Zsírpapa a historicban debütál

Testvérét nem, örök riválisát, Kiscsatári Imrét viszont szeretné legyőzni Zsíros Imre és navigátora, Erdélyi László a Budapest Ralin. Zsírpapa a hétvégén debütál az Országos Historic Ralibajnokságban, ahol egyelőre a replica csoport R1-es kategóriájába nevezett Lada VFTS-esével, amelyet azonban szeretne teljesen korhűvé visszaalakítani, hogy a közeljövőben már az E korcsoportban indulhasson vele. Hosszú idő után a Budapest Rali lesz az első verseny, ahol Zsírpapa testvére, Hajdú Gábor ellen versenyezhet, akinek most is Diós Dániel olvassa az itinert. Hajdú egy 1,9-es motorra szerelt Lada VFTS-sel áll rajthoz az R2-es kategóriában.

IMG_2194 (Medium)

Zsíros Imre: – Már Miskolcon szerettünk volna rajthoz állni historicban, de akkor nem tudtunk részt venni a versenyen. Most viszont itt vagyunk és támadunk. A VFTS-em új bukócsövet kapott. A régi már nem volt homológ és amíg a kórházban voltam, a Lada-beteg barátaim elkezdtek szervezkedni és összedobták a cső árát. Szerinted milyen érzés volt, amikor megtudtam? Nem a pénz miatt, hanem hogy ennyi barátom van.

A múlt hétvégén hoztam el a VFTS-t, gyorsan le is fényeztem a belsejét, hogy szép legyen. Köszönöm a szerelőimnek is, Csima Károlynak, Lengyel Gábornak, Vasi Florinnak és Kasza Zolinak, hogy összerakták az autót a versenyre.

Szeretném a VFTS-emet visszaalakítani eredeti állapotúra és egy olyan autóval versenyezni, amilyennel annak idején, a nyolcvanas években mentek. A karosszéria és a motor már korhű, még a tolókerekes váltó és a 13 colos kerekek hiányoznak hozzá, de már megrendeltem azokat is.

Nagyon jó lesz a tesómmal együtt versenyezni. Gyerekkorunkban is jó testvérek voltunk, együtt motoroztunk, együtt autóztunk. Őt egész biztosan nem tudom megverni, de nem is az eredményre törekszünk. Régen ültem már versenyautóban, nem akarom megváltani a világot, csak jól akarom érezni magam. Viszont üzenem Kiscsatárinak, hogy ez rá nem vonatkozik, őt meg akarom verni.

Megígérem, hogy a lábatlani elágban már az egyenesben keresztben fogok csúszni, úgyhogy kérem a szurkolókat, hagyjanak helyet.

Hajdú Gábor: – Imivel nem versenyzünk, csak az idő ellen megyünk. Két év után azért vettem elő újra a VFTS-t, mert Imi mondta, öcsém az idén a historicban megyünk. Elég sok versenyen indultunk mostanában, a Baranya Kupán, Vácon, Esztergomban, úgyhogy a berozsdásodásra nem foghatok semmit.

A historic nagyon tetszik, jó a hangulat, jókat lehet vívni, most pedig, hogy a tesóm is itt van, még jobb lesz. Jöhetett volna hamarabb is.

A csapat együttműködő partnerei:  LÉZER Irodatechnika, Saldo Irodatechnika, ZS-M Team Parketta, www.ladabolt.hu, a családjaink és minden VFTS-szurkoló

További információ: www.zsirpapa.hu

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.