Megjelent a Rally Café Autósport Magazin februári száma

Kíváncsiak voltunk rá, lehet-e a román IRC vagy a Jänner Rali magyar bajnoki futam, ezért megkérdeztük a versenyzőket és az RSB vezetését is. A válasz meglepő volt, a legtöbben a Waldrviertel Ralit látnák a legszívesebben a magyar naptárban.

Exkluzív interjút készítettünk Talmácsi Gáborral. A beszélgetés még azelőtt történt, hogy Talma eldöntötte, ralira vált az idén, így érződik rajta egy kis bizonytalanság, vívódás.

Talma navigátoraként Répa Kati is visszatért a versenyzéshez, aki most nagy dilemma előtt áll: folytassa, vagy ne folytassa?

Hihetetlen, de ötvenéves lenne Kesjár Csaba, az első magyar Forma–1-es reménységünk. Összeállításunkban több egykori versenyzőtárs is megszólal, Csikós Gábornak köszönhetően pedig néhány kuriózumnak számító fotót is közzétehettünk.

Tudták Önök, hogy Pethő István (közismertebb nevén Tyutyu) amatőr DJ? Nem? Többek között ez is kiderült a Rally Café kávézójában készült interjúból.

A Forma–1-es rovatunkban feltesszük a kérdést: Ki lesz Vettel csapattársa 2013-ban? Bruno átigazolása kapcsán: Újra Senna a Williamsnél. A műszaki dolgok iránt érdeklődőknek pedig eláruljuk, mi lehetett volna az idei év nagydobása a Forma–1-ben, ha nem tiltják be még a szezon kezdete előtt.

A raliszurkolók számára kielemeztük az idei világbajnokság valamennyi résztvevőjét. Megkérdeztük Turi Tamást, láthatjuk-e az idén. És természetesen részletesen beszámolunk a Monte-Carlo Rali eseményeiről.

A Rally Café Autósport Magazin megvásárolható a Relay üzleteiben, az OMV benzinkutaknál, előfizetőink pedig ellenőrizzék postaládájukat, mert már benne kell lennie a februári számnak.

Remélem, olvasóink számára is legalább annyira izgalmas lesz a lapot olvasni, mint amilyen nekünk volt elkészíteni.

Mihályi Csaba

főszerkesztő

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.