Menya első CEE-győzelme

 • Bruck, 2017. április 16.
 • CEE 2. futam, magyar bajnokság 2. futam
 • Fodor Géza, DD2 Masters 2. hely
 • Krózser Menyhért, MicroMax 1. hely

Folytatta jó szereplését az MHH Kart Team, Krózser Menyhért pályafutása első CEE-futamgyőzelmét szerezte, Fodor Géza pedig egy második helyezéssel gazdagodott.

Az ausztriai Bruckban rendezték a Közép-Európai Rotax Max Challange (CEE) második futamát. Az MHH Kart Team alaposan felkészült a versenyre, hiszen két héttel korábban ugyanezen a pályán vettek részt a Morva Kupa futamán, egy héttel korábban pedig a német bajnokságban vendégeskedtek.

A DD2 Masters mezőnye sajnos alaposan megcsappant, mindössze három nevező volt, ezért a DD2-vel együtt versenyeztek. Fodor Géza az edzéseken a fiatalok között is jó eredményt ért el, ám a versenynap már egy kicsit kalandosabb lett számára, de a DD2 Mastersben így is megszerezte a második helyet.

Szárnyalt a csapat juniorversenyzője, Krózser Menyhért, aki a 25 fős MicroMax kategóriában a döntőben és a szuperdöntőben is második lett, az összesített eredmény alapján pedig a hétvége legeredményesebb versenyzője volt, ami pályafutása legjobb CEE eredménye.

„Számunkra is meglepetés volt, hogy ilyen kevesen jöttek DD2 Mastersben – mondta Fodor Géza. – Annak viszont örültem, hogy így a DD2 mezőnnyel együtt versenyeztünk. Az edzéseken nagyon jól szerepeltem. A versenynapon leesett az eső, ami általában kedvezni szokott nekem, de most nagyon rosszul mentem. Az időmérőn a 21 fős DD2 mezőnyben 11. lettem. Az elődöntőben amelyet már száraz körülmények között rendeztek a 11. helyről rajtolva 11. lettem, de miután megbüntettek két versenyzőt, így végül 9.-nek rangsoroltak.

A döntőben egy helyezést javítottam. A szuperdöntőben rosszul rajtoltam és már a célvonalon visszaestem a 14. helyre. Aztán hirtelen lelassult előttem az egyik versenyző, én próbáltam kikerülni, de hátulról meglöktek, kirepültem a fűre, majdnem felborultam.  Leállt a motor, mire visszatoltam a kartot a pályára rég elment a komplett mezőny. Ki is kellett állnom a bokszba, csak az utolsó körökre mentem vissza, hogy értékeljenek.

A Masters mezőnyben nem volt rossz az eredményem, két futamot megnyertem a szuperdöntőben harmadik lettem, de összességében ennél többet vártam magamtól. Pozitívuma volt a hétvégének, hogy a második leggyorsabb köröm volt az egész hétvégén a rendkívül erős DD2 mezőnyben, ami mutatja, hogy a sebességem jó. A rajtoknál még fejlődnöm kell!”

„Mind a két versenyzőnk teljesítményével elégedett vagyok – mondta Krózser Menyhért senior. – Fodor Géza megmutatta a tempóját, ha egy kicsit szerencsésebb, az eredménye is lehetett volna sokkal jobb. Menya (Krózser Menyhért) pedig pályafutása egyik legjobb formáját hozta, látszik rajta az egyre több versenykilométer és a tapasztalat.

Már csütörtökön kint voltunk a pályán, mert erre a napra és vasárnapra, a versenyre jósoltak esőt. Mindenképpen szerettünk volna vizes pályán menni, mert Menyának ebben még nincs nagy tapasztalta. Be is jött a számításunk. Az időmérőn második lett, az elődöntőben egy jó változatos futamon negyediknek futott be, de mivel az első spoilere beesett – ami ütközést jelent –, öt másodperc büntetést kapott és csak hetedik lett. Szerintem nem tehetett az ütközésről, de a szabály ezt nem mérlegeli, el kell fogadnunk.

A döntőben és a szuperdöntőben is második lett, de a körbeverések miatt így is a hétvége legeredményesebb versenyzője volt. Mint csapatvezető és mint apuka is nagyon büszke vagyok az első CEE győzelmünkre. Ki kell emelnem, hogy nagyon jól dolgozott a csapat, összeszedettek és erősek voltunk a hétvégén.”

EREDMÉNYEK

Fodor Géza, DD2 Masters:

 • résztvevők: 3
 • végső helyezés: 2.
 • szuperdöntő: 3.
 • döntő: 1.
 • elődöntő: 1.
 • időmérő: 2.

Krózser Menyhért, MicroMax:

 • Résztvevők: 25
 • Végső helyezés: 1.
 • szuperdöntő: 2.
 • döntő: 2.
 • elődöntő: 7.
 • időmérő: 2.

A VERSENY HIVATALOS EREDMÉNYE:

https://speedhive.mylaps.com/Events/1377805

 Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Cégcentrum Kft.

További információ:

www.facebook.com/menya.hu

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program