Zsírpapa

Zsírpapa széttekerte a kezét a Szilveszter Rallyn

41 navigátor, 21 liter húsos káposzta, 3 bogrács forralt bor és egy garnitúra nullára elfogyasztott gumi volt Zsírpapa mérlege a Szilveszter Rallyn, amit szerdán elhunyt sporttársa, Kaposi László tiszteletére teljesített. 

„Nagyon jó verseny volt, de nagggyon – szögezte le mindjárt az elején Zsírpapa. – Egész évben egy csomó embernek ígértem meg, hogy a majd a Szilveszter Rally tesztjén viszem. Úgy képzeld el, hogy mindenki eljött. 11-kor kezdődött a teszt, én 11:20-kor már pályán voltam. 41 embert vittem. Fél ötkor odajött hozzám a sportbíró – nagyon aranyos volt –, azt mondja: Papa, sok van még? Mert már csak te körözöl. 

Zsírpapa
Fotó: Bittó Zsolt // Zsírpapa

Olyan voltam, mint egy taxis. Többet mentem a teszten, mint a versenyen, de úgy élveztem. Széttekertem a kezem, estére viszont majd leszakadt a karom, meg a vállam. 

A versenyen az első körben Meszes (Mészáros Sándor) unokáját vittem, a kis Csanádot. Sokkal jobban vigyorog, mint a nagyapja. Fülig ért a szája végig. Mondta is az anyukája, hogy na, őt is megfertőzted. 

Az első napra rányomta a bélyegét Kaposi Laci halála. Tudod, az arany fekete VFTS. Historic replicában versenyeztünk együtt annak idején. Végtelenül jó ember volt, nagyon szerettem, az az igazi sporttárs, jó barát. Teljesen kész voltam tőle. Gondolkoztam is, hogy most mit csináljunk, hogy versenyezzünk így holnap? De aztán arra gondoltam, hogy ha már Laci nem tudott végigmenni a versenyen, akkor az ő tiszteletére én végigmegyek.

Fotó: Bittó Zsolt // Zsírpapa

Másnap volt nálunk a nagy zabálás. Meszes 21 liter húsos káposztát főzött. Kint volt Wirtmann és Schneer Laci – vettünk neki külön tejfölt –, akik felzabáltak mindent. Az összes öreg ott volt a szervizparkunkban. Az autót nem is lehetett látni a tömegtől. 

A teszten jól elkoptattuk a gumikat. Emlékszel Rauth Tibire? Ő ment a Samarával még Pethő Tyutyu idejében. Azt mondja Papa, felhozom a gumivágót és vágok bele neked mintát. Mondtam, hogy jó, de lemezollót is hozzál, mert már csak a drótot lehet vágni. Ez a garnitúra gumink tényleg végig ki lett fizetve, de a legvégéig.“

Fotó: Bittó Zsolt // Zsírpapa

Zsírpapát a gumikoptatásban most is támogatta az Etikett Print Kft., a Box Print-FSD Packing Kft., a GQS Kft., a Material-Plastik Kft. és a Vestin Equity Kft. 

„De nem csak ők támogattak ezen a versenyen, mindenki, aki kijött, aki zabált nálunk, vagy szurkolt, a sportbírók, akik a teszten odafagytak miattam a sátorba, a sok barát, a családom. Jó verseny volt. Csak Kaposi Laci fog hiányozni. Részvétem a családjának. Őket is nagyon szeretem.“

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.