Ogier nyert, Loeb utolérte Hirvonent a vb-n – Portugál Rali

Kettős Citroën győzelemmel ért véget a Portugál Rali, amelyet 2010 után újra Sébastien Ogier nyert Sébastien Loeb előtt. A műszaki hibáktól hátráltatott két gyári Forddal Jari-Matti Latvala és Mikko Hirvonen végeztek a harmadik és a negyedik helyen. Miután a Power Stage-et Loeb nyert, az érte járó három plusz ponttal utolérte Mikko Hirvonent a világbajnokságon így a két versenyző egyaránt 58 ponttal áll az élen.

Sok meglepetést nem tartogatott a Portugál Rali harmadik napja, hiszen minden fontosabb helyezés még szombaton eldőlt a két fordos versenyző defektjeivel és műszaki hibáival, valamint azzal, hogy a defektes kereket a pályán kicserélő Hirvonen Loeböt feltartotta.

Az utolsó versenynapot Sébastien Ogier több mint fél perc előnnyel kezdte, amit kényelmesen taktikázva meg is tartott és zsinórban másodszorra nyerte a Portugál Ralit, feledtetve ezzel mexikói kiesését. Loeb a feltartása során elveszített fél perc hátránnyal lett második. Latvala három, Hirvonen pedig hat perc hátránnyal futottak be a harmadik, negyedik helyen. Utóbbi vasárnap is hajtásproblémával küzdött, de ennek ellenére sikerült megelőznie a szombati napot a negyedik helyen záró Matthew Wilsont.

Wilson így a Stobart–Forddal ötödiknek futott be, míg Petter Solberg tíz perces büntetése ellenére az utolsó gyorsaságin egészen a hatodik helyre kapaszkodott fel. A norvég versenyző még pénteken hagyta ki az utolsó gyorsaságit, miután előtte egyszerre kapott három defektet. Ha a tízperces büntetését levonjuk, a második helyen végezhetett volna.

Kimi Räikkönen ezúttal nem villogott, és nagyon szolid autózást bemutatva végzett a hetedik helyen a Citroën DS3-assal, Federico Villagra lett a nyolcadik, Henning Solberg a kilencedik, Dennis Kuipers pedig a tizedik.

Az utolsó, élőben közvetített gyorsaságit Loeb nyerte Latvala és Ogier előtt, így ők kapták a bónuszpontokat.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.