Rali vb sem létezik szurkolók nélkül

Régi vesszőparipám a raliversenyek előtti hivatalos teszt. A vb és IRC-futamokon már jól bevált dolog, hogy egy viszonylag rövid pályán egy egész délelőtt, vagy éppen délután körözhet a mezőny, amikor is, ha az embernek szerencséje van, akár ötször-hatszor is láthatja kedvencét, vagyis majdnem annyiszor, mint ahányszor egy verseny alatt összesen.

Persze a teszt nem hasonlítható össze azzal, amikor éles körülmények között a tizedmásodpercekért küzdenek a versenyzők, és szinte a karosszéria is lobog az autókon, de azért akárhányszor voltam teszten, sosem csalódtam benne.

Ráadásul még az az el nem hanyagolható előnye is megvan, hogy a versenyzők is kulturált körülmények között, zárt pályán próbálhatják ki versenyautóikat, nem kell privát pályalezárásokkal borzolni a helyiek kedélyét, esetleg keresztbe tenni vele a rendezőnek, amely legközelebb nem kaphat pályát a tesztpálya tulajdonosától, mert az a ralisok tönkretették

Az FIA ma tette közzé a 2010-es rali világbajnokság szabálymódosításait, amelyekben túl sok újdonság nem volt, hiszen szinte mindent bejelentettek már. Viszont egy egész bekezdést szántak a tesztre.

„A shake downt (tesztet) egyaránt média és promóciós lehetősségként kell megrendezni, valamint, hogy a versenyzők kipróbálhassák az autóikat.”

Vagyis az FIA szerint is fontosabb a média és promóció, mint a teszt eredeti feladata, hogy az autót kipróbálják. A vb-n már korábban is bevett szokás volt, hogy a shake downon esetenként vendég navigátor ült az autóban. Például, amikor Loeb vitte Maradonát.

A teszten való részvétel eddig is kötelező volt a vb-n, legalábbis a gyári csapatok versenyzőinek, most azonban minden csapat regisztrált versenyzőinek minimum négy alkalommal kell végigmenni a teszten.

Vagyis a versenyzőknek kötelező szórakoztatni a közönséget.

Talán érdemes lenne ezt a szemléletet átvenni a rali vb-ről, és nálunk is azt helyezni előtérbe, hogy mivel lehet jobban kiszolgálni a közönséget, nem azon vitatkozni, hogy hány lassítót tegyenek a pályákra, mert a közönség a show-ra jön, nem a lassítókra.

Azt pedig már csak nagyon félve írom le, hogy egy ilyen teszten, ha netán mérnék az időket, akkor az alapján össze is lehetne állítani a másnapi rajtsorrendet, és akkor nem lenne vita azon, hogy ki kinek a porába megy és ki kit ér utol. Ha valaki gyors, mutassa meg, ha meg elbaltázta a tesztet, akkor csak magát okolhatná. De persze egy ilyen újításnak még a felvetése is biztos idegrohamot okozna a magyar rali kőbevésett szabályait betartók körében.

A Mecsek Rali szervezője, Jelen István korábban már ígéretet tett rá, hogy az idén lesz hivatalos teszt a versenyén. Akár úgy is, hogy azon kötelező legyen a részvétel. Ha már olyan nagyon ragaszkodunk az FIA szabályok, olykor értelmetlen átvételéhez, ezt az értelmeset is érdemes lenne átvenni.

Az FIA szemléletéről már nem is beszélve, ahol a szurkolók kiszolgálását – akár közvetlenül, akár a médián keresztül – olyannyira fontosnak tartották, hogy a teszt esetében még a sportszakmai célok elé is rendelték azt.

Mert ők már tudják, hogy rali vb sem létezik szurkolók nélkül.

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program