MHH Kart Team: WSK premier

WSK, Lonato, 2018. június 24.

A gokartversenyzés egyik legkomolyabb bajnokságában, az olasz WSK-ban mutatkozott be Krózser Menyhért Lonatóban. Az MHH Kart Team versenyzőjének nem volt ismeretlen a pálya, hiszen korábban két ROK-futamon is szerepelt rajta — legutóbb egy héttel a WSK premierje előtt —, azonban a 82 fős Mini WSK mezőnyben így is akadt tanulnivalója.

Krózser Menyhért, Mini WSK

„Próbáltam magamból kihozni a maximumot, a végén már csak négy tizedre voltam az élmezőnytől. Az előzéseimre vagyok a legbüszkébb. Az eredménnyel elégedett vagyok, szeretnék újra indulni a WSK-ban és bejutni a döntőbe, akkor leszek igazán elégedett“ — foglalta össze a hétvégéjét Krózser Menyhért.

„Számítottunk rá, hogy ez lesz az idei legkeményebb megmérettetésünk — mondta Krózser Menyhért senior, csapatvezető. — Viszont el kell ismerni, hogy ez itt a gokartversenyzés egyik csúcsa. Nagyon profi a szervezés, rettenetesen erős a mezőny, de mindenki korrekten versenyez, senki sem reklamál.

Mivel itt több mint nyolcvan induló van és mindenki nagyon jó, egészen más versenyzési stílus igényel. Egy boly akár 15-20 gokartból is állhat, ha egy előzési kísérelted nem sikerül, akkor azonnal elmennek melletted öten. Ezt meg kell tanulni, nincs olyan, hogy idejössz és nyersz.

Menya az időmérőjét rontotta el, ahol a 72. időt futotta. Ez volt a legrosszabb edzéseredménye. Az előfutamok során szépen jött fel, sokat előzött, egy-egy kisebb hibánál többen visszaelőzték, úgyhogy volt hullámzás. Az elődöntőben pedig amikor látta, hogy nem tud továbbjutni, fel is adta fejben.

Ennek ellenére nagyon sokat fejlődött, a végén négy tizedre volt az élmezőnytől és voltak olyan szektorai is, ahol csak századokkal maradt le. Erre már lehet építeni. Érdekes volt látni, mennyit fejlődött az év eleji Winter Cup óta. Mese nincs, ha fejlődni akarsz, akkor ilyen mezőnyben kell menni minél többet. Menyán is azt láttam, hogy most volt talán a legmotiváltabb.

Három sűrű héten vagyunk túl, a Morva Kupa, a ROK és a WSK futamok után, most egy kicsit pihenünk aztán újra támad az MHH Kart Team.“

EREDMÉNYEK

Krózser Menyhért, Mini WSK

  • Résztvevők: 82
  • B elődöntő: 28. (34-ből)
  • Kvalifikációs futam: 50.
  • BC előfutam: 16. (33-ból)
  • BE előfutam: 21. (33-ból)
  • AB előfutam: 25. (34-ből)
  • BD előfutam: 23. (32-ből)
  • Időmérő: 72. (82-ből)

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Pillango GmbH

További információ

www.facebook.com/menya.hu

Tóth-Gili Tamás, Mecsek Rally 2024

Tóth-Gili Tamás, a gólkirály, aki kétszer autózott 2WD harmadik időt a Mecsek Rallyn

Egy év szünet után, vízilabda bronzéremmel és gólkirályi címmel tért vissza Tóth-Gili Tamás az Országos Rally Bajnokságba. A Mecsek Rallyn először láthattunk őt ORB1-es futamon Ford Fiesta Rally4-es volánja mögött. Ráadásul különleges navigátorral tért vissza, hiszen a kiváló sofőr, Németh „8V“ Péter önként vállalta, hogy megijeszti magát a jobb 1-ben. A különleges kombináció meglepően jó eredményt és még jobb hangulatot hozott. 

