Megjelent a Rally Café Autósport Magazin februári száma

Kíváncsiak voltunk rá, lehet-e a román IRC vagy a Jänner Rali magyar bajnoki futam, ezért megkérdeztük a versenyzőket és az RSB vezetését is. A válasz meglepő volt, a legtöbben a Waldrviertel Ralit látnák a legszívesebben a magyar naptárban.

Exkluzív interjút készítettünk Talmácsi Gáborral. A beszélgetés még azelőtt történt, hogy Talma eldöntötte, ralira vált az idén, így érződik rajta egy kis bizonytalanság, vívódás.

Talma navigátoraként Répa Kati is visszatért a versenyzéshez, aki most nagy dilemma előtt áll: folytassa, vagy ne folytassa?

Hihetetlen, de ötvenéves lenne Kesjár Csaba, az első magyar Forma–1-es reménységünk. Összeállításunkban több egykori versenyzőtárs is megszólal, Csikós Gábornak köszönhetően pedig néhány kuriózumnak számító fotót is közzétehettünk.

Tudták Önök, hogy Pethő István (közismertebb nevén Tyutyu) amatőr DJ? Nem? Többek között ez is kiderült a Rally Café kávézójában készült interjúból.

A Forma–1-es rovatunkban feltesszük a kérdést: Ki lesz Vettel csapattársa 2013-ban? Bruno átigazolása kapcsán: Újra Senna a Williamsnél. A műszaki dolgok iránt érdeklődőknek pedig eláruljuk, mi lehetett volna az idei év nagydobása a Forma–1-ben, ha nem tiltják be még a szezon kezdete előtt.

A raliszurkolók számára kielemeztük az idei világbajnokság valamennyi résztvevőjét. Megkérdeztük Turi Tamást, láthatjuk-e az idén. És természetesen részletesen beszámolunk a Monte-Carlo Rali eseményeiről.

A Rally Café Autósport Magazin megvásárolható a Relay üzleteiben, az OMV benzinkutaknál, előfizetőink pedig ellenőrizzék postaládájukat, mert már benne kell lennie a februári számnak.

Remélem, olvasóink számára is legalább annyira izgalmas lesz a lapot olvasni, mint amilyen nekünk volt elkészíteni.

Mihályi Csaba

főszerkesztő

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.