Bertalan Márton

Bertalan Márton pályafutása legkomolyabb tesztjével készült a Veszprém Rallyra

Igen szoros versenyre számít Bertalan Márton és Paizs Róbert a Veszprém Rallyn, hiszen a Peugeot Kupában mindössze egyetlen pontra vannak az első helytől. A szezonnyitó Székesfehérvár Rallyn idén már nyertek egy murvás futamot, amit most is szeretnének megismételni. Ennek érdekében pályafutásuk legkomolyabb tesztjével készültek. 

„Nagyon várom a Veszprém Rallyt – mondja Bertalan Márton. – A murvát jobban szeretem, nagyobb élményt ad, nem csak a nézőknek, de a versenyzőknek is. Vicces volt, hogy már (az előző futamon) a Mecsek Rally céljában arról beszélgettünk, mi lesz Veszprémben.

Mivel a bajnokság ilyen kiélezett, keményen készülünk mi is, és szeretnénk mindent megtenni azért, hogy visszavegyük a vezetést. Két hete pályafutásom legkomolyabb tesztjén vettünk részt, ahol száz kilométert autóztunk murván, úgyhogy most még felkészültebbek vagyunk, mint Fehérváron voltunk. 

Fotó: Bertalan Márton

Emeli a tétet, hogy ezen a versenyen a kategóriánkban indul Herczig Patrik, illetve a Veszprém Rallyk nagy királya, Zagyva Lajos is, úgyhogy a mezőnyre sem lehet panasz. 

Pénteken a hivatalos teszten még szeretnénk párat menni, aztán vasárnap reggel jöhet az év egyik csúcspontja, a Veszprém Rally.“

Paizs Róbert is a felkészülést és a tét nagyságát emelte ki, azonban szerinte van még egy dolog, amit nem szabad elfelejteni a verseny előtt. 

„Természetesen nagy a tét, nem csak a versenyen, de az erőgyorsaságin is jól kell szerepelnünk ahhoz, hogy vissza tudjuk venni a vezetést a Peugeot Kupában – mondta a rutinos navigátor. – Ugyanakkor nem érzem, hogy extra nyomás lenne rajtunk, inkább motiváló, hogy ilyen erős ellenfelekkel kell megmérkőznünk. 

Fotó: Bertalan Márton

Ilyenkor még nagyobb hangsúlyt fektetünk a felkészülésre, akár fizikálisan, akár mentálisan, akár szakmailag. Biztos vagyok benne, hogy Marcit még jobban kell támogatnom mentálisan, mint a korábbi versenyeken, de nem szeretnénk elfelejteni azt sem, hogy a győzelem mellett az a célunk, hogy jól érezzük magunkat a versenyen. Én nagyon jó Veszprém Rallyra számítok.“

Bertalan Márton és Paizs Róbert együttműködő partnerei: 

PR-Parts Autóalkatrészek Kft., Pilis Autóüveg Kft., RI-Car Kft., Emineo Magánkórház, Kezew Tabak Bt., Autodekor.hu

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.