Könyvajánló: Gruppe 2 – A rali világának keletkezése

NagyKep (Medium)

A McKlein kiadó sikeres B csoportos, majd Guppe 4-es könyve után még mélyebbre ásott és a rali világbajnokság kezdete előtti időszakot 1946 és 1972 között térképezte fel. Azt az időszakot, amikor a raliversenyzés még inkább egy hosszú távú kaland volt, és a mai vb-futamok inkább sprintversenyeknek számítanak mellette.

Az angol és német nyelven egyaránt megjelent 256 oldalas könyv 82 színes és 337 fekete-fehér képpel mutatja be a kor raliversenyzését. A szöveget a kiadó házi szerzője, John Davenport írta, míg a képeket a McKlein ügynökség archívumából válogatták.

A könyv ára 49,90 euró. Megrendelhető a kiadónál a www.rallywebshop.com oldalon, de érdemes megnézni a http://www.bookdepository.com/Group-2-John-Davenport/9783927458734/rallyrally oldalon is, amelynél ingyenes a kiszállítás.

114323_80_Gr2_preview_p005 (Medium) 114322_80_Gr2_preview_p002 (Medium) 114318_80_Gr2_preview_p086 (Medium) 114317_80_Gr2_preview_p054 (Medium) 114316_80_Gr2_preview_p038 (Medium) 114315_80_Gr2_preview_p025 (Medium)

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.