Hideg Ádám

Hideg Ádám már a világbajnokságra készül

A sarnói FIA gokart világbajnokság a következő komoly megmérettetés Hideg Ádám számra. A HUMDA Academy által támogatott versenyző a felkészülés részeként áll rajthoz a hétvégén a dél-olaszországi pályán megrendezett WSK Euro Series második futamán. 

Igen jó lendületben van Hideg Ádám, hiszen két rangos nemzetközi sorozatot, az FIA gokart Európa-bajnokságot és a Champions of the Future Euro Series utolsó futamait is egyaránt a hetedik helyen zárta. Ezt a lendületet szeretné továbbvinni idei legnagyobb megmérettetésére, az FIA gokart világbajnokságra, amelyet szeptember 15–18-a között rendeznek az olaszországi Sarnóban.  

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző pilóta ezért a következő másfél hónapot a vb-felkészüléssel tölti. Ennek első állomása lesz a hétvégén, július 29–31-e között megrendezésre kerülő WSK Euro Series második futama, amelyet szintén Sarnóban tartanak. 

Ez a verseny jó lehetőséget biztosít a pálya begyakorlására. Nem csak a nyomvonalat lehet megtanulni, de a verseny közben felgumizott pálya viselkedését és a versenyszituációk kezelését is. Az Eb és a CF sorozatok lezárultával az OKJ teljes élmezőnye a WSK-ban folytatja a versenyzést, így a hétvégén is erős ellenfelek között kell bizonyítani. 

„Az utolsó két futamom nagyon jól sikerült, mind a kettőben hetedik lettem a döntőben – mondta Hideg Ádám, a Sodikart gyári versenyzője. – A hétvégén már a világbajnokságra készülünk, ami azt jelenti, hogy a lehető legjobb eredményre kell most is törekednünk. 

A mezőny ugyanaz, mint akik ellen az FIA Eb-n is versenyeztem és akik a vb-re is várhatók, úgyhogy kemény versenyre számítok. Nagyon szeretném a két utolsó futam eredményét megismételni és a top tízben végezni.“

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.