Bertalan Márton

Bertalan Márton pályafutása legkomolyabb tesztjével készült a Veszprém Rallyra

Igen szoros versenyre számít Bertalan Márton és Paizs Róbert a Veszprém Rallyn, hiszen a Peugeot Kupában mindössze egyetlen pontra vannak az első helytől. A szezonnyitó Székesfehérvár Rallyn idén már nyertek egy murvás futamot, amit most is szeretnének megismételni. Ennek érdekében pályafutásuk legkomolyabb tesztjével készültek. 

„Nagyon várom a Veszprém Rallyt – mondja Bertalan Márton. – A murvát jobban szeretem, nagyobb élményt ad, nem csak a nézőknek, de a versenyzőknek is. Vicces volt, hogy már (az előző futamon) a Mecsek Rally céljában arról beszélgettünk, mi lesz Veszprémben.

Mivel a bajnokság ilyen kiélezett, keményen készülünk mi is, és szeretnénk mindent megtenni azért, hogy visszavegyük a vezetést. Két hete pályafutásom legkomolyabb tesztjén vettünk részt, ahol száz kilométert autóztunk murván, úgyhogy most még felkészültebbek vagyunk, mint Fehérváron voltunk. 

Fotó: Bertalan Márton

Emeli a tétet, hogy ezen a versenyen a kategóriánkban indul Herczig Patrik, illetve a Veszprém Rallyk nagy királya, Zagyva Lajos is, úgyhogy a mezőnyre sem lehet panasz. 

Pénteken a hivatalos teszten még szeretnénk párat menni, aztán vasárnap reggel jöhet az év egyik csúcspontja, a Veszprém Rally.“

Paizs Róbert is a felkészülést és a tét nagyságát emelte ki, azonban szerinte van még egy dolog, amit nem szabad elfelejteni a verseny előtt. 

„Természetesen nagy a tét, nem csak a versenyen, de az erőgyorsaságin is jól kell szerepelnünk ahhoz, hogy vissza tudjuk venni a vezetést a Peugeot Kupában – mondta a rutinos navigátor. – Ugyanakkor nem érzem, hogy extra nyomás lenne rajtunk, inkább motiváló, hogy ilyen erős ellenfelekkel kell megmérkőznünk. 

Fotó: Bertalan Márton

Ilyenkor még nagyobb hangsúlyt fektetünk a felkészülésre, akár fizikálisan, akár mentálisan, akár szakmailag. Biztos vagyok benne, hogy Marcit még jobban kell támogatnom mentálisan, mint a korábbi versenyeken, de nem szeretnénk elfelejteni azt sem, hogy a győzelem mellett az a célunk, hogy jól érezzük magunkat a versenyen. Én nagyon jó Veszprém Rallyra számítok.“

Bertalan Márton és Paizs Róbert együttműködő partnerei: 

PR-Parts Autóalkatrészek Kft., Pilis Autóüveg Kft., RI-Car Kft., Emineo Magánkórház, Kezew Tabak Bt., Autodekor.hu

Fotó: Csomós Mixi

Csomós Mixi a Diósgyőr Rallyn melegít a Rally Hungaryre

Hetek óta a Rally Hungary lázában ég a HM Academy párosa, Csomós Mixi és Bán Viktor. A félkészülésük fontos állomása lesz a hétvégi Diósgyőr Rally, ahol pár nappal a magyar Európa-bajnoki futam előtt éles körülmények között tudnak melegíteni a Skoda Fabia Rally2 evóval.

„Szerintem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a Barum Rally célja óta csak a Rally Hungary lebeg a szemem előtt – mondta Csomós Mixi. – Nagyon szeretnénk a magyar Eb-futamon jó eredménnyel meghálálni a szurkolók, a támogatóink és a csapatunk kitartását. Hetek óta ezzel a versennyel kelek és fekszem. 

A felkészülésünk egyik legfontosabb része lesz a Diósgyőr Rally. Óriási lehetőség, hogy egy héttel a Rally Hungary előtt közel nyolcvan gyorsasági kilométert tehetünk meg a Fabiával. Egy ilyen Rally2-es versenyautó egészen másképp viselkedik, mint egy utcai autó, ezért fontos, hogy minél többet menjél és minél jobban együtt tudj élni vele. Óriási a különbség, ha úgy állsz rajthoz egy versenyen, hogy egy héttel előtte élesben mentél vagy kihagytál akár csak két-három hetet. 

Csomós Mixi
Fotó: Csomós Mixi

De nem csak a felkészülésünk miatt lesz fontos a Diósgyőr Rally. Nagyon jó dolognak tartom, hogy egy ilyen nagymúltú, több sportágat tömörítő csapat, mint a DVTK, nyitott az autósport felé. Remélem, több DVTK szurkolót tudunk megnyerni a rallynak és a rally szurkolók is jobban megismerhetnek más sportágakat. 

Köszönjük a lehetőséget, bízom benn, hogy a részvételünkkel is tudjuk emelni a Diósgyőr Rally rangját.“

Bán Viktor is természetesen a Rally Hungaryre készül, de a következő napokban Mixi belsőkamerás felvételeit fogja tanulmányozni, hogy állandó navigátora, Nagy Attila hangja alapján elkészítse a Diósgyőr Rally itinerét. 

Fotó: Csomós Mixi // Bán Viktor, Csomós Mixi

„Évtizedekig break táncoltam, most pedig edzőként dolgozom. A legfontosabb, amit ezzel kapcsolatban megtanultam, hogy a jó eredményhez nagyon sok gyakorlás kell – mondja Bán Viktor. – A Diósgyőr Rally pedig a legjobb lehetőség a számunkra, hogy a Rally Hungary előtt élesben tudjunk gyakorolni. 

Tetszik, hogy a DVTK pálya a központja a versenynek, itt lesz a versenyiroda, a gépátvétel, a szervizpark. Remélem, hogy sokéves hagyomány első állomása lesz a hétvégi verseny. 

Mixi és Ati már mentek ezeken a pályákon, ezért a belsőkamerás felvételükből, Ati hangja alapján készítek egy alap itinert, amit Mixivel a pályabejáráson fogunk leellenőrizni. A cél, hogy jó hangulatban, lazán tudjuk versenyezni, ha ez meglesz, az eredmény is jönni fog.“

Fotó: Csomós Mixi // Győr Rally 2023

A Diósgyőr Rallyt szeptember 30-án rendezik, ahol Csomós Mixi és Bán Viktor mellett láthatják a szurkolók Hangodi Bendegúzt és Nagy Attilát is egy Peugeot 208 Rally4-essel. Mixi állandó navigátorát, Nagy Attilát a Rally Hungaryre adta kölcsön a csapat a szintén HM Academy versenyző Hangodinak, és ők is élnek a felkészülési verseny lehetőségével. 

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém