Egy nehéz nap kipipálva Korzikán

A szériaautó-kupa hetedik helyén zárta a Korzika Rali első napját Vizin László és Zsiros Gábor a Subaru Impreza R4-essel. A várakozásnak megfelelően nehéz napja volt a mezőnynek, amely a tervezett hat helyett csak öt gyorsasági szakaszt teljesített pénteken, miután az ötödik gyorsaságit egy kigyulladt autó miatt etappá nyilvánították. A versenyzők megterhelését csak növelte, hogy reggel héttől talpon voltak és pontban éjfélkor értek vissza a szállásukra. Szerencsére szombaton később kezdődik a verseny, így jut idő a pihenésre.

vizin_fra_001 (Large)

Vizin László: – Ahogyan számítottunk rá, nagyon nehéz volt az első nap. Egész éjszaka szakadt az eső, az első gyorsaságira éppen elállt, ezért a biztonság kedvéért lágy gumit választottuk. Kétféle gumival, lágy vagy kemény keverékkel lehet menni a versenyen, nincs intermédia sem. Az első gyorsra jó volt a választásunk, a másodikra felszáradt a pálya. Délutánra megint esőt kaptunk. Mivel nagy hegyek között zajlik a verseny, elég nehéz kiszámítani, mikor esik le az eső.

Ahogyan számítottunk rá, sokan kiestek, főleg baleset miatt, pedig miután az ötödik gyorsasági etap lett a számunkra, a távnak csak a felénél járunk. A mezőny eleje nagyon gyors, Andreas Aigner vezeti a szériaautó értékelését, akinek ez az ötödik Korzika Ralija. Vele nem tudjuk felvenni a versenyt, de az ötödik és a kilencedik hely között elég sűrűn vagyunk, úgyhogy holnap szeretnénk egy-két helyet előre jönni. Majd meglátjuk, hogy sikerül-e.

vizin_fra_004 (Large)

Nagyon örülök neki, hogy a másik magyar, Lukács Csucsu ilyen jól szerepel és a kétkerékhajtású kategória második helyén áll. Jó látni, hogy ilyen tehetséges fiatal versenyzőnk van.

Hosszúra sikerült a mai napunk, reggel hétkor indultunk a szállodából és úgy számoltam, hogy éjfélre érünk vissza, ezt szinte percre pontosan meg is tettük. Holnap, vagyis már ma (szombaton) később van a rajt, csak kilenc felé kell indulnunk, úgyhogy ki tudjuk pihenni magunkat.

vizin_fra_005 (Large)

A Korzika Rali állása az első nap után: http://www.ewrc-results.com/results.php?e=7310&s=37390&section=286&t=Tour-de-Corse-2013

A Korzika Rali szombati programja:
GY7 Carbuccia–Tavera 1 (16,89 km) 10:48
GY8 Sarrola–Liamone 1 (26,70 km) 12:06
GY9 Marato–Acqua Doria (22,47 km) 13:37
GY10 Carbuccia–Tavera 2 (16,89 km) 16:40
GY11 Sarrola–Liamone 2 (26,70 km) 18:06

vizin_fra_003 (Large)

A csapat együttműködő partnerei: AXIÁL KFT., HÓD-MEZŐGAZDA ZRT., VALKON 2007 KFT., KAMARÁS-DUNA KFT., MEVI KFT., SYGNUS KFT., IS INTERNATIONAL, DC GÉPSZER KFT., GD GÉP ÉS DARU KFT., H-ITB KFT., KNIPL KFT., PAKET007 KFT., 92LETICIA BT.

További információk: vizinrally.wordpress.com

Wirtmann Ferenc

Wirtmann: Kuplung, szuperrally, de így is élveztük

Kalandos versenye volt Wirtmann Ferencnek és Kerekes Józsefnek a Salgó Rallyn. Az Országos Historic Rallybajnokság második futamán az első öt szakaszt megnyerték és vezették a versenyt, amikor elromlott a Ford Escort Mk II-es kuplungja, így a napi utolsó szakaszt ki kellett hagyniuk. Szombaton szuperrallyval visszaálltak, de a kihagyott gyorsasági miatt annyi büntetést kaptak, hogy az abszolút értékelésben a nyolcadik, D csoportban pedig az ötödik helyre tudtak felkapaszkodni.

Jó versenyt ígért Wirtmann Ferenc a Salgó Rallyra és a műszaki hibájuk ellenére is azt gondolja, nem tévedett az előrejelzéssel. 

„Tényleg jó verseny volt, jó pályákkal – mondja. – Ceredet nem kell bemutatni, az egyik legjobb magyar gyorsasági. Kazár rettentő gyors, bár most megnövelték a hosszát. A másik két pályát Katalinaknaként ismerjük. Elég durva, de igazi rally gyorsasági. Sok volt a murvafelhordás, a sár, verseny közben is esett az eső, mégis kevés defekt volt. Mi Jotival nagyon élveztük a pályákat. 

Az első öt gyorsaságit megnyertük, de már az elején probléma volt a kuplunggal, nem emelt ki. A hatodik szakaszon nem mertünk elrajtolni, mert ha bent maradunk a pályán, akkor vége a versenyünknek. Inkább bementünk a szervizparkba, ahol kicseréltük a kuplungot, így másnap folytatni tudtuk a versenyt.“

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

A szuperrallyt azonban a historic szabálya komolyan bünteti. 

„A historic sajátos szabálya szerint, ha ez első nap kiesel, akkor az addigi eredményeidet törlik és a kategória utolsó idejét kapod, plusz kihagyott gyorsaságinként öt percet – vette át a szót Kerekes Joti. – Ez nekünk összességében több mint 15 perc büntetést jelentett, de legalább versenyben maradtunk. Mivel szuperrallyztunk, a megszerzett pontjainkat is felezik, így számításaink szerint három pontot kaptunk, ami még mindig több, mint ha kiesetünk volna.“

A verseny második napján, szombaton így már nem kellett sietnie a párosnak és előkerültek a használt gumik is. 

„Előszedtük az összes kopott gumit, amit egyébként versenyre már nem raktunk volna fel, és elhasználtuk őket – mondta Wirtmann. – Zagyvarónát mind a háromszor megnyertük. Szuhára nem voltak jók a széles gumik, de mivel gyakorlatilag nem számított az időeredményünk, fent hagytuk őket és azzal mentünk. Ott mind a kétszer kikaptunk. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Abszolútban 8., D csoportban 5., D3-as kategóriában pedig 4.-ek lettünk. Ennyit tudtunk kihozni a versenyből. A Mecsek Rally előtt át kell néznünk a kuplungot és a hidraulikát is. Amint megvan a hiba oka, tudjuk orvosolni. Remélem, a másik magyar klasszikus versenyen, Pécsen az eredményünk is jobb lesz. De ha csak annyira élvezzük Jotival, mint a Salgót, akkor már elégedettek leszünk.“ 

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Valvoline és Sonax