Zsírpapa sok keresztet ígér

Kizárólag a szurkolók és saját maguk szórakoztatása a célja Zsíros Imrének és Forray Zsoltnak a Mecsek Ralin. Miután a páros most indul az idén először, nincs értelme a pontvadászatnak, csak a látványra mennek, és ígéretük szerint mindenhol kilinccsel előre érkeznek.

 

„Újra harcba szállunk” – mondta Zsíros Imre. Többször is terveztük az idén, hogy rajthoz állunk, de ez mindig eltolódott. Most a támogatóim, az MRE–H és a Lézer Irodatechnika úgy érezték, hogy tarthatatlan ez az állapot, hogy nem versenyzünk. Mivel az MRE–H-nak komoly érdekeltségei vannak Pécs környékén, ezért a részükről még fontosabb volt ez a verseny.”

„A kilenchónapos szünetben az autót is építgettük, mert az is már romokban hevert. Mondhatjuk, hogy új autóval állunk rajthoz. A bajnokság már eldőlt, különben is egy versennyel nem sok értelme lenne pontokat gyűjteni, ezért kizárólag a látványra megyünk rá. Az sem érdekel, ha utolsók leszünk, de a nézők megjegyezzék, hogy ott voltunk. Ezért megígérhetem, hogy mindenhol kilinccsel előre érkezünk.”

„Borzasztóan hiányzott már a versenyzés, hogy beülhessek a VFTS-be, hogy beindíthassam, hogy halljam a hangját. A keresztben csúszásról meg nem is beszélve. Ma vittem fékpadra, és mivel bejáratós a motorja, lábon mentem vele a városban. Hát már ez is… nem is tudom elmondani, milyen érzés volt, de a VFTS-szurkolók úgy is tudják.”

Wirtmann Ferenc

Wirtmann: Kuplung, szuperrally, de így is élveztük

Kalandos versenye volt Wirtmann Ferencnek és Kerekes Józsefnek a Salgó Rallyn. Az Országos Historic Rallybajnokság második futamán az első öt szakaszt megnyerték és vezették a versenyt, amikor elromlott a Ford Escort Mk II-es kuplungja, így a napi utolsó szakaszt ki kellett hagyniuk. Szombaton szuperrallyval visszaálltak, de a kihagyott gyorsasági miatt annyi büntetést kaptak, hogy az abszolút értékelésben a nyolcadik, D csoportban pedig az ötödik helyre tudtak felkapaszkodni.

Jó versenyt ígért Wirtmann Ferenc a Salgó Rallyra és a műszaki hibájuk ellenére is azt gondolja, nem tévedett az előrejelzéssel. 

„Tényleg jó verseny volt, jó pályákkal – mondja. – Ceredet nem kell bemutatni, az egyik legjobb magyar gyorsasági. Kazár rettentő gyors, bár most megnövelték a hosszát. A másik két pályát Katalinaknaként ismerjük. Elég durva, de igazi rally gyorsasági. Sok volt a murvafelhordás, a sár, verseny közben is esett az eső, mégis kevés defekt volt. Mi Jotival nagyon élveztük a pályákat. 

Az első öt gyorsaságit megnyertük, de már az elején probléma volt a kuplunggal, nem emelt ki. A hatodik szakaszon nem mertünk elrajtolni, mert ha bent maradunk a pályán, akkor vége a versenyünknek. Inkább bementünk a szervizparkba, ahol kicseréltük a kuplungot, így másnap folytatni tudtuk a versenyt.“

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

A szuperrallyt azonban a historic szabálya komolyan bünteti. 

„A historic sajátos szabálya szerint, ha ez első nap kiesel, akkor az addigi eredményeidet törlik és a kategória utolsó idejét kapod, plusz kihagyott gyorsaságinként öt percet – vette át a szót Kerekes Joti. – Ez nekünk összességében több mint 15 perc büntetést jelentett, de legalább versenyben maradtunk. Mivel szuperrallyztunk, a megszerzett pontjainkat is felezik, így számításaink szerint három pontot kaptunk, ami még mindig több, mint ha kiesetünk volna.“

A verseny második napján, szombaton így már nem kellett sietnie a párosnak és előkerültek a használt gumik is. 

„Előszedtük az összes kopott gumit, amit egyébként versenyre már nem raktunk volna fel, és elhasználtuk őket – mondta Wirtmann. – Zagyvarónát mind a háromszor megnyertük. Szuhára nem voltak jók a széles gumik, de mivel gyakorlatilag nem számított az időeredményünk, fent hagytuk őket és azzal mentünk. Ott mind a kétszer kikaptunk. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Abszolútban 8., D csoportban 5., D3-as kategóriában pedig 4.-ek lettünk. Ennyit tudtunk kihozni a versenyből. A Mecsek Rally előtt át kell néznünk a kuplungot és a hidraulikát is. Amint megvan a hiba oka, tudjuk orvosolni. Remélem, a másik magyar klasszikus versenyen, Pécsen az eredményünk is jobb lesz. De ha csak annyira élvezzük Jotival, mint a Salgót, akkor már elégedettek leszünk.“ 

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Valvoline és Sonax