Gaál Ádám: Új navigátor, változatlan cél

Újult erővel és új navigátorral áll rajthoz Gaál Ádám az Ózd Ralin, az Országos Historic Ralibajnokság harmadik és negyedik futamán. Kalapács Kornélt – aki testvérével folytatja a versenyezést – Végh Attila váltja az Opel Ascona B jobb oldali ülésében. A gödöllői Opel Gaál márkakereskedés csapatának célja azonban változatlan maradt: ezúttal is szeretnének célba érni és egy jót versenyezni.

Gaál Ádám: – Nagyon várom már az Ózd Ralit, sajnos Miskolcon nem tudtunk sokat menni, úgyhogy már bizsereg a kezem, lábam. Új navigátorral, Végh Attilával indulok, akivel a verseny előtti teszten mentünk együtt először, jó köztünk az összhang és remélem, hogy hamar beilleszkedik a csapatunkba.

Az ózdi pályák nagy részét ismerjük tavalyról, egyedül Sámsonháza lesz új, de ezt már a pályabejárás során sikerült feldolgoznunk. Nagyon erős lesz a mezőny, úgy látszik, a mi D3-as kategóriánk a legnépszerűbb, egyre több ellenfelünk van, aminek örülök, mert minél többen vagyunk, annál jobb a verseny.

Gaál József, csapatvezető: – Egyetlen dolgunk volt a Miskolc Rali óta: megoldást keresni a kardántengely felfüggesztő gumigyűrűjére. Ez az alkatrész hibásodott meg tavaly Fehérváron és az idén Miskolcon is. Eredeti alkatrész már nincs, ami esetleg megmaradt, abban pedig a gumi van úgy elöregedve, hogy azért nem lehet használni.

Egyedül utángyártottat tudunk beépíteni. Ebből a legjobb minőséget egy német Opel tuningra szakosodott cégtől lehet beszerezni. Az ő általuk forgalmazott gyűrűt kifejezetten motorsport célra ajánlják, de úgy tűnik, hogy a gyerekek egyre jobban és egyre gyorsabban mennek az Asconával, a magyar pályák pedig jobban igénybe veszik az autót. Ezt a két dolgot együtt nem tudja tolerálni ez az alkatrész.

Minden esetre egy újat építettünk be, a teszten jól viselkedett, nagyon bízom benne, hogy kibírja a versenyt. Mindig azt mondom, hogy célba szeretnénk érni és jól érezni magunkat. Ha ez a két dolog megvalósulna a hétvégén, akkor most a szokásosnál is elégedettebb lennék.

További információ:

http://www.gaaloldtimermotorsport.eu/

http://www.opelgaal.hu/

 

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.