Amikor Mr Latvala elkezdi túlságosan nyomni

Jari-Matti Latvala élete egyik legfontosabb eredményét érte el az Új-Zéland Ralin, hiszen nem csak nyert, de megbízhatóan, kiegyensúlyozottan autózott. Ezzel a saját korábbi hibáit is legyőzte. Ám az Új-Zéland Rali utolsó napja egyáltalán nem úgy indult, hogy nyerni fog.

„Reggel úgy gondoltam, hogy a harmadik hely megtartása a legfontosabb. Aztán a dolgok megváltoztak és az utolsó gyors előtt úgy éreztem, hogy ha olyan gyorsan megyek, mint addig, akkor meglehet. Ha nem akarok nagyon gyors lenni. Mert tudom, hogy mi szokott történni, amikor Mr Latvala elkezdi túlságosan nyomni.”

Az utolsó gyorsaságin, a győzelemért folyó harcban Petter Solberg egy villanyoszlopra tekerte Citroënjét, Sébastien Ogier megforgott, de Latvalának is volt egy pillanata, amikor azt hitte elveszett az első hely.

„Kaptunk néhány részidőt a gyorson. Először öt másodperccel (Ogier) előtt voltunk, aztán hirtelen csak kettővel. Akkor elkezdtem egy kicsit jobban nyomni, de elkövettem egy hibát: túlságosan is nyomtam, és nekimentem a partoldalnak. Úgy éreztem, hogy talán elveszett minden, de három kanyarral a vége előtt egy lökhárítót láttam az úton, és tudtam, hogy valami történt. Úgy értem célba, hogy nem tudtam a pontos időket. Odamentem a táblához (ahova a gyorsasági időket írják), tudtam az időt, amit Miikka (Anttila) mért a stopperrel, és megnéztem a többiek idejét. Meglepődtem, hogy milyen jó időt jöttünk, aztán amikor Miikka megkapta a menetlevelet, tudtuk, hogy nyertünk.”

Latvala navigátora, Miika Anttila is hitetlenkedett egy sort, de a sportszerűségről sem felejtkezett el.

„Hihetetlen dolognak tűnik, hogy nyertünk” – mondta Anttila. „Mondjuk az első győzelmünk is nagyon jó volt, de az biztos, hogy ez egy nagyon-nagyon jó győzelem. Úgy értem, hogy 2,4 másodperccel nyertünk Sébastien (Ogier) és Julien (Ingrassia) előtt. Ez annyira kicsi különbség, hogy akár fordítva is lehetett volna. Most mi voltunk a szerencsések.”

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.