Matics biztosra ment Veszprémben

A 3. géposztály második helyét szerezte meg Matics Mihály és Zejda Viki a Veszprém Ralin, az Országos Ralibajnokság ötödik futamán, valamint az erőgyorsaságin is a második helyen végeztek, így összesen tíz pontot gyűjtöttek. Ezzel a Mitsubishi Lancer Evo IX-cel versenyző páros a bajnokságban, holtversenyben feljött a második helyre.  Matics óvatosan kezdett és végig a célba érés lebegett a szeme előtt. Az áhított győzelem ugyan nem lett meg, de így is elégedett.

AIMG5230

„Nagyon nehéz verseny volt a Veszprém Rali. Ezeken a pályákon a kategória második hely felér egy győzelemmel is” – mondta Matics.

„Az első napi két pályán óvatosan kezdtünk, minden hibázási lehetőséget el akartam kerülni és a biztonságos célba érésre törekedtem. A szombati pálya is nagyon nyomos lett. Jobban kijártuk, mint tavaly, ezért sok kő, szikladarab került elő, amin defektet lehet kapni, ha pedig a nyomban nagyon megterheled a gumi oldalát, azt is kicsípheted. Ezért inkább egy kicsit a nyom mellett mentem, ahol viszont nincs olyan nagy tapadás, nem tudsz olyan gyors lenni.”

AIMG8121

„A taktikánk bejött, mert végül is gond nélkül túléltük az első napot, de Balogh Jani az élen ekkor már annyira elhúzott, hogy ha nekiállok vele kardoskodni, akkor többet veszíthettem volna, ezért a biztos második helyet tartottuk szem előtt.”

„Az autóval nem volt semmi gond, egyszer veszítettünk időt, amikor az előttünk rajtolót, műszaki hibája miatt félig utolértük. Két percre rajtoltatták a mezőnyt, mi kb egy percet hoztunk rajtuk, de már ekkor is olyan nagy porban mentünk, hogy nem láttunk semmit.  De nem ezen múlott a verseny, inkább az én óvatosságomon.”

AIMG9019

„Nem bántam meg ezt a taktikát. A Mitsubishivel akár a veszprémi pályákon is lehetne abszolút közeli időt autózni, de akkor a következő gyorsaságin már nem tudsz elrajtolni.”

„Az erő gyorsaságin is másodikok lettünk, így összesen tíz pontot szereztünk, amivel holtversenyben a második helyen állunk, de még a bajnoki címre is van matematikai esélyünk. Két nagyon kemény verseny van még hátra.”

A Red Ribbon Team együttműködő partnerei: Sepi Trans Kft., Rother.hu Kft., Ferme Kft., Formance Kft., Molnár Zoltán e.v., NBT Capital Kft., Agro-Clean Kft., Unitranscoop Kft., Unitranscoop Logistic Kft., Onlinet, Combit, Frituspecial, Reményi Károly e.v., CargoPlaza Kft., E-Vapor, Hidvégi László e.v. Autófényező,  ACJ.SK

 

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program