Bors Bertold: Mintha mozgószékes moziban lettem volna

Igen komoly nemzetközi mezőnyben bizonyíthatott Bors Bertold a Középe-Európai Rotax Max Challenge (CEE) harmadik fordulóján, az ausztriai Bruckban. Az MHH Kart Team versenyzője valamint a gokartja is hősiesen küzdöttek és végül a 21 fős DD2 mezőnyben az 5. helyet szerezték meg. 

Nyolc hónapos szünet után június közepén tért vissza Bors Bertold a gokart pályákra, ahol előbb egy magyar bajnoki futammal melegített, majd egy héttel később már CEE futamon állt rajthoz. A térségben a CEE a legerősebb Rotax Max bajnokság, ráadásul a DD2-es kategóriában az első tíz az Európa-bajnokságról és a világbajnokságnak is tekintett Grand Finalesről is jól ismert. 

Bors Bertold az időmérőn a 6. helyet szerezte meg. Az elődöntőben külső ívről kellett rajtolnia, ami a brucki pályán különösen nehéz és több pozícióvesztéssel jár. Ennek ellenére 7. lett. A döntőben két pozíciót javítva 5.-nek futott be. 

A különösen nehéz szuper döntőben még jobban remekelt. A CEE szabályai szerin az időmérőtől kezdve ugyanazzal a négy abronccsal kell versenyezni, amik a szuperdöntőre már jócskán túl vannak a csúcsformájukon, ezért különösösen oda kell figyelni rájuk. 

Bors Bertold
Fotó: MHH Kart Team // Bors Bertold

Berti a rajtnál javított két pozíciót és a 3. helyre jött fel, ám ekkor eltört az egyik ülésrögzítője, és ketten is megelőzték. A verseny végén még egy igen komoly csatát vívott a negyedik helyért, de végül nem tudott előzni és 5.-nek futott be. A hétvége összesített eredménylistáján is az 5. helyet szerezte meg.

Érdekessége volt a versenynek, hogy amint átfutott a szuperdöntő célvonalán, eltört a másik ülésrögzítője is. A gokart váza így hajszál pontosan az utolsó pillanatig tartott ki. 

„Ennél jobban nem lehetett volna méretezni a vázat – nevet Bors Bertold. – Nagyon szerettem ezt a vázat, sokat versenyeztem vele, de a hétvégére teljesen elfáradt. Annyit hordtuk hegeszteni, hogy a végén már nem is kérdezték, hogy mit csináljanak vele, csak hogy hol hegesszék meg. 

A szuperdöntőben pár kör után éreztem, hogy az ülésem egyik rögzítési pontja kiszakadt. Innentől kezdve olyan volt, mintha mozgószékes moziban lettem volna. Amikor pedig áthaladtam a célvonalon, tíz centit lejjebb estem. Ekkor tört el a másik rögzítési pont. De egy szavam nem lehet a vázra, nagyon hősiesen küzdött.“

Fotó: MHH Kart Team // Bors Bertold

Mint ahogyan Bors Bertold is. 

„Nagyon jó hétvégénk volt az MHH Kart Teamnek és a Brilliant Driver Programnak köszönhetően olyan technikát kaptam, amivel élvezet volt versenyezni. 

Ez a nemzetközi mezőny sokkal erősebb és nagyobb is, mint a magyar bajnokság. Sokkal jobban fel volt gumizva a pálya, ami miatt jobb a tapadás, de ha sokat mégy szélárnyékban, akkor hamar túlmelegednek a gumik, amivel veszítenek a tapadásból. A felgumizott pálya volt a hétvége legnehezebb feladata. 

Az időmérőn a gyors körömben sajnos feltartottak, így csak 6. lettem. Az elődöntőben külsőívről indulva csak két helyet veszítettem, ami ezen a pályán kifejezetten jónak mondható. A döntőben sikerült javítanom, a szuperdöntő pedig még jobb volt. 

A harmadik helyig jöttem fel, amikor eltört az üléstartóm. Két nagyon rutinos versenyző jött mögöttem, akiket nem tudtam tartani és megelőztek. Az utolsó körökben utolértem őket, nagy csatában voltunk a negyedik helyért. Rettenetesen élveztem, hogy ilyen komoly versenyzőkkel harcolhatok.

