Levi ismét dobogón

Sikerben és tanulságban is bővelkedett Losonczy Levente hétvégéje az Eset V4 Clio Kupa Slovakia Ring-i fordulóján. Az MHH Kart Team versenyzője az időmérőn a harmadik helyet szerezte meg, az első futamban kiváló versenyzéssel lett második. A második futamon az első körben ütközött, és kiesett. Ennek ellenére a bajnokság negyedik helyén áll, mindössze 18 pont hátrányban a második helyezetthez képest. 

Tovább folyatódott Losonczy Levente idei jó szereplése. Az általa jól ismert Hungaroring után a Slovakia Ringen kellett bizonyítania. Itt tavaly versenyzett utoljára, tesztelni sem tudott és mindössze három szabadedzés állt rendelkezésre, hogy begyakorolja a pályát. Ráadásul az edzések nagyrészt esőben zajlottak, egyetlen egy száraz bemenetből kellett az autót beállítani az időmérőre. 

Losonczy Levente, MHH Kart Team, Eset V4 Clio Kupa, Slovakia RIng, 2021. május 9.

A munkát segítette, hogy Hatvani Bálint személyében nagyon rutinos csapattársat kapott. Így két autóval tudtak adatot nyerni a pályáról és szélárnyékozni is lehetett egymásnak, ami a Slovakia Ringen nagyon fontos. 

Levi négy másodpercet javított tavalyi köridejéhez képest, ami az idei rendkívül erős mezőnyben a harmadik helyet jelentette. Az első versenyen a bajnokságot vezető Filip Sandström és Hatvani Bálint lógtak el a mezőnytől, őket követte Levi a harmadik helyen. Az utolsó körben azonban Hatvani lassú defektet kapott így, Levi meg tudta előzni, ezzel feljött a második helyre. 

Losonczy Levente, MHH Kart Team, Eset V4 Clio Kupa, Slovakia RIng, 2021. május 9.

A második, fordított rajtrácsos futam első körében szintén Sandström és Hatvani álltak az élre. Levi is jól rajtolt, komolyan támadta a harmadik helyezettet, akivel egy pillanatra összeért, megforgott a Cliója, és a kavicságyba csúszott. 

„Nagyon jó hétvégénk volt, a hungaroringi tempót sikerült átmenteni, és abszolút az élmezőnyben autóztam – mondta Losonczy Levente. – Nagyon örülök, hogy Bálint személyében egy ilyen rutinos csapattársat kaptam, akitől sokat tanulhatok. 

Az időmérő harmadik helye reális volt. Az első futamban az első két helyezett nagyon elhúzott, így nem volt szélárnyékom, ami miatt az első gumikat elmelegítettem. Ez az én rutintalanságomnak köszönhető. A tempóm nagyon közel volt az első kettőéhez, de nem tudtam felzárkózni rájuk. Bálint defektje után szereztem meg a második helyet, ami nagyon jó eredmény. 

Losonczy Levente, MHH Kart Team, Eset V4 Clio Kupa, Slovakia RIng, 2021. május 9.

Sajnos a második futam első körében ütköztem. Nagyon jó volt a tempóm és úgy gondoltam, hogy meg tudom előzni a harmadik helyezettet. Ez fontos lett volna, hogy ne szakadjak le az első kettőtől. Volt egy rés, amin megpróbáltam átbújni, de a kanyar szűkült, az ellenfelem rám zárt, és egy nagyon picit összeért az autónk, ez elég volt ahhoz, hogy megforogjak. Nem hiszem, hogy szándékosan húzott volna rám, egyszerűen ez a kanyar ilyen, lehet, hogy nekem is türelmesebbnek kellett volna lennem. Ez is nagy tanulság volt. 

Összességében pozitívan értékelem a hétvégét, jó volt a tempóm, sokat tanultam. Sajnos a Hungaroringen és itt is volt egy kiesésem, azok a pontok nagyon hiányoznak a bajnokságból. Jelenleg a negyedik helyen állok, de szerintem az év végi második hely reális cél lehet. Ehhez viszont minden versenyen célba kell érni. Nagyon szeretnék a következő hétvégén egy dupla pontszerzést. 

Köszönöm a Zsille Motorsportnak, hogy ilyen jó technikát kaptam a versenyre.“

Losonczy Levente, MHH Kart Team, Eset V4 Clio Kupa, Slovakia RIng, 2021. május 9.
Losonczy Levente, MHH Kart Team
Eset V4 Clio Kupa, Slovakia Ring 2021. május 8–9. eredmények:

Időmérő: 3.
1. futam: 2.
2. futam: kiesett

Eset V4 Clio Kupa állása négy futam után: 

1. Filip Sandström 108 pont
2. Erik Bertilsson 54 pont
3. Richard Meixner 40 pont
4. Losonczy Levente 36 pont
5. Hatvani Bálint 33 pont
6. Miha Primozic 27 pont

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., MedVie healthcare solutions, Pillango GmbH, Laguna Fürdőszoba, Quality House

Losonczy Levente, MHH Kart Team, Eset V4 Clio Kupa, Slovakia RIng, 2021. május 9.
Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.