Amikor Mr Latvala elkezdi túlságosan nyomni

Jari-Matti Latvala élete egyik legfontosabb eredményét érte el az Új-Zéland Ralin, hiszen nem csak nyert, de megbízhatóan, kiegyensúlyozottan autózott. Ezzel a saját korábbi hibáit is legyőzte. Ám az Új-Zéland Rali utolsó napja egyáltalán nem úgy indult, hogy nyerni fog.

„Reggel úgy gondoltam, hogy a harmadik hely megtartása a legfontosabb. Aztán a dolgok megváltoztak és az utolsó gyors előtt úgy éreztem, hogy ha olyan gyorsan megyek, mint addig, akkor meglehet. Ha nem akarok nagyon gyors lenni. Mert tudom, hogy mi szokott történni, amikor Mr Latvala elkezdi túlságosan nyomni.”

Az utolsó gyorsaságin, a győzelemért folyó harcban Petter Solberg egy villanyoszlopra tekerte Citroënjét, Sébastien Ogier megforgott, de Latvalának is volt egy pillanata, amikor azt hitte elveszett az első hely.

„Kaptunk néhány részidőt a gyorson. Először öt másodperccel (Ogier) előtt voltunk, aztán hirtelen csak kettővel. Akkor elkezdtem egy kicsit jobban nyomni, de elkövettem egy hibát: túlságosan is nyomtam, és nekimentem a partoldalnak. Úgy éreztem, hogy talán elveszett minden, de három kanyarral a vége előtt egy lökhárítót láttam az úton, és tudtam, hogy valami történt. Úgy értem célba, hogy nem tudtam a pontos időket. Odamentem a táblához (ahova a gyorsasági időket írják), tudtam az időt, amit Miikka (Anttila) mért a stopperrel, és megnéztem a többiek idejét. Meglepődtem, hogy milyen jó időt jöttünk, aztán amikor Miikka megkapta a menetlevelet, tudtuk, hogy nyertünk.”

Latvala navigátora, Miika Anttila is hitetlenkedett egy sort, de a sportszerűségről sem felejtkezett el.

„Hihetetlen dolognak tűnik, hogy nyertünk” – mondta Anttila. „Mondjuk az első győzelmünk is nagyon jó volt, de az biztos, hogy ez egy nagyon-nagyon jó győzelem. Úgy értem, hogy 2,4 másodperccel nyertünk Sébastien (Ogier) és Julien (Ingrassia) előtt. Ez annyira kicsi különbség, hogy akár fordítva is lehetett volna. Most mi voltunk a szerencsések.”

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program