Bors Bertold: Mintha mozgószékes moziban lettem volna

Igen komoly nemzetközi mezőnyben bizonyíthatott Bors Bertold a Középe-Európai Rotax Max Challenge (CEE) harmadik fordulóján, az ausztriai Bruckban. Az MHH Kart Team versenyzője valamint a gokartja is hősiesen küzdöttek és végül a 21 fős DD2 mezőnyben az 5. helyet szerezték meg. 

Nyolc hónapos szünet után június közepén tért vissza Bors Bertold a gokart pályákra, ahol előbb egy magyar bajnoki futammal melegített, majd egy héttel később már CEE futamon állt rajthoz. A térségben a CEE a legerősebb Rotax Max bajnokság, ráadásul a DD2-es kategóriában az első tíz az Európa-bajnokságról és a világbajnokságnak is tekintett Grand Finalesről is jól ismert. 

Bors Bertold az időmérőn a 6. helyet szerezte meg. Az elődöntőben külső ívről kellett rajtolnia, ami a brucki pályán különösen nehéz és több pozícióvesztéssel jár. Ennek ellenére 7. lett. A döntőben két pozíciót javítva 5.-nek futott be. 

A különösen nehéz szuper döntőben még jobban remekelt. A CEE szabályai szerin az időmérőtől kezdve ugyanazzal a négy abronccsal kell versenyezni, amik a szuperdöntőre már jócskán túl vannak a csúcsformájukon, ezért különösösen oda kell figyelni rájuk. 

Bors Bertold
Fotó: MHH Kart Team // Bors Bertold

Berti a rajtnál javított két pozíciót és a 3. helyre jött fel, ám ekkor eltört az egyik ülésrögzítője, és ketten is megelőzték. A verseny végén még egy igen komoly csatát vívott a negyedik helyért, de végül nem tudott előzni és 5.-nek futott be. A hétvége összesített eredménylistáján is az 5. helyet szerezte meg.

Érdekessége volt a versenynek, hogy amint átfutott a szuperdöntő célvonalán, eltört a másik ülésrögzítője is. A gokart váza így hajszál pontosan az utolsó pillanatig tartott ki. 

„Ennél jobban nem lehetett volna méretezni a vázat – nevet Bors Bertold. – Nagyon szerettem ezt a vázat, sokat versenyeztem vele, de a hétvégére teljesen elfáradt. Annyit hordtuk hegeszteni, hogy a végén már nem is kérdezték, hogy mit csináljanak vele, csak hogy hol hegesszék meg. 

A szuperdöntőben pár kör után éreztem, hogy az ülésem egyik rögzítési pontja kiszakadt. Innentől kezdve olyan volt, mintha mozgószékes moziban lettem volna. Amikor pedig áthaladtam a célvonalon, tíz centit lejjebb estem. Ekkor tört el a másik rögzítési pont. De egy szavam nem lehet a vázra, nagyon hősiesen küzdött.“

Fotó: MHH Kart Team // Bors Bertold

Mint ahogyan Bors Bertold is. 

„Nagyon jó hétvégénk volt az MHH Kart Teamnek és a Brilliant Driver Programnak köszönhetően olyan technikát kaptam, amivel élvezet volt versenyezni. 

Ez a nemzetközi mezőny sokkal erősebb és nagyobb is, mint a magyar bajnokság. Sokkal jobban fel volt gumizva a pálya, ami miatt jobb a tapadás, de ha sokat mégy szélárnyékban, akkor hamar túlmelegednek a gumik, amivel veszítenek a tapadásból. A felgumizott pálya volt a hétvége legnehezebb feladata. 

Az időmérőn a gyors körömben sajnos feltartottak, így csak 6. lettem. Az elődöntőben külsőívről indulva csak két helyet veszítettem, ami ezen a pályán kifejezetten jónak mondható. A döntőben sikerült javítanom, a szuperdöntő pedig még jobb volt. 

A harmadik helyig jöttem fel, amikor eltört az üléstartóm. Két nagyon rutinos versenyző jött mögöttem, akiket nem tudtam tartani és megelőztek. Az utolsó körökben utolértem őket, nagy csatában voltunk a negyedik helyért. Rettenetesen élveztem, hogy ilyen komoly versenyzőkkel harcolhatok.

Fotó: MHH Kart Team // Bors Bertold

Köszönöm az MHH Kart Teamnek, a Brilliant Driver Programnak és a szüleimnek, hogy lehetővé tették számomra ezt a hétvégét. A CEE-ben a szezon első két futamát kihagytuk, ezért a bajnokságba nem tudunk beleszólni, de nagyon szeretnék a hátralévő versenyeken is rajthoz állni és a lehető legjobb eredményt elérni.“ 

Bors Bertold, MHH Kart Team, DD2 eredmények

﹡ Central European Rotax Max Challenge (CEE), 3. forduló, Bruck (Ausztria), 2023. június 16–18.
Résztvevők: 21
Időmérő: 6.
Elődöntő: 7.
Döntő: 5.
Szuperdöntő: 5.
Összesített eredmény: 5.  

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.