Zagyva Lajos lányával indul a Székesfehérvár–Veszprém Rallyn

Először láthatjuk Zagyva Lajost és lányát, Zagyva Dorkát együtt versenyezni Országos Rallybajnoki futamon. Az apa-lánya páros a Székesfehérvár–Veszprém Rallyn áll rajthoz azzal a Peugeot 208 Rally4-gyel, amelynek már mind a ketten ültek a volánja mögött. A Veszprém környéki murvás pályák egyik legtapasztaltabb versenyzője természetesen most is, mint mindig, győzni szeretne.

Zagyva Lajos neve nem ismeretlen a magyar murvás pályákon, hiszen a kilencvenes évek vége óta több győzelmet is aratott általában a legkisebb, elsőkerék-hajtású kategóriában. Utoljára 2018-ban nyert Veszprémben, akkor a Rally2-ben a 6-os kategóriában volt a leggyorsabb egy Citroën C2 R2 Maxszal. Tavaly a Rally1-ben tért vissza és sokáig nagy csatában volt Szauer Gergővel. A győzelem már-már a zsebében volt a Peugeot 208 R2-vel, de nem tett fel új gumikat az utolsó körre, így végül a második helyen végzett. 

Év végén azonban a nem bajnoki futam, Mikulás Rallyn már egy sokkal modernebb Peugeot 208 Rally4 volánja mögött tért vissza. Ez volt az első verseny, amelyen lánya, Zagyva Dorka olvasta neki az itinert, és megnyerték az L9-es kategóriát. 

Dorka már tavaly kezdte bontogatni versenyzői szárnyait egy Citroën C2 R2 Max volánja mögött. Idén az R Cup Challenge sorozatban áll rajthoz és Cereden már ő is kipróbálhatta a 208 Rally4-et. Akkor a navigátor ülésben édesapja, Zagyva Lajos foglalt helyet. Most cserélnek, ami egyben azt is jelenti, hogy Zagyva Dorka a Székesfehérvár–Veszprém Rallyn debütál az Országos Rallybajnokságban mint navigátor. 

Fotó: Zagyva Lajos

„A Mikulás Rallyn navigált először nekem Dorka és nagyon komolyan vette a feladatát – mondta Zagyva Lajos. – A Veszprém Rally ennél jóval nagyobb falat lesz, hiszen egy nagyon komoly, hosszú verseny, ráadásul a melegre is fel kell készülni. Nagyfokú koncentrációt igényel mind a kettőnk részéről, nem lesz könnyű feladat.“

Zagyva Lajos már a tavalyi második helye óta az idei visszatérésre és visszavágására készül. Szauer Gergő ugyan nem áll rajthoz a versenyen, de itt lesz a 2wd idei ifjú sztárja Hangodi Bendegúz és Zagyva kortársa, Bereczki Norbert is, akik mind a ketten komoly ellenfelek lesznek. 

„Én azt mondom, hogy mindenki komoly ellenfél lesz. Hatan vagyunk a kategóriában, ami nem sok, de nagyon jó versenyzők állnak rajthoz. Nagyon örülök, hogy itt lesz Bereczki Norbi, vele tavaly is jókat csatáztunk, és igen kemény ellenfél. Szintén örülök, hogy egy ilyen fiatal tehetséggel mérkőzhetek meg, mint Hangodi Bendegúz, de szerintem a többiek is jók lesznek. Egy évvel több tapasztalatuk van, mint tavaly volt, hidd el, hogy sokat fejlődtek. 

Természetesen azért megyünk, hogy nyerjünk. Engem más cél nem vezérel, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy nyerni is fogunk. Nagyon jó lenne, ha senkinek nem lenne műszaki hibája, defektje, mind a hatan az utolsó gyorsaságiig küzdenénk, és a végén azt mondhatnánk, azt a betyárját, de jót vívtunk.“

Fotó: Zagyva Dorka

Természetesen Zagyva Dorka is számolja már a napokat, hiszen a sofőrség mellett a navigálás a másik nagy szerelme. Igen komoly nyomás van rajta, hiszen ha valaki, hát ő tudja, hogy édesapja nyerni akar. 

„Amióta megtudtam, hogy én navigálok, számolom a napokat, hogy mennyi van hátra a versenyig – nevet Zagyva Dorka. – Tudom, hogy apa nagyon nyerni szeretne, és óriási kihívás, hogy ebben segítsem őt. A Veszprém Rally lesz az eddigi legkomolyabb versenyem, ahol sok feladatra kell koncentrálni. 

Az etapokat és a pontos érkezést érzem a legfontosabb feladatomnak, illetve az első gyorsaságit. Apánál ez mindig kritikus, úgyhogy ott mindent bele kell adnom. 

Nagyon szeretek vezetni is, Veszprém után két héttel lesz Cereden a következő R Cup versenyem, de a navigálás is nagyon izgalmas, főleg, hogy apa mellett ülhetek, aki számomra a legnagyobb etalon a rallyban. Hú, ha a célban azt mondaná, hogy meg volt elégedve velem, az fantasztikus lenne.“

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.