Akkor Hänninen jön a Mecsek Ralira?

Az eredeti tervekkel ellentétben több IRC-futamon is láthatjuk a bajnoki címvédő Juho Hänninent. A Skoda őt az idén a Szuper–2000-es vb-n akarta indítani és csak a Monte-Carlo valamint a Barum Ralin szerepelt volna az IRC-n. Most azonban úgy tűnik, vb-programja mellett több IRC-futamon is rajthoz állhat.

„Nagyon elégedettek voltunk a formájával a Monte-Carlo Ralin” – mondta a Skoda-csapat igazgatója, Pavel Hortek. „Fantasztikusan sokat fejlődött aszfalton. Az idei programját még nem jelentettük be, de egész biztosan indulni fog a Barum Ralin, szerintem a Skót és a Ciprus Ralin és még néhány aszfaltos versenyen.”

A Skoda az idén csak Jan Kopeckyt indítja a teljes bajnokságban, illetve Freddy Loix hétfutamos programjához nyújtanak segítséget. A cseh gyár azonban az IRC gyártók bajnoki címére hajt, amelyhez minden versenyen ütőképes Fabiákat kell rajthoz állítania. Logikus lépés lenne tehát azokon a versenyeken indítani Hänninent, amelyeket Loix kihagy, így minden futamon lenne két gyári autójuk.

Loix programjában nem szerepel a Mecsek Rali. Ha tehát ezt a gondolatmenetet követjük, akkor lehet, hogy Hänninent láthatjuk Pécsen egy Fabia S2000-essel.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.