Zsírpapa

Zsírpapa a szerelemgyerekkel tér vissza

Végre hivatalosan is lehull a lepel Zsírpapa új Lada VFTS-éről, amelyet a Győr Rallyn mutat be a historic mezőnyében. A navigátorülésben most is Mészáros Sándor foglal helyet, azonban Zsírpapa meglepően visszafogottan nyilatkozik az ellenfelekről.

„Előre is elnézést szeretnék kérni a szurkolóktól, most nem azért megyek le, hogy nyerjek vagy bárkit is megverjek, hanem szeretném kipróbálni az új kocsit és célba érni vele – mondta Zsírpapa. 

Cereden már mentem vele hat kilométert, de az igazi próba most lesz a Győr Rallyn. Nagyon jó lett az autó. Mindenki a szívét, lelkét beletette. A múltkor elfelejtettem Vigh Sanyinak megköszönni a villamosságot, ezt most pótolom: Köszönöm Sanyi! 

Nagyon sokan önzetlenül segítettek abban, hogy elkészüljön az új VFTS-em, ami igazi szerelemgyerek lett. De tényleg. Ha nem lenne az a sok ember, akik szeretik a rallyt, akkor most nem lenne versenyautóm. 

Fotó: Bittó Zsolt // Zsírpapa

Egy 34 ezer kilométeres ’90-es bódéból készítettük, úgyhogy zsír új. 33 éves, de én 62 vagyok, Meszes 68, ketten együtt 130-ak vagyunk, úgyhogy hozzánk képest még tinédzser a Zsiguli. 

Nagyon szerettem volna már korábban is indulni vele, de pont jól jött ki, hogy a Győr Rallyra lett kész, mert két támogatóm, az Etikett Print Kft. és a GQS Kft. is idevalósiak. Meg is hívtam őket. Jön két szlovák barátom is, az egyik nagyon jól főz, de hallod, nagyon jól. Ő lesz a szakács, Meszes párja, Gabi pedig gardírozza a vendégeinket. Remélem, ők is jól fogják érezni magukat. 

És nagyon köszönöm a Box Print-FSD Packing Kft-nek, a Material-Plastik Kft-nek és a Vestin Equity Kft-nek is, hogy mellettem állnak. Meg persze a családomnak és a szurkolóknak. Szerintem azért ha már rajtam lesz a sisak, akkor egy kicsit másképp fogom gondolni, végül is úgy lehet a legjobban kipróbálni az autót, ha nyomom neki, nem? Különben hazamennének a szurkolók, azt meg senki sem akarja. Na puszi a csajoknak, gyertek Győrbe és szurkoljatok!“

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.