Krózser nehéz, de sikeres versenye

MHH Rally & Kart Team, Veszprém Rali (július 10–12.)

Az abszolút hatodik helyet szerezte meg Krózser Menyhért és Buchholz János, Mitsubishi Lancer Evo IX R4-essel a Veszprém Ralin, az Országos Ralibajnokság ötödik futamán. A fordulatokban bővelkedő versenyt remekül kezdték és két R5-ös valamint egy S2000-es autó mögött, a legjobb mitsubishis párosként a negyedik helyen zárták az első napot. Másnap nagyon szoros verseny alakult ki a negyediktől a tizedik helyig, minden gyorsasági szakasz után változott a sorrend. Az MHH Team párosának taktikáját az első körben kapott defekt felborította, de így is sikerült pár jó részeredményt elérniük és két kiesés után sikeresen célba érniük.

_U9A1988 (Large)

„Az első nap jól sikerült, főleg a második gyorsasági. Negyediknek fordultunk, amivel elégedettek lehetünk” – mondta Krózser. „A vasárnapunk már nem volt ennyire sikeres. Volt egy sémánk, ami alapján felépítettük a versenyt. Az első körben az utolsó gyorsaságira vittünk magunkkal két gumit, de defektet kaptunk, ezért hamarabb fel kellett tenni a pótkereket, így borult a taktikánk. A két lőtéri gyorsasági szakasz így is jól sikerült, bár a másodikon az idén is elhagytuk a kipufogónkat, száz méterre attól a helytől, ahol tavaly. Túlzás lenne azt állítanom, hogy a hetedik helyezéssel elégedettek vagyunk, de két kiesés után végre célba értünk.”

_U9A2766 (Large)

A navigátor, Buchholz János szerint a verseny különleges nehézségét kivételesen nem a pályák jelenték, hanem az igen erős mezőnyből adódó szoros verseny.

„Alapvetően nem lett volna nehéz verseny, de nagyon sok mindenre kellett figyelni. A vasárnapi három pálya mindegyikére másmilyen gumi kellett volna. Hosszúk voltak az etapok, amik után újra fel kellett pörögni és nagyon erős volt a mezőny. A negyedik és a tizedik hely között állandóan változott a sorrend, néha csak tizedek döntöttek, nagyon kellett nyomni és emiatt nagy volt a hibázási lehetőség is. Két kiesés után jó volt célba érni. Annyira belejöttünk, hogy az utolsó gyorsasági után én még mentem volna, de most így pár órával a verseny után nagyon jól esik kicsit pihenni.”

079B1894 (Large)

Az MHH Rally Team együttműködő partnerei: Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Cégcentrum Kft., Marvin Watches, R-M professzionális festékek, Bernardo Ecenarro festékek, Logiszerviz Kft.

További információ: ww.menya.hu, www.facebook.com/menya.hu

Wirtmann Ferenc

Wirtmann: Kuplung, szuperrally, de így is élveztük

Kalandos versenye volt Wirtmann Ferencnek és Kerekes Józsefnek a Salgó Rallyn. Az Országos Historic Rallybajnokság második futamán az első öt szakaszt megnyerték és vezették a versenyt, amikor elromlott a Ford Escort Mk II-es kuplungja, így a napi utolsó szakaszt ki kellett hagyniuk. Szombaton szuperrallyval visszaálltak, de a kihagyott gyorsasági miatt annyi büntetést kaptak, hogy az abszolút értékelésben a nyolcadik, D csoportban pedig az ötödik helyre tudtak felkapaszkodni.

Jó versenyt ígért Wirtmann Ferenc a Salgó Rallyra és a műszaki hibájuk ellenére is azt gondolja, nem tévedett az előrejelzéssel. 

„Tényleg jó verseny volt, jó pályákkal – mondja. – Ceredet nem kell bemutatni, az egyik legjobb magyar gyorsasági. Kazár rettentő gyors, bár most megnövelték a hosszát. A másik két pályát Katalinaknaként ismerjük. Elég durva, de igazi rally gyorsasági. Sok volt a murvafelhordás, a sár, verseny közben is esett az eső, mégis kevés defekt volt. Mi Jotival nagyon élveztük a pályákat. 

Az első öt gyorsaságit megnyertük, de már az elején probléma volt a kuplunggal, nem emelt ki. A hatodik szakaszon nem mertünk elrajtolni, mert ha bent maradunk a pályán, akkor vége a versenyünknek. Inkább bementünk a szervizparkba, ahol kicseréltük a kuplungot, így másnap folytatni tudtuk a versenyt.“

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

A szuperrallyt azonban a historic szabálya komolyan bünteti. 

„A historic sajátos szabálya szerint, ha ez első nap kiesel, akkor az addigi eredményeidet törlik és a kategória utolsó idejét kapod, plusz kihagyott gyorsaságinként öt percet – vette át a szót Kerekes Joti. – Ez nekünk összességében több mint 15 perc büntetést jelentett, de legalább versenyben maradtunk. Mivel szuperrallyztunk, a megszerzett pontjainkat is felezik, így számításaink szerint három pontot kaptunk, ami még mindig több, mint ha kiesetünk volna.“

A verseny második napján, szombaton így már nem kellett sietnie a párosnak és előkerültek a használt gumik is. 

„Előszedtük az összes kopott gumit, amit egyébként versenyre már nem raktunk volna fel, és elhasználtuk őket – mondta Wirtmann. – Zagyvarónát mind a háromszor megnyertük. Szuhára nem voltak jók a széles gumik, de mivel gyakorlatilag nem számított az időeredményünk, fent hagytuk őket és azzal mentünk. Ott mind a kétszer kikaptunk. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Abszolútban 8., D csoportban 5., D3-as kategóriában pedig 4.-ek lettünk. Ennyit tudtunk kihozni a versenyből. A Mecsek Rally előtt át kell néznünk a kuplungot és a hidraulikát is. Amint megvan a hiba oka, tudjuk orvosolni. Remélem, a másik magyar klasszikus versenyen, Pécsen az eredményünk is jobb lesz. De ha csak annyira élvezzük Jotival, mint a Salgót, akkor már elégedettek leszünk.“ 

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Valvoline és Sonax