Hideg Ádám

Hideg Ádám már a világbajnokságra készül

A sarnói FIA gokart világbajnokság a következő komoly megmérettetés Hideg Ádám számra. A HUMDA Academy által támogatott versenyző a felkészülés részeként áll rajthoz a hétvégén a dél-olaszországi pályán megrendezett WSK Euro Series második futamán. 

Igen jó lendületben van Hideg Ádám, hiszen két rangos nemzetközi sorozatot, az FIA gokart Európa-bajnokságot és a Champions of the Future Euro Series utolsó futamait is egyaránt a hetedik helyen zárta. Ezt a lendületet szeretné továbbvinni idei legnagyobb megmérettetésére, az FIA gokart világbajnokságra, amelyet szeptember 15–18-a között rendeznek az olaszországi Sarnóban.  

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző pilóta ezért a következő másfél hónapot a vb-felkészüléssel tölti. Ennek első állomása lesz a hétvégén, július 29–31-e között megrendezésre kerülő WSK Euro Series második futama, amelyet szintén Sarnóban tartanak. 

Ez a verseny jó lehetőséget biztosít a pálya begyakorlására. Nem csak a nyomvonalat lehet megtanulni, de a verseny közben felgumizott pálya viselkedését és a versenyszituációk kezelését is. Az Eb és a CF sorozatok lezárultával az OKJ teljes élmezőnye a WSK-ban folytatja a versenyzést, így a hétvégén is erős ellenfelek között kell bizonyítani. 

„Az utolsó két futamom nagyon jól sikerült, mind a kettőben hetedik lettem a döntőben – mondta Hideg Ádám, a Sodikart gyári versenyzője. – A hétvégén már a világbajnokságra készülünk, ami azt jelenti, hogy a lehető legjobb eredményre kell most is törekednünk. 

A mezőny ugyanaz, mint akik ellen az FIA Eb-n is versenyeztem és akik a vb-re is várhatók, úgyhogy kemény versenyre számítok. Nagyon szeretném a két utolsó futam eredményét megismételni és a top tízben végezni.“

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program