Krózser kihagyja a Sanremo Ralit

Az eredeti tervekkel ellentétben nem áll rajthoz Krózser Menyhért és Papp György a Sanremo Ralin, az IRC idei 12., egyben utolsó előtti futamán. A páros eredeti terve az volt, hogy a sorozat mind a három utolsó versenyén, a Sliven, a Sanremo és a Ciprus Ralin is indulnak. A Sliven Ralin elszenvedett balesetben a Renault Clio R3-as megsérült, amelyet csak kedden tudott a csapat szétszedni és megvizsgálni, ezért Krózser eleve feltételesen adta le nevezését a versenyre. A Renault-t felkészítő Hadik Team kedden biztosította az MHH Rally Teamet, hogy az autó elkészül a jövő heti versenyre, de utána még egy alkatrészét ki kell cserélni. Emellett Papp György navigátornak begyulladt a foga, és csak jövő hét hétfőn, a verseny hetében derül ki, hogy rajthoz tud-e állni a Sanremo Ralin. Krózser Menyhért ezért a több bizonytalan tényező miatt úgy döntött, inkább kihagyja a versenyt.

„Nagyon nehéz volt meghozni ezt a döntést” – mondta Krózser. „A Sliven Raliról úgy jöttünk haza, hogy az autó miatt kérdéses volt, el tudunk-e indulni a Sanremo Ralin. A csapat ugyan vállalta, hogy elkészíti az autót, de a verseny után még egy alkatrészt ki kellett volna cserélni.”

„Közben Papp Gyurinak már Bulgáriában is fájt a foga, itthon pedig begyulladt. Hétfőn dől el, hogy igényel-e további beavatkozást, így valószínűleg a Sanremo Ralira nem lesz százszázalékos állapotban. Kereshettem volna beugró navigátort, ami nem könnyű feladat, de nem is megoldhatatlan. Azonban mérlegeltem a helyzetünket.”

„Az év során többször is elmondtam, hogy Gyuri nagyon jó navigátor és nagyon megkönnyíti a helyzetemet, úgyhogy nem szeretnék mással versenyezni. A bulgáriai kiesésünk után egyre távolabb került a bajnokság év végi dobogója. Szerettünk volna menni a Sanremo Ralin, hiszen az IRC egyik legpatinásabb versenye, de egy ilyen nehézségű ralinak csak tökéletes állapotban lehet nekivágni és úgy éreztem, hogy most sok a bizonytalanság, ezért döntöttem úgy, hogy nem állunk rajthoz.”

Az MHH Rally Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Cégcentrum Kft., Marvin Watches, R-M professzionális festékek, Bernardo Ecenarro festékek

További információ: www.menya.hu, www.facebook.com/menya.hu

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.