Zsírpapa

Zsírpapa szétcsapja az Eb-mezőny arcát – vagy nem

Közel egy évtizede ment utoljára Zsíros Imre és Mészáros Sándor új versenyabroncsokkal. A Mecsek Rallyra egy titokzatos támogatójuk hat új gumival lepte meg őket, amivel Zsírpapa arra készül, hogy szétcsapja az Eb-mezőny arcát. A gond csak az, hogy a gumik még egy hajóban csücsülnek, várva a kirakodásra. Ha nem jönnek meg, akkor viszont Zsírpapa előveszi a legöregebb gumikat és megy egyet a szurkolóknak. 

„A helyzet az, hogy Meszes (Mészáros Sándor) és Garami (Zoltán) régen mentek együtt, és képzeld el, hogy még mindig szoktak beszélgetni. Van ilyen. Persze Garami mindig szívja a vérét, kérdezte, hogy te, miért nem mentek gyorsabban? 

Azt mondja Meszes, ennél is gyorsabban? Így is minden kanyarban meg akar ölni. Hét-nyolc éves gumikkal megyünk. Azt mondja Garami, csak a gumin múlik? Azon hát. Jó, akkor veszek nektek hat új gumit, de akkor a Mecsek Rallyn menjetek vele, mint az állat.

Így lett a Material-Plastik Kft támogatásával hat új gumink. Hallod, még a Pethőék ellen mentem utoljára új gumival, de már nem is emlékszem rá, hogy milyen. De várjál, mert nincs vége, a hat versenygumink még a hajón van, ami három hete nem tud kikötni. Azt ígérték, hogy ideér a versenyre, de ha nem, akkor viszont felrakjuk a legöregebb gumikat és még az egyenesben is keresztbe fogunk autózni, mint a hülyegyerekek.

Itt írd már bele a szponzorokat is, ahogy szoktad (Etikett Print Kft., Box Print-FSD Packing Kft., GQS Kft.) zárójelben is jó, hátha úgy nem szólnak érte, meg az olvasóknak sem unalmas, de annyira aranyosak, hogy támogatnak, nélkülük nem tudnék versenyezni, csak pofázni. 

De megmondom őszintén, nagyon szeretném, hogy megjöjjenek az új gumik. Tavaly is jó időket mentünk a historic Eb-mezőnyében. A gyűjtőben jöttek is nézegetni, hogy mitől megy ez az autó? Hátul dobfék van rajta, elől is csak kis tárcsa, mi a fene ez? Ott volt Mekler Laci is, ő beszéli a nyelvüket, azt mondja, ne csodálkozzatok, Zsírpapának 47-es lába van, tudja nyomni vele a gázt. 

Na most, ha idén is eljönnének és meglenne az új gumink, akkor azzal szétcsapnám az arcukat. Vagy bedobnám. Egyébként meg mindegy, ha már ott vagyunk, akkor élvezni fogjuk a versenyt. Nekem a rally az életem, meg persze anya és a gyerekek, meg a szurkolók és a VFTS. Ha elmegyünk a Mecsek Rallyra, az nekem olyan mintha nyaralnék, úgyhogy mi bajom lehet.

De azért szurkoljatok, hogy megjöjjenek az új gumik, hadd csapjam szét a szájukat. Azok is jó srácok, megérdemelnék.“

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.