Újra támad az Opel Gaál csapata

Három hónap szünet után folytatódik az Országos Historic Ralibajnokság a Székesfehérvár Ralin. Gaál Ádám és Kalapács Kornél az 1977 és 1981 között homologizált autók 3. korcsoportjában, más nevén a D csoportban két második hellyel és a dupla szorzós Miskolc Rali megnyerésével a bajnokság élén várja a negyedik futamot, illetve az abszolút értékelésben is a pontverseny első helyén állnak.

2016006Miskolc (Medium)

A hosszúra nyúlt szünetben azonban nem tétlenkedett a gödöllői Opel Gaál márkakereskedés csapata, hiszen az Ascona B 2000-et kétszer is tesztelték az Euroringen, amelyet követően elegendő volt az autót lemosni és átnézni. A téli felkészítés ugyanis olyan alapos volt, hogy eddig egyetlen hibája sem jelentkezett a csapat szeme fényeként kezelt autón.

2016003Miskolc (Medium)

Gaál Ádám: – Nagyon hosszú volt ez a három hónap és már hiányzott a versenyzés. A Miskolc Rali után azonnal lefoglaltam az Euroringet két alkalomra is, hogy egy hónapnál több idő ne teljen el úgy, hogy nem ülünk autóban. Itthon is próbáltunk vele menni, csak hogy ne jöjjünk ki a rutinból.

2016002Miskolc (Medium)

– A tesztek alatt is nagyon jól működött az Ascona, nem tudok elég hálás lenni, hogy apuék ilyen jó autót építettek nekünk.

– Fehérváron nagyon jó mezőny lesz. Újra indul Wirtmann Feri, aki mindig komoly mérce a bajnokságban. Az idén már nagyon jókat vívtunk Balogh Sanyi Fiatjával és Rónay Laci Alfájával. Most is szoros versenyre számítok hármunk között, ami mindig nagyon motiváló.

KACS4300 (Large)

– Természetesen most is azért állunk rajthoz, hogy egy jót versenyezzünk, de az is fontos, hogy vigyázzunk az autóra, hogy célba érjünk és hogy gyarapítsuk a tapasztalatainkat. Szeretném, ha vasárnap este mi is és az egész csapat is úgy indulna haza, hogy jól éreztük magunkat.

KACS4170 (Large)

Gaál József csapatvezető: – A Miskolc Rali és a tesztek után is átnéztük az autót, de a mosáson kívül nem kellett hozzányúlni semmihez. Fehérvárra annyi újításunk lesz, hogy a Michelin mellé Hankook gumikat is vettünk, szeretnénk ezeket kipróbálni.

– A fiúktól most is azt kértem, hogy a legjobb tudásuk alapján menjenek végig a versenyen. Mi a saját szórakozásunk miatt indulunk, nekem és a műhelyben a srácoknak az okoz örömet, ha látjuk, tökéletesen működik az autó, amit felkészítettünk, Ádáméknak pedig ha gyarapíthatják a gyorsasági kilométereket.

KACS5991 (Large)

– Biztos vagyok benne, hogy ha célba érünk az eredmény is jó lesz.

További információ:

http://www.gaaloldtimermotorsport.eu/

http://www.opelgaal.hu/

 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.