Bors Bertold: Mintha mozgószékes moziban lettem volna

Igen komoly nemzetközi mezőnyben bizonyíthatott Bors Bertold a Középe-Európai Rotax Max Challenge (CEE) harmadik fordulóján, az ausztriai Bruckban. Az MHH Kart Team versenyzője valamint a gokartja is hősiesen küzdöttek és végül a 21 fős DD2 mezőnyben az 5. helyet szerezték meg. 

Nyolc hónapos szünet után június közepén tért vissza Bors Bertold a gokart pályákra, ahol előbb egy magyar bajnoki futammal melegített, majd egy héttel később már CEE futamon állt rajthoz. A térségben a CEE a legerősebb Rotax Max bajnokság, ráadásul a DD2-es kategóriában az első tíz az Európa-bajnokságról és a világbajnokságnak is tekintett Grand Finalesről is jól ismert. 

Bors Bertold az időmérőn a 6. helyet szerezte meg. Az elődöntőben külső ívről kellett rajtolnia, ami a brucki pályán különösen nehéz és több pozícióvesztéssel jár. Ennek ellenére 7. lett. A döntőben két pozíciót javítva 5.-nek futott be. 

A különösen nehéz szuper döntőben még jobban remekelt. A CEE szabályai szerin az időmérőtől kezdve ugyanazzal a négy abronccsal kell versenyezni, amik a szuperdöntőre már jócskán túl vannak a csúcsformájukon, ezért különösösen oda kell figyelni rájuk. 

Bors Bertold
Fotó: MHH Kart Team // Bors Bertold

Berti a rajtnál javított két pozíciót és a 3. helyre jött fel, ám ekkor eltört az egyik ülésrögzítője, és ketten is megelőzték. A verseny végén még egy igen komoly csatát vívott a negyedik helyért, de végül nem tudott előzni és 5.-nek futott be. A hétvége összesített eredménylistáján is az 5. helyet szerezte meg.

Érdekessége volt a versenynek, hogy amint átfutott a szuperdöntő célvonalán, eltört a másik ülésrögzítője is. A gokart váza így hajszál pontosan az utolsó pillanatig tartott ki. 

„Ennél jobban nem lehetett volna méretezni a vázat – nevet Bors Bertold. – Nagyon szerettem ezt a vázat, sokat versenyeztem vele, de a hétvégére teljesen elfáradt. Annyit hordtuk hegeszteni, hogy a végén már nem is kérdezték, hogy mit csináljanak vele, csak hogy hol hegesszék meg. 

A szuperdöntőben pár kör után éreztem, hogy az ülésem egyik rögzítési pontja kiszakadt. Innentől kezdve olyan volt, mintha mozgószékes moziban lettem volna. Amikor pedig áthaladtam a célvonalon, tíz centit lejjebb estem. Ekkor tört el a másik rögzítési pont. De egy szavam nem lehet a vázra, nagyon hősiesen küzdött.“

Fotó: MHH Kart Team // Bors Bertold

Mint ahogyan Bors Bertold is. 

„Nagyon jó hétvégénk volt az MHH Kart Teamnek és a Brilliant Driver Programnak köszönhetően olyan technikát kaptam, amivel élvezet volt versenyezni. 

Ez a nemzetközi mezőny sokkal erősebb és nagyobb is, mint a magyar bajnokság. Sokkal jobban fel volt gumizva a pálya, ami miatt jobb a tapadás, de ha sokat mégy szélárnyékban, akkor hamar túlmelegednek a gumik, amivel veszítenek a tapadásból. A felgumizott pálya volt a hétvége legnehezebb feladata. 

Az időmérőn a gyors körömben sajnos feltartottak, így csak 6. lettem. Az elődöntőben külsőívről indulva csak két helyet veszítettem, ami ezen a pályán kifejezetten jónak mondható. A döntőben sikerült javítanom, a szuperdöntő pedig még jobb volt. 

A harmadik helyig jöttem fel, amikor eltört az üléstartóm. Két nagyon rutinos versenyző jött mögöttem, akiket nem tudtam tartani és megelőztek. Az utolsó körökben utolértem őket, nagy csatában voltunk a negyedik helyért. Rettenetesen élveztem, hogy ilyen komoly versenyzőkkel harcolhatok.

