Loix nyert – Madeira Rali

Megőrizte százszázalékosságát Freddy Loix az idei IRC-sorozaton, miután az Ypres Rali után második rajthoz állása során is győzött a Madeira Ralin.

„Nagyon boldog vagyok. Tegnap nagyon keményen harcoltunk és főleg délután nyomtam keményen. Ma már egy kicsit spórolhattam” – mondta Loix a célban.

A belga versenyző az első napon némi meglepetésre az Abarth gyári versenyzőjével, Luca Rossettivel vívott nagy csatát. Többször is váltották egymást az élen, ám végül Loix kerekedett felül. Rossetti pedig a 12. gyorsaságin baleset miatt ki is esett a versenyből.

Innentől kezdve Jan Kopecky és Kris Meeke vívtak szoros versenyt a második helyért. Kettejük külön versenye a 17. gyorsaságin dőlt el, amikor Meeke olajfolyás miatt feladta a versenyt. Kopecky pedig könnyedén megszerezte a második helyet.

Juho Hänninen végzett a harmadikon, teljessé téve ezzel a Skoda idei harmadik hármas győzelmét. A finn versenyző helyzete mindössze egyszer ingott meg, amikor kőfalnak csapta autóját és defektet kapott. Ezzel ideiglenesen visszaesett a negyedik helyre, de gyorsan visszakapaszkodott a dobogóra.

A negyedik helytől lefelé már csak helybéli, portugál versenyzők következtek. A Peugeot Miguel Nunes és Vitor Sá révén szerezte meg a negyedik, ötödik helyet.

A bajnokság élmezőnyében nem történt változás, továbbra is Juho Hänninen vezet 54 ponttal, Jan Kopecky a második 47-tel, Bruno Magalhaes pedig a harmadik 30-cal.

A Madeira Rali végeredménye:

  1. Loix–Miclotte, Skoda Fabia S2000, 3:08:14,3
  2. Kopecky–Stary, Skoda Fabia S2000, +37,8
  3. Hänninen–Markkula, Skoda Fabia S2000, +2:25,8
  4. Nunes–Calado, Peugeot 207 S2000, +2:42,7
  5. Sá–Rodrigues, Peugeot 207 S2000, +3:13,7
  6. Freitas–Figueiroa, Mitsubishi Lancer Evo X, +9:03,2
  7. J. Magalhaes–Preira, Mitsubishi Lancer Evo X, +9:29,0
  8. Peres–Ferreira, Mitsubishi Lancer Evo IX, +10:39,8
Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program