, hogy apa nagyon nyerni szeretne, és óriási kihívás, hogy ebben segítsem őt. A Veszprém Rally lesz az eddigi legkomolyabb versenyem, ahol sok feladatra kell koncentrálni. 

Az etapokat és a pontos érkezést érzem a legfontosabb feladatomnak, illetve az első gyorsaságit. Apánál ez mindig kritikus, úgyhogy ott mindent bele kell adnom. 

Nagyon szeretek vezetni is, Veszprém után két héttel lesz Cereden a következő R Cup versenyem, de a navigálás is nagyon izgalmas, főleg, hogy apa mellett ülhetek, aki számomra a legnagyobb etalon a rallyban. Hú, ha a célban azt mondaná, hogy meg volt elégedve velem, az fantasztikus lenne.“

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program