Rali vb sem létezik szurkolók nélkül

Régi vesszőparipám a raliversenyek előtti hivatalos teszt. A vb és IRC-futamokon már jól bevált dolog, hogy egy viszonylag rövid pályán egy egész délelőtt, vagy éppen délután körözhet a mezőny, amikor is, ha az embernek szerencséje van, akár ötször-hatszor is láthatja kedvencét, vagyis majdnem annyiszor, mint ahányszor egy verseny alatt összesen.

Persze a teszt nem hasonlítható össze azzal, amikor éles körülmények között a tizedmásodpercekért küzdenek a versenyzők, és szinte a karosszéria is lobog az autókon, de azért akárhányszor voltam teszten, sosem csalódtam benne.

Ráadásul még az az el nem hanyagolható előnye is megvan, hogy a versenyzők is kulturált körülmények között, zárt pályán próbálhatják ki versenyautóikat, nem kell privát pályalezárásokkal borzolni a helyiek kedélyét, esetleg keresztbe tenni vele a rendezőnek, amely legközelebb nem kaphat pályát a tesztpálya tulajdonosától, mert az a ralisok tönkretették

Az FIA ma tette közzé a 2010-es rali világbajnokság szabálymódosításait, amelyekben túl sok újdonság nem volt, hiszen szinte mindent bejelentettek már. Viszont egy egész bekezdést szántak a tesztre.

„A shake downt (tesztet) egyaránt média és promóciós lehetősségként kell megrendezni, valamint, hogy a versenyzők kipróbálhassák az autóikat.”

Vagyis az FIA szerint is fontosabb a média és promóció, mint a teszt eredeti feladata, hogy az autót kipróbálják. A vb-n már korábban is bevett szokás volt, hogy a shake downon esetenként vendég navigátor ült az autóban. Például, amikor Loeb vitte Maradonát.

A teszten való részvétel eddig is kötelező volt a vb-n, legalábbis a gyári csapatok versenyzőinek, most azonban minden csapat regisztrált versenyzőinek minimum négy alkalommal kell végigmenni a teszten.

Vagyis a versenyzőknek kötelező szórakoztatni a közönséget.

Talán érdemes lenne ezt a szemléletet átvenni a rali vb-ről, és nálunk is azt helyezni előtérbe, hogy mivel lehet jobban kiszolgálni a közönséget, nem azon vitatkozni, hogy hány lassítót tegyenek a pályákra, mert a közönség a show-ra jön, nem a lassítókra.

Azt pedig már csak nagyon félve írom le, hogy egy ilyen teszten, ha netán mérnék az időket, akkor az alapján össze is lehetne állítani a másnapi rajtsorrendet, és akkor nem lenne vita azon, hogy ki kinek a porába megy és ki kit ér utol. Ha valaki gyors, mutassa meg, ha meg elbaltázta a tesztet, akkor csak magát okolhatná. De persze egy ilyen újításnak még a felvetése is biztos idegrohamot okozna a magyar rali kőbevésett szabályait betartók körében.

A Mecsek Rali szervezője, Jelen István korábban már ígéretet tett rá, hogy az idén lesz hivatalos teszt a versenyén. Akár úgy is, hogy azon kötelező legyen a részvétel. Ha már olyan nagyon ragaszkodunk az FIA szabályok, olykor értelmetlen átvételéhez, ezt az értelmeset is érdemes lenne átvenni.

Az FIA szemléletéről már nem is beszélve, ahol a szurkolók kiszolgálását – akár közvetlenül, akár a médián keresztül – olyannyira fontosnak tartották, hogy a teszt esetében még a sportszakmai célok elé is rendelték azt.

Mert ők már tudják, hogy rali vb sem létezik szurkolók nélkül.

Wirtmann Ferenc

Wirtmann: Kuplung, szuperrally, de így is élveztük

Kalandos versenye volt Wirtmann Ferencnek és Kerekes Józsefnek a Salgó Rallyn. Az Országos Historic Rallybajnokság második futamán az első öt szakaszt megnyerték és vezették a versenyt, amikor elromlott a Ford Escort Mk II-es kuplungja, így a napi utolsó szakaszt ki kellett hagyniuk. Szombaton szuperrallyval visszaálltak, de a kihagyott gyorsasági miatt annyi büntetést kaptak, hogy az abszolút értékelésben a nyolcadik, D csoportban pedig az ötödik helyre tudtak felkapaszkodni.

Jó versenyt ígért Wirtmann Ferenc a Salgó Rallyra és a műszaki hibájuk ellenére is azt gondolja, nem tévedett az előrejelzéssel. 

„Tényleg jó verseny volt, jó pályákkal – mondja. – Ceredet nem kell bemutatni, az egyik legjobb magyar gyorsasági. Kazár rettentő gyors, bár most megnövelték a hosszát. A másik két pályát Katalinaknaként ismerjük. Elég durva, de igazi rally gyorsasági. Sok volt a murvafelhordás, a sár, verseny közben is esett az eső, mégis kevés defekt volt. Mi Jotival nagyon élveztük a pályákat. 

Az első öt gyorsaságit megnyertük, de már az elején probléma volt a kuplunggal, nem emelt ki. A hatodik szakaszon nem mertünk elrajtolni, mert ha bent maradunk a pályán, akkor vége a versenyünknek. Inkább bementünk a szervizparkba, ahol kicseréltük a kuplungot, így másnap folytatni tudtuk a versenyt.“

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

A szuperrallyt azonban a historic szabálya komolyan bünteti. 

„A historic sajátos szabálya szerint, ha ez első nap kiesel, akkor az addigi eredményeidet törlik és a kategória utolsó idejét kapod, plusz kihagyott gyorsaságinként öt percet – vette át a szót Kerekes Joti. – Ez nekünk összességében több mint 15 perc büntetést jelentett, de legalább versenyben maradtunk. Mivel szuperrallyztunk, a megszerzett pontjainkat is felezik, így számításaink szerint három pontot kaptunk, ami még mindig több, mint ha kiesetünk volna.“

A verseny második napján, szombaton így már nem kellett sietnie a párosnak és előkerültek a használt gumik is. 

„Előszedtük az összes kopott gumit, amit egyébként versenyre már nem raktunk volna fel, és elhasználtuk őket – mondta Wirtmann. – Zagyvarónát mind a háromszor megnyertük. Szuhára nem voltak jók a széles gumik, de mivel gyakorlatilag nem számított az időeredményünk, fent hagytuk őket és azzal mentünk. Ott mind a kétszer kikaptunk. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Abszolútban 8., D csoportban 5., D3-as kategóriában pedig 4.-ek lettünk. Ennyit tudtunk kihozni a versenyből. A Mecsek Rally előtt át kell néznünk a kuplungot és a hidraulikát is. Amint megvan a hiba oka, tudjuk orvosolni. Remélem, a másik magyar klasszikus versenyen, Pécsen az eredményünk is jobb lesz. De ha csak annyira élvezzük Jotival, mint a Salgót, akkor már elégedettek leszünk.“ 

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Valvoline és Sonax