MHH Kart Team: WSK premier

WSK, Lonato, 2018. június 24.

A gokartversenyzés egyik legkomolyabb bajnokságában, az olasz WSK-ban mutatkozott be Krózser Menyhért Lonatóban. Az MHH Kart Team versenyzőjének nem volt ismeretlen a pálya, hiszen korábban két ROK-futamon is szerepelt rajta — legutóbb egy héttel a WSK premierje előtt —, azonban a 82 fős Mini WSK mezőnyben így is akadt tanulnivalója.

Krózser Menyhért, Mini WSK

„Próbáltam magamból kihozni a maximumot, a végén már csak négy tizedre voltam az élmezőnytől. Az előzéseimre vagyok a legbüszkébb. Az eredménnyel elégedett vagyok, szeretnék újra indulni a WSK-ban és bejutni a döntőbe, akkor leszek igazán elégedett“ — foglalta össze a hétvégéjét Krózser Menyhért.

„Számítottunk rá, hogy ez lesz az idei legkeményebb megmérettetésünk — mondta Krózser Menyhért senior, csapatvezető. — Viszont el kell ismerni, hogy ez itt a gokartversenyzés egyik csúcsa. Nagyon profi a szervezés, rettenetesen erős a mezőny, de mindenki korrekten versenyez, senki sem reklamál.

Mivel itt több mint nyolcvan induló van és mindenki nagyon jó, egészen más versenyzési stílus igényel. Egy boly akár 15-20 gokartból is állhat, ha egy előzési kísérelted nem sikerül, akkor azonnal elmennek melletted öten. Ezt meg kell tanulni, nincs olyan, hogy idejössz és nyersz.

Menya az időmérőjét rontotta el, ahol a 72. időt futotta. Ez volt a legrosszabb edzéseredménye. Az előfutamok során szépen jött fel, sokat előzött, egy-egy kisebb hibánál többen visszaelőzték, úgyhogy volt hullámzás. Az elődöntőben pedig amikor látta, hogy nem tud továbbjutni, fel is adta fejben.

Ennek ellenére nagyon sokat fejlődött, a végén négy tizedre volt az élmezőnytől és voltak olyan szektorai is, ahol csak századokkal maradt le. Erre már lehet építeni. Érdekes volt látni, mennyit fejlődött az év eleji Winter Cup óta. Mese nincs, ha fejlődni akarsz, akkor ilyen mezőnyben kell menni minél többet. Menyán is azt láttam, hogy most volt talán a legmotiváltabb.

Három sűrű héten vagyunk túl, a Morva Kupa, a ROK és a WSK futamok után, most egy kicsit pihenünk aztán újra támad az MHH Kart Team.“

EREDMÉNYEK

Krózser Menyhért, Mini WSK

  • Résztvevők: 82
  • B elődöntő: 28. (34-ből)
  • Kvalifikációs futam: 50.
  • BC előfutam: 16. (33-ból)
  • BE előfutam: 21. (33-ból)
  • AB előfutam: 25. (34-ből)
  • BD előfutam: 23. (32-ből)
  • Időmérő: 72. (82-ből)

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Pillango GmbH

További információ

www.facebook.com/menya.hu

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.