Menya megmutatta a tempóját

Időmérő csoportjában második, összesítettben pedig a negyedik helyen végzett Krózser Menyhért pályafutása második X30 Junior futamán az ACI olasz bajnokság második fordulóján, Adriában. 

Az előfutamokon és a két versenyen nem volt ilyen szerencséje az MHH Kart Team versenyzőjének, több ütközésben is belekeveredett, mindkét gokartján elgörbült a váz, de kitartóan küzdött, és komoly mezőnyben mutathatta meg valódi tempóját. 

Egy CEZ és két WSK futam után az olasz autósport szövetség, az ACI által szervezett X30 Junior bajnokságban állt rajthoz Krózser Menyhért, ahol Iame motorokat és Comet gumikat használnak, vagyis egészen más körülményeket kellett kitapasztalnia. Tavaly év végén már indult egy versenyen X30 Juniorban, amihez képest most jelentőset lépett előre. Az időmérőig abszolút az élmezőnyben volt. 

„Az edzések és az időmérő is jól sikerült – mondta Menya. – Gyorsan hozzászoktam az új körülményekhez, a beállítások is jól sikerültek. Az időmérő csoportomban második lettem, összesítettben pedig negyedik. 

Az első előfutamban a második helyezettet előztem meg, de le akart vezetni a pályáról, összeakadtunk, ezért elég sok pozíciót veszítettem. Végül a nyolcadik helyre jöttem fel. A második előfutamban jól rajtoltam, az élen állóval harcoltam, bementem mellé, de elég agresszívan bevágott, és összeakadtunk. Ő megúszta, én nem, elgörbült a vázam, beesett a spoilerem, onnantól kezdve nem volt tempóm, így 18. lettem. 

Az első versenyen szintén nem volt tempóm, a másodikban próbáltam küzdeni, de itt is egy ütközésbe keveredtem, úgyhogy végül 21. és 19. lettem. 

Amíg nem görbültek el a vázaim egész hétvége alatt jó volt a tempóm, kis szerencsével az első ötben lehettem volna, ami mindenképpen biztató. Ezt a bajnokságot, az itteni ellenfeleket is ki kell tapasztalni, legközelebb még jobb és még eredményesebb lehetek.

Nagyon várom a következő versenyemet, de még nem tudom, mikor és hol fogok indulni. Most a sulit kell egy kicsit megnyomnom, a következő három hétben erre koncentrálok.“

Eredmények, Krózser Menyhért, MHH Kart Team, ACI X30 Junior, Adria, 2021. május 7–9.

Résztvevők: 47
Időmérő futam: 2.
Időmérő: 4.
AC előfutam: 8.
AB előfutam: 18.
1. futam: 21.
2. futam: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., MedVie healthcare solutions, Pillango GmbH, Laguna Fürdőszoba, Quality House

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, ACI X30 Junior, Adria (Olaszország), 2021. május 7–9.
Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program