Zsírpapa

Zsírpapa megbrummogtatta a VFTS-t Pethő Tyutyunak

Igen erős mezőnyben szerezte meg Zsírpapa és Mészáros Sándor a P12-es kategória második helyét a Dunakanyar Rallyn, így a historic mellett már ORC-ben is komoly mennyiségű bajnoki pontokat gyűjtöttek.

Ebben még az sem akadályozta meg őket, hogy ezúttal nem a versenynek, hanem a VFTS-nek volt egy kis gyíkja, igaz, csak a végén. A hatalmas küzdelemben természetesen Zsírpapa nem felejtkezett meg régi barátjáról és versenyzőtárásról, a 2014-ben elhunyt Pethő Tyutyuról, akinek többször is megbrummogtatta és megkapartatta a VFTS-t. 

„Nagyon jó verseny volt, ha nem lett volna ennyi etap, még élveztük is volna – mesélte Zsírpapa. – A pályák nagyon jók voltak, technikásak, gyorsak, teljesen kész voltam tőlük. Etapon viszont folyton be akartam aludni. Meszes mindig kiabált, hogy ugye nem alszol?! 

Fotó: Kollár Attila // Zsírpapa

A versenynek most nem volt gyíkja, de képzeld el, a VFTS-nek igen. A kardánon van egy gumi, az szétszakadt, ha nyomtam neki, akkor verte az alját. Az utolsó gyorson féltem, hogy baj lesz, Csomor közel volt hozzánk, de megtartottuk a második helyet.“

A P12-ben öt célba érkező volt, akik közül Zsírpapáék szerezték meg a második helyet. 

„De csak azért, mert a többieknek mindig volt valami gyíkja, nekünk meg csak a végén. Veréb Zolit (a P12 győztesét) nem lehet megfogni, nagyon jó az autója és az a baj, hogy jól is vezeti. De azért szívtam a vérét mindenkinek. Nézegették a kocsit, azt mondják, te fater, ezen dobfék van? Az. Hátul Zsiguli híd? Mondom, mi más lenne? Ez homológ autó. És te ezzel a gumival mész? Hát mivel mennék? De kilóg belőle a drót. Persze, hogy kilóg, végig megvettem a gumit, nem?“

Fotó: Kollár Attila // Zsírpapa

Zsírpapa, mint ahogyan az köztudott, a historic bajnokság mellett idén másodszorra ruccant ki az ORC mezőnybe, amely nagyrészt új szponzorának, a Vestin Equitynek köszönhető, amely erre a versenyre csatlakozott az Etikett Print Kft., a Box Print-FSD Packing Kft. és a GQS Kft.-hez. 

„Nagyon köszönöm mindenkinek, aki segített, hogy rajthoz állhassunk a Dunakanyar Rallyn. A tetőn fent volt a Rallye Rádió lógója is, azt láttad?“

Szerintem már nincs olyan ember, aki ne látta volna. De Zsírpapa természetesen nem felejtkezett meg Pethő Tyutyuról sem. 

Fotó: Kollár Attila // Zsírpapa

„Ahogy mentünk át Szobon, a temetőnél mindig lelassítottunk, elkezdtem brummogtatni a motort és megkapartattam a VFTS-t. Vasárnap jövünk visszafelé, éppen brummogtatok, kiszalad Zentai Kornél – aki tudod, ott lakik –, azt mondja, fogadjunk, ez Pethő Tyutyué. Hát kié lenne? Húúú, nagyon hiányzik Tyutyu a rallyból. Annyira jó gyerek volt…

Azt mondtam már, hogy megyünk a Mecsek Rallyn?“

Igen, Papa, ezt már tudjuk és nagyon örülünk is neki. 

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.