Zsírpapa sok keresztet ígér

Kizárólag a szurkolók és saját maguk szórakoztatása a célja Zsíros Imrének és Forray Zsoltnak a Mecsek Ralin. Miután a páros most indul az idén először, nincs értelme a pontvadászatnak, csak a látványra mennek, és ígéretük szerint mindenhol kilinccsel előre érkeznek.

 

„Újra harcba szállunk” – mondta Zsíros Imre. Többször is terveztük az idén, hogy rajthoz állunk, de ez mindig eltolódott. Most a támogatóim, az MRE–H és a Lézer Irodatechnika úgy érezték, hogy tarthatatlan ez az állapot, hogy nem versenyzünk. Mivel az MRE–H-nak komoly érdekeltségei vannak Pécs környékén, ezért a részükről még fontosabb volt ez a verseny.”

„A kilenchónapos szünetben az autót is építgettük, mert az is már romokban hevert. Mondhatjuk, hogy új autóval állunk rajthoz. A bajnokság már eldőlt, különben is egy versennyel nem sok értelme lenne pontokat gyűjteni, ezért kizárólag a látványra megyünk rá. Az sem érdekel, ha utolsók leszünk, de a nézők megjegyezzék, hogy ott voltunk. Ezért megígérhetem, hogy mindenhol kilinccsel előre érkezünk.”

„Borzasztóan hiányzott már a versenyzés, hogy beülhessek a VFTS-be, hogy beindíthassam, hogy halljam a hangját. A keresztben csúszásról meg nem is beszélve. Ma vittem fékpadra, és mivel bejáratós a motorja, lábon mentem vele a városban. Hát már ez is… nem is tudom elmondani, milyen érzés volt, de a VFTS-szurkolók úgy is tudják.”

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.