Fotó: MHH Kart Team // Bors Bertold

Köszönöm az MHH Kart Teamnek, a Brilliant Driver Programnak és a szüleimnek, hogy lehetővé tették számomra ezt a hétvégét. A CEE-ben a szezon első két futamát kihagytuk, ezért a bajnokságba nem tudunk beleszólni, de nagyon szeretnék a hátralévő versenyeken is rajthoz állni és a lehető legjobb eredményt elérni.“ 

Bors Bertold, MHH Kart Team, DD2 eredmények

﹡ Central European Rotax Max Challenge (CEE), 3. forduló, Bruck (Ausztria), 2023. június 16–18.
Résztvevők: 21
Időmérő: 6.
Elődöntő: 7.
Döntő: 5.
Szuperdöntő: 5.
Összesített eredmény: 5.  

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program

Fotó: Csomós Mixi

Csomós Mixi a Diósgyőr Rallyn melegít a Rally Hungaryre

Hetek óta a Rally Hungary lázában ég a HM Academy párosa, Csomós Mixi és Bán Viktor. A félkészülésük fontos állomása lesz a hétvégi Diósgyőr Rally, ahol pár nappal a magyar Európa-bajnoki futam előtt éles körülmények között tudnak melegíteni a Skoda Fabia Rally2 evóval.

„Szerintem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a Barum Rally célja óta csak a Rally Hungary lebeg a szemem előtt – mondta Csomós Mixi. – Nagyon szeretnénk a magyar Eb-futamon jó eredménnyel meghálálni a szurkolók, a támogatóink és a csapatunk kitartását. Hetek óta ezzel a versennyel kelek és fekszem. 

A felkészülésünk egyik legfontosabb része lesz a Diósgyőr Rally. Óriási lehetőség, hogy egy héttel a Rally Hungary előtt közel nyolcvan gyorsasági kilométert tehetünk meg a Fabiával. Egy ilyen Rally2-es versenyautó egészen másképp viselkedik, mint egy utcai autó, ezért fontos, hogy minél többet menjél és minél jobban együtt tudj élni vele. Óriási a különbség, ha úgy állsz rajthoz egy versenyen, hogy egy héttel előtte élesben mentél vagy kihagytál akár csak két-három hetet. 

Csomós Mixi
Fotó: Csomós Mixi

De nem csak a felkészülésünk miatt lesz fontos a Diósgyőr Rally. Nagyon jó dolognak tartom, hogy egy ilyen nagymúltú, több sportágat tömörítő csapat, mint a DVTK, nyitott az autósport felé. Remélem, több DVTK szurkolót tudunk megnyerni a rallynak és a rally szurkolók is jobban megismerhetnek más sportágakat. 

Köszönjük a lehetőséget, bízom benn, hogy a részvételünkkel is tudjuk emelni a Diósgyőr Rally rangját.“

Bán Viktor is természetesen a Rally Hungaryre készül, de a következő napokban Mixi belsőkamerás felvételeit fogja tanulmányozni, hogy állandó navigátora, Nagy Attila hangja alapján elkészítse a Diósgyőr Rally itinerét. 

Fotó: Csomós Mixi // Bán Viktor, Csomós Mixi

„Évtizedekig break táncoltam, most pedig edzőként dolgozom. A legfontosabb, amit ezzel kapcsolatban megtanultam, hogy a jó eredményhez nagyon sok gyakorlás kell – mondja Bán Viktor. – A Diósgyőr Rally pedig a legjobb lehetőség a számunkra, hogy a Rally Hungary előtt élesben tudjunk gyakorolni. 

Tetszik, hogy a DVTK pálya a központja a versenynek, itt lesz a versenyiroda, a gépátvétel, a szervizpark. Remélem, hogy sokéves hagyomány első állomása lesz a hétvégi verseny. 

Mixi és Ati már mentek ezeken a pályákon, ezért a belsőkamerás felvételükből, Ati hangja alapján készítek egy alap itinert, amit Mixivel a pályabejáráson fogunk leellenőrizni. A cél, hogy jó hangulatban, lazán tudjuk versenyezni, ha ez meglesz, az eredmény is jönni fog.“

Fotó: Csomós Mixi // Győr Rally 2023

A Diósgyőr Rallyt szeptember 30-án rendezik, ahol Csomós Mixi és Bán Viktor mellett láthatják a szurkolók Hangodi Bendegúzt és Nagy Attilát is egy Peugeot 208 Rally4-essel. Mixi állandó navigátorát, Nagy Attilát a Rally Hungaryre adta kölcsön a csapat a szintén HM Academy versenyző Hangodinak, és ők is élnek a felkészülési verseny lehetőségével. 

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém