Menya megmutatta a tempóját

Időmérő csoportjában második, összesítettben pedig a negyedik helyen végzett Krózser Menyhért pályafutása második X30 Junior futamán az ACI olasz bajnokság második fordulóján, Adriában. 

Az előfutamokon és a két versenyen nem volt ilyen szerencséje az MHH Kart Team versenyzőjének, több ütközésben is belekeveredett, mindkét gokartján elgörbült a váz, de kitartóan küzdött, és komoly mezőnyben mutathatta meg valódi tempóját. 

Egy CEZ és két WSK futam után az olasz autósport szövetség, az ACI által szervezett X30 Junior bajnokságban állt rajthoz Krózser Menyhért, ahol Iame motorokat és Comet gumikat használnak, vagyis egészen más körülményeket kellett kitapasztalnia. Tavaly év végén már indult egy versenyen X30 Juniorban, amihez képest most jelentőset lépett előre. Az időmérőig abszolút az élmezőnyben volt. 

„Az edzések és az időmérő is jól sikerült – mondta Menya. – Gyorsan hozzászoktam az új körülményekhez, a beállítások is jól sikerültek. Az időmérő csoportomban második lettem, összesítettben pedig negyedik. 

Az első előfutamban a második helyezettet előztem meg, de le akart vezetni a pályáról, összeakadtunk, ezért elég sok pozíciót veszítettem. Végül a nyolcadik helyre jöttem fel. A második előfutamban jól rajtoltam, az élen állóval harcoltam, bementem mellé, de elég agresszívan bevágott, és összeakadtunk. Ő megúszta, én nem, elgörbült a vázam, beesett a spoilerem, onnantól kezdve nem volt tempóm, így 18. lettem. 

Az első versenyen szintén nem volt tempóm, a másodikban próbáltam küzdeni, de itt is egy ütközésbe keveredtem, úgyhogy végül 21. és 19. lettem. 

Amíg nem görbültek el a vázaim egész hétvége alatt jó volt a tempóm, kis szerencsével az első ötben lehettem volna, ami mindenképpen biztató. Ezt a bajnokságot, az itteni ellenfeleket is ki kell tapasztalni, legközelebb még jobb és még eredményesebb lehetek.

Nagyon várom a következő versenyemet, de még nem tudom, mikor és hol fogok indulni. Most a sulit kell egy kicsit megnyomnom, a következő három hétben erre koncentrálok.“

Eredmények, Krózser Menyhért, MHH Kart Team, ACI X30 Junior, Adria, 2021. május 7–9.

Résztvevők: 47
Időmérő futam: 2.
Időmérő: 4.
AC előfutam: 8.
AB előfutam: 18.
1. futam: 21.
2. futam: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., MedVie healthcare solutions, Pillango GmbH, Laguna Fürdőszoba, Quality House

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, ACI X30 Junior, Adria (Olaszország), 2021. május 7–9.
Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.