Hideg Ádám

Hideg Ádám WSK elődöntőt nyert és negyedik a bajnokságban

Pályafutása legjobb eredményét érte el Hideg Ádám a WSK Super Master Series nyitófutamán Lonatóban. Az OK Junior kategória B elődöntőjét megnyerte, a hétvégén pedig összesen 31 pontot szerzett, amivel a bajnokság igen előkelő negyedik helyén áll.

Nem volt könnyű helyzetben Hideg Ádám idei első versenye előtt. A kollektív WSK teszten Adrián készült a szezonra, itt rendezték volna a Champions Cupot és Super Master Series első futamát is. A gokartját erre a pályára állították be. Ám közben Adriát technikai okok miatt bezárták és Lonatóba, a South Garda Kartingra vitték mindkét futamot. Ádám a Champions Cupon nem tudott résztvenni a középiskolai felvételije miatt, így a hétvégi verseny első szabadedzésein kellett elvégezni a beállítások nagy részét. 

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Ennek ellenére a szabadedzéseken nagyon biztatóan kezdett. Az időmérőn azonban újabb nehézséggel kellett szembenéznie. Gokartja jobb hátuljának nekiütköztek és a spoilere ráhajlott a gumira. Ennek ellenére a 69 fős OKJ mezőnyben a 20. helyet szerezte meg. 

Az öt előfutamon javítani tudott és összesítettben a 14. helyre jött fel. Az egyik előfutam során ezúttal a gokartja bal hátulját találták el és ott hajlott rá a spoiler a gumira. 

„Mind a két gumi gyakorlatilag egy hőkezelést kapott a spoilertől – nevetett Hideg Krisztián, Ádám édesapja. – Miután a bal oldalát is eltalálták, legalább kiegyenlítődött. Így viszont az elődöntőre fel kellett rakni négy új gumit.“

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Ez jó döntésnek bizonyult. A WSK-ban tíz gumival gazdálkodhat minden versenyző egy hétvégén, amiből négy újjal kell kezdeni az időmérőt, utána pedig a hat új gumi felhasználását a csapat döntheti el. 

Ádám az új gumin szárnyalt a B elődöntőben, a hetedik helyről indulva, hat pozíciót javított és nyert. Korábban is volt már sok jó eredménye, de ez az elődöntő győzelem messze a legnagyobb fegyvertény, amit a WSK-ban megvalósított. Nem utolsó sorban 30 bajnoki pont járt érte. 

A döntőben a 10. helyről indulhatott, amit az időmérő, az előfutamok és az elődöntő eredményeiből kalkuláltak. Ez a jobboldali sort jelentette, amely Lonatóban hátrányban van a pályán és a rajt után várhatóan több helyezést is bukhatnak a versenyzők.

„Rövidebb áttételt választottunk Ádámnak, hogy könnyebben tudjon előzni, a csapat mindent megtett érte, de most ez a döntés most nem jött be“ – mondta Hideg Krisztián. 

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Ádám így a döntőben a 15. helyen végzett, amivel még egy pontot szerzett és így a WSK Super Master Series OKJ bajnokság igen előkelő negyedik helyén áll. 

„Jó hétvége volt – mondta Hideg Ádám inkább fáradtan, mint boldogan a verseny után. – Az elődöntő győzelme után sokan gratuláltak, de én akkor már azzal foglalkoztam, hogy a döntőben hogyan fogok versenyezni. 

Az most nem sikerült jól, de a tempóm megvolt egész hétvégén, ami nagyon biztató a következő versenyekre. A bajnokság negyedik helyéről eddig álmodni sem mertem, szerintem még nem is fogtam fel, hogy mi történt velem. Az biztos, hogy a következő futamokon mindent megteszek, hogy még több pontot szerezzek. 

Nagyon jó az összhang a csapattal, jó lendületben vagyok, a felvételin is túl vagyok, úgyhogy nagyon várom már a következő versenyt.“

Hideg Ádám, OKJ eredmények
WSK Super Master Series, 1. futam, Lonato (Olaszország), 2022. január 28–30.

Résztvevők: 69
Időmérő: 20.
AB előfutam: 7.
BE előfutam: 8.
BF előfutam: 5.
BC előfutam: 8.
BD előfutam: 11.
Előfutamok összesen: 14.
B elődöntő: 1.
Döntő: 15. 

WSK Super Master Series állása az első futam után

1. René Lammers 90 pont
2. Dimitry Matveev 45 pont
3. Oleksandr Bondarev 43 pont
4. Hideg Ádám 31 pont
5. Nathan Tye 28 pont
6. Kiril Kutskov 25 pont
7. Miguel Costa 22 pont
8. Andres Cardenas 21 pont
9. Tomass Stolcermanis 19 pont
10. Enea Frey 19 pont

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program