Ogier nyert, Loeb utolérte Hirvonent a vb-n – Portugál Rali

Kettős Citroën győzelemmel ért véget a Portugál Rali, amelyet 2010 után újra Sébastien Ogier nyert Sébastien Loeb előtt. A műszaki hibáktól hátráltatott két gyári Forddal Jari-Matti Latvala és Mikko Hirvonen végeztek a harmadik és a negyedik helyen. Miután a Power Stage-et Loeb nyert, az érte járó három plusz ponttal utolérte Mikko Hirvonent a világbajnokságon így a két versenyző egyaránt 58 ponttal áll az élen.

Sok meglepetést nem tartogatott a Portugál Rali harmadik napja, hiszen minden fontosabb helyezés még szombaton eldőlt a két fordos versenyző defektjeivel és műszaki hibáival, valamint azzal, hogy a defektes kereket a pályán kicserélő Hirvonen Loeböt feltartotta.

Az utolsó versenynapot Sébastien Ogier több mint fél perc előnnyel kezdte, amit kényelmesen taktikázva meg is tartott és zsinórban másodszorra nyerte a Portugál Ralit, feledtetve ezzel mexikói kiesését. Loeb a feltartása során elveszített fél perc hátránnyal lett második. Latvala három, Hirvonen pedig hat perc hátránnyal futottak be a harmadik, negyedik helyen. Utóbbi vasárnap is hajtásproblémával küzdött, de ennek ellenére sikerült megelőznie a szombati napot a negyedik helyen záró Matthew Wilsont.

Wilson így a Stobart–Forddal ötödiknek futott be, míg Petter Solberg tíz perces büntetése ellenére az utolsó gyorsaságin egészen a hatodik helyre kapaszkodott fel. A norvég versenyző még pénteken hagyta ki az utolsó gyorsaságit, miután előtte egyszerre kapott három defektet. Ha a tízperces büntetését levonjuk, a második helyen végezhetett volna.

Kimi Räikkönen ezúttal nem villogott, és nagyon szolid autózást bemutatva végzett a hetedik helyen a Citroën DS3-assal, Federico Villagra lett a nyolcadik, Henning Solberg a kilencedik, Dennis Kuipers pedig a tizedik.

Az utolsó, élőben közvetített gyorsaságit Loeb nyerte Latvala és Ogier előtt, így ők kapták a bónuszpontokat.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.