Fotó: MHH Kart Team // Bors Bertold

Köszönöm az MHH Kart Teamnek, a Brilliant Driver Programnak és a szüleimnek, hogy lehetővé tették számomra ezt a hétvégét. A CEE-ben a szezon első két futamát kihagytuk, ezért a bajnokságba nem tudunk beleszólni, de nagyon szeretnék a hátralévő versenyeken is rajthoz állni és a lehető legjobb eredményt elérni.“ 

Bors Bertold, MHH Kart Team, DD2 eredmények

﹡ Central European Rotax Max Challenge (CEE), 3. forduló, Bruck (Ausztria), 2023. június 16–18.
Résztvevők: 21
Időmérő: 6.
Elődöntő: 7.
Döntő: 5.
Szuperdöntő: 5.
Összesített eredmény: 5.  

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program

Fotó: MHH Racing Team // Krózser Menyhért, FIA gokart Eb, Aragón

Krózser Menya jó formában kezdett az Eb-n

Jó formában érkezett Krózser Menyhért a KZ2-es FIA gokart Európa-bajnokság első hétvégéjére a spanyol Motorland Aragónban. Annak ellenére, hogy még sohasem versenyzett ezen a pályán gyorsan alkalmazkodott. Jól rajtol, annak ellenére, hogy többnyire külső ívről indult, mindig meg tudta őrizni a rajtpozícióját. Az eredményei kiegyensúlyozottak voltak, de a technikából valami hiányzott az igazán jó eredmény eléréséhez.

„Jó formában voltam és elégedett vagyok a teljesítményemmel – mondta a máskor többnyire önkritikus Krózser Menyhért. – A technika azonban nem állt össze, bármit csináltunk, több tized hátrányban voltunk.

Fotó: MHH Racing Team // Krózser Menyhért, FIA gokart Eb, Aragón

Aragónban most versenyeztem először. A pálya tetszett, széles, technikás, kifejezetten élvezetes. Gyorsan megtanultam, és az eredményeim is szinte egész hétvégén nagyon egyenletesek voltak. A csapat több dolgot is megpróbált, de nem jutottunk előbbre.

A rajtjaim jók voltak, szinte mindig kívülről indultam, ami ezen a pályán nagy hátrány, hiszen két jobbossal kezdődik, és ha nem tudsz besorolni, akkor több pozíciót is veszíthetsz. Én mindig megőriztem a pozíciómat.

Fotó: MHH Racing Team // Krózser Menyhért, FIA gokart Eb, Aragón

Az időmérőn és az első négy előfutamon végig egyenletes szintet hoztam. Az utolsó előfutam esős volt, gondoltam, hogy itt kevésbé számít a műszaki hátrány és egy kicsit kockáztattam, lila szektorom volt, a hétvége során először, de egy picivel többet kockáztattam, mint kellett volna és megforogtam. Ez volt az egyetlen hibám.

Az elődöntő jobban alakult, itt sokat tudtam előzni, de a döntőbe jutáshoz erősebb előfutamok kellettek volna. A csapat sem értette, miért voltunk ekkora tempóhátrányban. Bármit próbáltunk, ugyanannyi volt a lemaradásunk.

Fotó: MHH Racing Team // Krózser Menyhért, FIA gokart Eb, Aragón

Az eredménnyel nyilván nem vagyok elégedett, de úgy érzem, hogy amit lehetett, kihoztam a hétvégéből. Versenyzői pályafutásom során most vagyok a legjobb formámban, nagyon szeretnék már egy olyan versenyt, amikor csak rajtam múlik az eredmény, és megmutathatom a tudásomat.

Most egy hosszabb szünet következik és a nyár végén folytatódik az Eb Val Vibratában. Én már most készen állok.“

Krózser Menyhért, MHH Racing Team, KZ2 eredmények

KZ2-es FIA gokart Európa-bajnokság – 1. futam, Motorland Aragón (Spanyolország), 2024. július 5–7.

Résztvevők: 86
Időmérő csoport: 14.
Időmérő: 41.
EF előfutam: 14.
AE előfutam: 14.
CE előfutam: 13.
DE előfutam: 14.
BE előfutam: 26.
Előfutamok összesített: 44.
B Elődöntő: 15.
Elődöntő utáni összesített: 43.

Az MHH Racing Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP – Brilliant Driver Program