Krózser kihagyja a Sanremo Ralit

Az eredeti tervekkel ellentétben nem áll rajthoz Krózser Menyhért és Papp György a Sanremo Ralin, az IRC idei 12., egyben utolsó előtti futamán. A páros eredeti terve az volt, hogy a sorozat mind a három utolsó versenyén, a Sliven, a Sanremo és a Ciprus Ralin is indulnak. A Sliven Ralin elszenvedett balesetben a Renault Clio R3-as megsérült, amelyet csak kedden tudott a csapat szétszedni és megvizsgálni, ezért Krózser eleve feltételesen adta le nevezését a versenyre. A Renault-t felkészítő Hadik Team kedden biztosította az MHH Rally Teamet, hogy az autó elkészül a jövő heti versenyre, de utána még egy alkatrészét ki kell cserélni. Emellett Papp György navigátornak begyulladt a foga, és csak jövő hét hétfőn, a verseny hetében derül ki, hogy rajthoz tud-e állni a Sanremo Ralin. Krózser Menyhért ezért a több bizonytalan tényező miatt úgy döntött, inkább kihagyja a versenyt.

„Nagyon nehéz volt meghozni ezt a döntést” – mondta Krózser. „A Sliven Raliról úgy jöttünk haza, hogy az autó miatt kérdéses volt, el tudunk-e indulni a Sanremo Ralin. A csapat ugyan vállalta, hogy elkészíti az autót, de a verseny után még egy alkatrészt ki kellett volna cserélni.”

„Közben Papp Gyurinak már Bulgáriában is fájt a foga, itthon pedig begyulladt. Hétfőn dől el, hogy igényel-e további beavatkozást, így valószínűleg a Sanremo Ralira nem lesz százszázalékos állapotban. Kereshettem volna beugró navigátort, ami nem könnyű feladat, de nem is megoldhatatlan. Azonban mérlegeltem a helyzetünket.”

„Az év során többször is elmondtam, hogy Gyuri nagyon jó navigátor és nagyon megkönnyíti a helyzetemet, úgyhogy nem szeretnék mással versenyezni. A bulgáriai kiesésünk után egyre távolabb került a bajnokság év végi dobogója. Szerettünk volna menni a Sanremo Ralin, hiszen az IRC egyik legpatinásabb versenye, de egy ilyen nehézségű ralinak csak tökéletes állapotban lehet nekivágni és úgy éreztem, hogy most sok a bizonytalanság, ezért döntöttem úgy, hogy nem állunk rajthoz.”

Az MHH Rally Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Cégcentrum Kft., Marvin Watches, R-M professzionális festékek, Bernardo Ecenarro festékek

További információ: www.menya.hu, www.facebook.com/menya.hu

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.