Hideg Ádám

Hideg Ádám nagyot mentett

Első elődöntő győzelme után nagy reményekkel és a bajnokság negyedik helyéről várta Hideg Ádám a WSK Super Master Series második futamát, Lonatóban. Az edzéseken nagyon gyors volt, ám az időmérőn hirtelen tempót veszített, majd az első előfutamon egy balesetbe keveredett és kiesett. De nem adta fel, innentől kezdve minden futamán több helyezést is javított. 

Lonatóban folytatódott a WSK Super Master Series a második futammal. A pálya két héttel korábbról már ismerős volt Hideg Ádámnak, aki a DPK Racinggel együtt dolgozva jó beállításokkal várhatta az időmérőt. 

Itt azonban hirtelen tempót veszített. A futamán 17. lett, míg összesítettben a 49. helyet szerezte meg. Csapata az időmérő után vázat cserélt Ádámnak, amitől meg is jött a tempója, de az első előfutamon mindjárt egy szerencsétlen ütközésbe keveredett. Ketten összeakadtak előtte, őt pedig hátulról beletolták a két gokartba és kiesett. A csapat a második vázat is kicserélte. 

Ekkorra már Ádám olyan hátrányba került, ami akár vert helyzetet is jelenthetett volna, de nem adta fel. Az előfutamok során a 19 és 20. helyről indult, és tört előre: 11., 4. és 14. helyezéseket szerezve. Főleg az utolsó előtti előfutama volt nagyon erős, ahol nem kevesebb, mint 15 pozíciót javított. 

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Ez egyben azt is jelentette, hogy az egy kiesése ellenére is elődöntőbe verekedte magát. Itt jól szerepelt, az igen előkelő 5. helyen ért célba, de a beesett spoilere és egy előzési manőver miatt összesen nyolc másodperc büntetést kapott, amivel 22. lett. A döntőben 13 pozíciót javítva szerezte meg a 20. helyet. 

„Jó volt a tempóm és jó volt a gokart is – kezdte Hideg Ádám. – Az időmérőre sajnos tempót vesztettünk, amit a vázcserével sikerült megoldani, az első futamban pedig beletoltak a többiekbe, elgörbült a váz úgyhogy megint ki kellett cserélni. 

Onnantól kezdve tulajdonképpen jól ment minden. Az elődöntőben még a rajt előtt esett be a spoiler, ott el is dőlt a futam. Egy kicsi hiányzott ahhoz, hogy ez a mostani is jó hétvégénk legyen. A tempónk viszont jó, a csapat nagyon jó, legközelebb az eredmény is jobb lesz.“ 

Hideg Ádám, OKJ eredményei
WSK Super Master Series, 2. futam, Lonato (Olaszország), 2022. február 10–13.

Résztvevők: 90
Időmérő futam: 17.
Időmérő: 49.
BD előfutam: 30. (kiesett)
CD előfutam: 11.
DE előfutam: 4.
AD előfutam: 14.
Előfutamok összesen: 30.
B elődöntő: 22.
Döntő: 20. 

WSK Super Master Series állása a második futam után:
15. Hideg Ádám 31 pont
Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.