Tavaly a Mecsek Rallyn indult utoljára ORB1-ben Tóth-Gili Tamás, akkor még a Peugeot Kupában. Ősszel Árpádtetőn egy rallysprinten próbálta ki először a Ford Fiesta Rally4-et, ami annyira megtetszett neki, hogy erre a típusra váltott. 

Idei első versenyére vízilabda játékosi elfoglaltsága miatt mostanáig kellett várni. Megérte, hiszen az OB1/B-be tavaly feljutó PTE-PEAC színeiben pont a Diósgyőr Rally idejében játszotta a bronzmeccset, amit meg is nyertek, és Gili lett a szezon gólkirálya. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

„A vízilabdában sikerült minden elérnem, amit idén célul tűztem ki, a bronzéremre és a gólkirályi címre is nagyon büszke vagyok – mondta Gili. – De már nagyon hiányzott a rally is. 

Tavaly egy sprinten kipróbáltam a Fiesta Rally4-et, és azonnal úgy éreztem, hogy sokkal közelebb áll hozzám. A Peugeot-val gyorsabban lehet menni, de annak a beállítása sokkal több tapasztalatot igényel, mint amivel most rendelkezek. 

Rendhagyó navigátorral vágtam neki a szezonnak. Pepével (8V) pont a tavalyi Mecsek Rallyn kerültünk közelebbi barátságba, és három héttel ezelőtt felhívtam, hogy volna-e kedve kicsit megijeszteni magát a jobb 1-ben.  Nem válaszolt, csak röhögött, mert éppen azon gondolkodott, hogy felhív, nincs-e szükségem egy navigátorra. Így a kérdés eldőlt. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

Jó régen versenyeztem, úgyhogy a teszten borzasztó szögletes volt a mozgásom. A versenyen is kellett egy kis idő, mire elhittem, amit Pepe mond. Így is volt egy-két melegebb pillanatunk, amit Pepe nem száz százalékos nyugodtsággal kezelt, én meg persze jót nevettem rajta, úgyhogy a hangulat kifogástalan volt a kocsiban. 

Nagyon örülök, hogy Árpádtetőn kétszer is sikerült 2WD harmadik időt autóznunk. Egy ilyen erős mezőnyben ez számomra hatalmas dolog. 

Pécsvárad viszont nagyon nem ment. Ahhoz, hogy ott jól tudj menni, sok rutinra van szükség. Ezért megbeszéltük, hogy ha ott gyorsan megyünk, az elejét akkor sem tudjuk megszorítani, magunkat viszont rommá ijesztjük, ezért inkább elspóroltuk. 

A tavalyi Salgó rallys gumijainkat használtuk el. Az utolsó gyorsra már annyira elkoptak, hogy a drót is kilátszott. Az egyik guminkat kicsípte az aszfalt és eresztett, de mivel már csak egy pótkerekünk volt, ezzel fejeztük be a kört. Érdekes tapasztalat volt ez is. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

Az utolsó gyorsra annyira elfogyott a tapadásunk, hogy elvittem egy lassítót, amiért 10 másodperc büntetést kaptunk. Ezzel egy helyet hátracsúsztunk és 2WD-ben hetedikek lettünk, de nem is ez volt a lényeg. Nagyon sok tapasztalatot szereztem, Pepe is kibírta mellettem, amit nagyon köszönök neki. 

Idén még két ORB1-es hétvégém szabad. A Székesfehérvár és a Győr Rally jöhet szóba, esetleg a Pécs környéki sprintversenyek. Örülnék, ha Pepe mielőbb volán mögé tudna ülni, de ha nem, akkor szeretném az idei versenyeken még egy párszor megijeszteni őt.

Köszönöm a csapatnak a jól felkészített autót és a gyors gyertyacserét.“

Tóth-Gili Tamás együttműködő partnerei: 

Gil-Trade Kft., Alu-Redőny Kft., a német Roma árnyékoló család importőre