Krózser Menyhért

Menyhért Krózser has proved against world champions

Never before has Menyhért Krózser had to prove himself against so many world, European and Italian champions as he faced the strongest field of his career in the third round of the WSK Super Master Series. But the Brilliant Driver Program driver was not to be outdone, finishing 5th in his qualifying group.

﹡ WSK Super Master Series – Round 3, Franciacorta (Italy), 16-18 February 2024

The KZ category is the pinnacle of kart racing, where it is not uncommon to see someone with up to twenty years of experience. This is why the category is divided into two groups, KZ and KZ2. The former is for experienced and successful drivers – such as former KZ2 world and European champions – while KZ2 is basically a junior category. It is rare for KZ and KZ2 to compete in the same field, but where they do, fans are treated to a real fireworks display.

That was the case in Franciacorta, at the third round of the WSK Super Master Series, where a record 85 drivers entered KZ2 (the name of the merged category). But not only were there many, there were strong ones, with an unusual number of former world, European and Italian champions taking part.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Menyhért Krózser, as usual, was happy for the challenge and the chance to test his skills against the best in kart racing. In the qualifying he put in a good effort and finished 5th in his group and 13th overall.

During the heats he had a clutch failure which meant his starts were not perfect, but he still managed three top 9s. In the second heat, however, he was pushed out and finished last. This left a big stamp on his performance, as he lost 15 places in the heats and finished 29th.

In the semi-final and the final, he was hampered by a brake failure, but he improved his position both times – as we have come to expect from him – and finished the final in 25th place.

„This was the strongest field I’ve ever raced in,” said Menyhért Krózser, „I know and love the Franciacorta circuit, and I was very prepared for this weekend.

The qualifying went well. 15th place among so many world and European champions is a very good result, I think. Especially when you consider that I had rivals who were already competing in this category when I started karting. You can imagine how much experience they have, but that’s why it was a challenge to race against them.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

I was really annoyed when they knocked me out in the second heat, with a totally incomprehensible manoeuvre. I lost a lot with that, if I could have done the same result as in the other heats, I could have finished 14th or 15th.

In the heats I had a clutch problem which held me back at the start and on Sunday the brakes didn’t work properly.

All in all, I feel that I made the most of the weekend, there is a lot of room for improvement in such a tough environment with such opponents. I will be even better in two weeks.”

The WSK Super Master Series concludes 1-3 March at one of Menyhért Krózser’s favourite courses, Sarno.

Menyhért Krózser, BDP Team, KZ2 results

Participants: 85
Qualifying practice: 5th
Qualifying practice: 13th
Eliminatory Heat CE: 8th
Eliminatory Heat CD: 34th (retired due to accident)
Eliminatory Heat AC: 7th
Eliminatory Heat BC: 9th
Penalty After Heats: 29th
Prefinal A: 14th
Final Phase Penalty: 27th
Final: 25th

Collaborating partners of the Brilliant Driver Program:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.