Zsírpapa a historicban debütál

Testvérét nem, örök riválisát, Kiscsatári Imrét viszont szeretné legyőzni Zsíros Imre és navigátora, Erdélyi László a Budapest Ralin. Zsírpapa a hétvégén debütál az Országos Historic Ralibajnokságban, ahol egyelőre a replica csoport R1-es kategóriájába nevezett Lada VFTS-esével, amelyet azonban szeretne teljesen korhűvé visszaalakítani, hogy a közeljövőben már az E korcsoportban indulhasson vele. Hosszú idő után a Budapest Rali lesz az első verseny, ahol Zsírpapa testvére, Hajdú Gábor ellen versenyezhet, akinek most is Diós Dániel olvassa az itinert. Hajdú egy 1,9-es motorra szerelt Lada VFTS-sel áll rajthoz az R2-es kategóriában.

IMG_2194 (Medium)

Zsíros Imre: – Már Miskolcon szerettünk volna rajthoz állni historicban, de akkor nem tudtunk részt venni a versenyen. Most viszont itt vagyunk és támadunk. A VFTS-em új bukócsövet kapott. A régi már nem volt homológ és amíg a kórházban voltam, a Lada-beteg barátaim elkezdtek szervezkedni és összedobták a cső árát. Szerinted milyen érzés volt, amikor megtudtam? Nem a pénz miatt, hanem hogy ennyi barátom van.

A múlt hétvégén hoztam el a VFTS-t, gyorsan le is fényeztem a belsejét, hogy szép legyen. Köszönöm a szerelőimnek is, Csima Károlynak, Lengyel Gábornak, Vasi Florinnak és Kasza Zolinak, hogy összerakták az autót a versenyre.

Szeretném a VFTS-emet visszaalakítani eredeti állapotúra és egy olyan autóval versenyezni, amilyennel annak idején, a nyolcvanas években mentek. A karosszéria és a motor már korhű, még a tolókerekes váltó és a 13 colos kerekek hiányoznak hozzá, de már megrendeltem azokat is.

Nagyon jó lesz a tesómmal együtt versenyezni. Gyerekkorunkban is jó testvérek voltunk, együtt motoroztunk, együtt autóztunk. Őt egész biztosan nem tudom megverni, de nem is az eredményre törekszünk. Régen ültem már versenyautóban, nem akarom megváltani a világot, csak jól akarom érezni magam. Viszont üzenem Kiscsatárinak, hogy ez rá nem vonatkozik, őt meg akarom verni.

Megígérem, hogy a lábatlani elágban már az egyenesben keresztben fogok csúszni, úgyhogy kérem a szurkolókat, hagyjanak helyet.

Hajdú Gábor: – Imivel nem versenyzünk, csak az idő ellen megyünk. Két év után azért vettem elő újra a VFTS-t, mert Imi mondta, öcsém az idén a historicban megyünk. Elég sok versenyen indultunk mostanában, a Baranya Kupán, Vácon, Esztergomban, úgyhogy a berozsdásodásra nem foghatok semmit.

A historic nagyon tetszik, jó a hangulat, jókat lehet vívni, most pedig, hogy a tesóm is itt van, még jobb lesz. Jöhetett volna hamarabb is.

A csapat együttműködő partnerei:  LÉZER Irodatechnika, Saldo Irodatechnika, ZS-M Team Parketta, www.ladabolt.hu, a családjaink és minden VFTS-szurkoló

További információ: www.zsirpapa.hu

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.