Jean-Joseph, Bengué és Giraudet is kémkedik Bulgáriában

A Bolgár Rali murvakémeiből is komoly mezőnyt lehetne összeállítani. Petter Solberg, a korábbi Európa-bajnok Simon Jean-Josephet kérte fel, hogy legyen a murvakéme.

De a Citroën gyári csapatában is komoly versenyzők ülnek majd a tréningautóból murvakém autóvá előlépett kocsikban. Sébastien Ogier-nek, a vb-n szintén nem ismeretlen Alex Bengué kémkedik majd.

Sébastien Loeb viszont a világ egyik legtapasztaltabb navigátorát, Denis Giraudet-t nyerte meg erre a faladatra, aki Dominique Heintz mellett foglal majd helyet a kém kocsiban.

A murvakémek – hivatalos néven biztonsági személyzet – használata sokáig tilos volt a rali világbajnokságon, de a versenyzők kérésére az aszfalt versenyeken újra engedélyezték őket.

Általában a versenyzők tréningautóját használják és nem sokkal a gyorsasági rajtja előtt mennek végig a pályákon, ahol a versenyzők fénymásolt itinerébe javítanak bele, jelezve a murvafelhordást, a pocsolyát és minden olyan veszélyforrást, ami a pályabejárás és a rajt között került a pályára.

„Ennek csak biztonsági jelentősége van” – mondta Loeb. „Ha egy ilyen gyors versenyen víz van a kanyarban, akkor esélyed nincs azt bevenni.”

A Bolgár Rali az idén először – és egyelőre úgy néz ki, hogy utoljára is – szerepel a rali világbajnokság programjában. Az időjárás-előrejelzések alapján viharos esőzés is várható a versenyen.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.