Gaál Ádám új autóval indul – Eger Rali előzetes

Újépítésű Opel Ascona B 2000-rel áll rajthoz Gaál Ádám és Kalapács Kornél az idei Országos Historic Ralibajnokságban. A tavalyi versenyautó egy német gyűjtőhöz került, a télen pedig a gödöllői Opel Gaál Márkakereskedés csapata befejezte a jelenlegi versenyautó felkészítését, amely erősebb karosszériát, nagyobb motort, továbbfejlesztett futóművet, új differenciálművet és ötsebességes váltót kapott. Az autó első éles bevetése április 1-3. között lesz az Eger Ralin, ahol az Országos Historic Ralibajnokság első két futamát rendezik.

6da384669b0472bcf0250153be4dc310cbebf5750145246a9c44d44417de8753

Gaál József, csapatvezető: – A tavalyi autónkat egy német gyűjtő megvásárolta, mi pedig a télen felgyorsítottuk a másik autónk építését. Ez egy 1977-es évjáratú Ascona, amit Németországban vásároltunk, kifogástalan állapotban.

A karosszériát megerősítettük, kétszer annyi bukócső van benne, mint az előző autónkba, aminek köszönhetően merevebb lett, ezáltal komolyabb futóművet is használhatunk. Új a motor, a korábbi Torsen differenciálmű helyett lamellásat választottunk és ötsebességes versenyváltót kapott az autó.

Európa szinte minden pontjáról rendeltünk hozzá alkatrészt, de még Ausztráliából is érkezett pár elem. Minden a homologizációs szabály szerint készült, akár a historic Eb-n is lehetne vele versenyezni. Nagyon szép munkát végzett a csapat, büszkék is vagyunk rá.

657554ea5f8e37d5e2f26a51642c766a3a757cb633cde025f6a3819423f63335 

Gaál Ádám: – Nagyszerű dolog egy új autóval kezdeni a szezont és hálás is vagyok érte a csapatunknak, mert nagyon sok munkát öltek bele. Az Euroringen próbáltuk ki, ahol 130 km-t teszteltem. Ez arra volt jó, hogy bejárassuk, és egy kicsit visszaszokjak a tempóhoz, de a szűk erdei gyorsaságikat nem pótolja semmi, a tavaly év végi lendületet Egerben, a versenyen kell visszaszereznünk.

Navigátorommal, Kalapács Kornéllal már tavaly is nagyon jól összeszoktunk, az idén a mi egyesületünkbe igazolt, így már nem kell minden verseny előtt kölcsönkérnünk őt. A célunk változatlanul az, hogy tanuljunk és fokozatosan gyorsuljunk, Egerben pedig szeretnénk hiba nélkül célba érni és a lehető legtöbb pontot szerezni.

További információ:

http://www.gaaloldtimermotorsport.eu/

http://www.opelgaal.hu/

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program