Loix nyert, Meeke harmadszor is felborult – Ypres Rali

Freddy Loix győzelemmel tért vissza az Ypres Ralin, az IRC hatodik futamán. A Peugeot korábbi gyári versenyzője ezúttal Skoda Fabia S2000-essel nyert.

A hazai pályán versenyző belga egészen a szombati második szakaszig szoros versenyben volt a bajnoki cím védőjével, Kris Meeke-kel, ám a brit versenyző – az idén már harmadszorra –, felborult és kiesett a versenyből. Loix ezt követően előnyét beosztva könnyedén nyerte a versenyt.

Jan Kopecky végzett a második helyen, ami egyben azt jelentette, hogy a Skoda az idén már a harmadik kettős győzelmét ünnepelhette és vihette haza a maximális megszerezhető pontszámot a gyártók versenyében.

A legjobb peugeot-s a belga Thierry Neuville lett, aki a harmadik helyet szerezte meg, megelőzve honfitársát, a skodás Bernd Casiert.

Andreas Mikkelsen első ízben ért célba IRC-futamon és lett ötödik a mezőny legeredményesebb Ford Fiestájával.

Az utolsó gyorsaságin esett ki a hatodik helyről Patrick Snijers, így az a korábban váltó hibával küzdő Bruno Magalhaes ölébe hullott. Michal Solowow lett a hetedik, Luca Betti pedig a nyolcadik.

A versenyre jellemző volt a sok murvafelhordás és a csúszós út. Nem csak Meeke, de a bajnokságot vezető Juho Hänninen, a Peugeot gyári versenyzője, Stéphane Sarrazin és a belga Pieter Tsjoen is baleset miatt estek ki.

A bajnokságot továbbra is Hänninen vezeti 42 ponttal, Kopecky 39-cel a második, a versenyt sérülés miatt kihagyó Wilks 25-tel a harmadik. A címvédő Meeke változatlanul 15 ponttal rendelkezik és csak az ötödik helyen áll.

A gyártók bajnoksága eldőlni látszik. Itt a Skoda vezet 98 ponttal, az 55 pontos Peugeot előtt.

Az IRC következő versenye az Azori-szigetek Rali lesz július 15-17-én.

Ypres Rali végeredménye

  1. Loix–Miclotte, Skoda Fabia S2000, 2:35:36,9
  2. Kopecky–Stary, Skoda Fabia S2000, +21,4
  3. Neuville–Klinger, Peugeot 207 S2000, +2:05,5
  4. Casier–Caesamaeker, Skoda Fabia S2000, +4:01,6
  5. Mikkelsen–Floene, Ford Fiesta S2000, +5:20,9
  6. Magalhaes–Magalhaes, Peugeot 207 S2000, +6:06,2
  7. Solowow–Baran, Ford Fiesta S2000, +7:24,5
  8. Betti–Scalvini, Peugeot 207 S2000, +9:37,6
Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program