Zsírpapa

Zsírpapa 120-szal koppkeresztben

Kegyetlenül gyorsak voltak a zsigulis srácok az első osztályban, Zsírpapának a karja is leszakadt a szervo nélküli VFTS-ben, és szerencsére az első kört elgumizta, így 120-szal érkezett meg koppkeresztben, viszont a Salgó Rallynak nem volt egyetlen gyíkja sem, így a rendező is kapott egy dicséretet. 

A P12-es kategória negyedik helyét szerezte meg Zsíros Imre és Mészáros Sándor Lada VFTS-sel a Salgó Rallyn, amivel még pontot is gyűjtöttek a bajnokságban, de ezt fölösleges is leírni, mert Zsírpapát úgysem érdekli. 

„Semmi gyíkja nem volt a versenynek. Képzeld el – kezdte Zsírpapa a Salgó Rally értékelését. – Ha tavaly a sok rosszat elmondtam a versenyről, akkor most a jót is el kell mondani: úgy rendezték meg ezt a versenyt, ahogy meg kell rendezni. Nem volt csúszás, kaptunk vizet, szendvicset, meg kell dicsérnem a rendezőt. 

Egyetlen bajom volt, hogy elvertek mint a lovat. Azt hittem, hogy majd felfújom itt a léggömböt, de a zsigulis srácok kegyetlenül gyorsak az első osztályban. Veréb Zoli és Nemes Csabi valami * * * * *túl jól mentek. Kaptam tőlük három percet. Jó, mondjuk benne is van minden a kocsijukban, de azt el is kell tudni vezetni. 

Egyébként majdnem harmadikok lettünk, mert Foczkó elrontott valamit, gondoltam, az utolsó Zagyvarónát lefűzöm, de ez a kis genyó megvert negyven másodperccel. Hú, ő is nagyon jó sofőr. 

Én meg képzeld, az első kört elgumiztam, felraktam a lágyakat, a végén már nem volt tapadás, úgyhogy 120-szal koppkereksztben érkeztünk a kanyarba. Ott állt Fehérvári Csabi (Zsírpapa ellenfele a historicban), azt mondja, öreg te nem vagy normális. 

A végére nagyon elfáradtunk ám. Az én autómban nincs szervo, Zsiguli fékkel, Zsiguli kormánnyal megyünk. Mészivel pont beszéltük, hogy ketten 128 évesek vagyunk az autóban, ami azt jelenti, hogy életünk felénél járunk, majd ha ezek a zsigulis srácok megöregszenek és mi már tényleg nagyon öregek leszünk, akkor majd megtudják milyen az szervo nélkül menni. 

Hallod, az utolsó gyors előtt rá akartam gyújtani és nem bírtam felemelni a kezemet.“ 

Zsírpapa
Fotó: Bittó Zsolt // Zsírpapa

Itt szoktuk megköszönni az Etikett Print Kft., a Box Print-FSD Packing Kft. és a GQS Kft. támogatását, amiről Zsírpapának mindig eszébe jut még egy hosszú lista, hogy kinek kell megköszönni, de most még egy sztorija is volt. 

„Azt meséltem neked, hogy a kollégáim, akikkel együtt dolgozom, Salgótarjániak. Zoltán Gábor a főnökük, kérdezi, hogy reggel mikorra jöttök, mert ott szervizeltünk a posta mellett. 8:56-ra. Jó. Odaérünk, képzeld el, hat forró kávéval vártak. De várjál, jövünk be délbe a szervizparkba, állok be, látom lábakon áll a bogrács, azt mondja, anya reggel óta főzte nektek, nehogy éhen maradjatok. 

Olyan csülkös pacalt kaptunk, hogy én még életemben ilyet nem ettem. Képzeld el, készítettek hozzá bodagot, a cigány kenyeret, ők sütötték, direkt nekünk. Ilyen kollégáim vannak. Imádom őket. 

Jaj és a szurkolók. Rengetegen voltak, vagy húsz zsírpapás videót kaptam, mindegyiken üvöltik, jön a Zsírpapa. A pályán mindenhol szurkoltak, integettek, leborultak az autó elé. Imádni valók. Nagyon szeretem a szurkolókat. Köszönöm, hogy vagytok a rallynak.“

De még mielőtt nagyon elérzékenyülnénk, egy fontos üzenet Zsírpapától: „A Boldogkő Rallyn már historicban megyünk, úgyhogy üzenem Wirtmann-nak, készüljön, mert el lesz verve.“

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.