Végre! Elkészült Zsírpapa új VFTS-e

Nyolc hónap várakozás ért véget a Cered Rally Sprinten, ahol Zsírpapa bemutatta vadonatúj Lada VFTS-ét. Az ülésbakon még állítani kell egy kicsit, de már most állíthatjuk, hogy egy kőkemény versenyautó született, amivel ki tudja, még akár Wirtmannt is el lehet verni. 

„Nem csak hogy lehet, el is fogom verni vele! – nevet Zsírpapa. – Hú, te, nagyon jó lett a kocsi. Képzeld el, hogyha beteszem a kanyarba és én tudom, hogy hova kéne fordulnia, akkor ez oda is fordul. Nem nyaklik, tekeredik, oda megy, ahova kell. 

Tavaly novemberben kezdtük el építeni egy 43 ezer kilométert futott Zsiguliból. A karosszéria, a bukócső, a futómű, minden új rajta. Már hamarabb is elkészülhettünk volna vele, de azt akartam, hogy tökéletesen legyen megépítve, a következő húsz évben ne legyen vele bajom, és tényleg mindenki belerakta a szívét, lelkét. 

Fotó: Bittó Zsolt // Zsírpapa

Nagyon nagy köszönet Hosszú Lacinak, aki a karosszériát készítette, a Green Motorsportnak, akik helyet biztosítottak az autóépítéshez, Illésnek a fényezésért és Kasza Zolinak, aki úgy talpra állította… tudod, ahogy szokta: tökéletes lett a kocsi.“

Persze egy új építésű autón előfordulnak még hiányosságok. Azonban a klasszikusan fekete–zöld VFTS még Zsírpapát is meglepte. 

„Nem fogod elhinni, mi történt, megyünk felfelé Zagyvarónán. Józsikától béreltünk belsőkamerát, aki rákötötte a hangosításunkra. Na ettől a hangosításunk elment. Meszes (Mészáros Sándor) kiabált mellettem, de nem hallottam semmit. Odafordulok, hogy ne kiabáljon, erre beakadt a sisakom a cső és az ülés közé. Nem bírtam se elfordítani, se kihúzni. Rendesen beszorult a fejem, érted? Úgy mentem félig jobbra nézve, mire sikerült valahogy kiszabadítani.

Fotó: Bittó Zsolt // Zsírpapa

WRC cső van a kocsiban, eddig nem volt fölöttem cső, most ott megy az X. A műhelyben kipróbáltam az ülést, hogy elérem a kormányt, meg a pedálokat, de arra nem gondoltam, hogy a bukósisakban is kipróbáljam. 

Most rakhatjuk lejjebb az ülésbakot, hogy többet ne kelljen jobbra fordulva vezetnem.“

Az új autó mellett természetesen megmarad a régi, kultikus VFTS is, amivel Zsírpapának tervei vannak.

„Az öreget is nagyon szerettem. Abban meg az volt a jó, hogy tudtam, hogy nyaklik, máshova megy, mint tervezem, de mindig letaláltunk vele. Kap egy motort és egy váltót. Csináltatok hozzá 13 colos széles lemez felniket, arra rárakom a Wirtmann féle 245-ös gumikat, elájulsz, milyen jól fog kinézni, és kiállítási darab lesz belőle.“

Fotó: Bittó Zsolt // Zsírpapa

Bár az új VFTS-t már megjáratta Zsírpapa a Cered Rallyn, a hivatalos bajnoki premierje a Győr Rallyn lesz. 

„Nagyon várom már az első versenyét, kegyetlen jó vele menni. Wirtmann Feri készülj, mert ezzel szétcsapom a szádat“ – nevet Zsírpapa. 

Zsírpapa támogatóit ezúttal külön soroljuk fel: Etikett Print Kft., Box Print-FSD Packing Kft., GQS Kft., Material-Plastik Kft., Vestin Equity Kft. „Azt írd már még oda, hogy minden szurkoló, nélkülük lehetne versenyezni, de minek, a srácok, akik segítettek a VFTS-t megépíteni, és a család. Puszi a csajoknak, Győrben találkozunk.“ 

Fotó: Csomós Mixi

Csomós Mixi a Diósgyőr Rallyn melegít a Rally Hungaryre

Hetek óta a Rally Hungary lázában ég a HM Academy párosa, Csomós Mixi és Bán Viktor. A félkészülésük fontos állomása lesz a hétvégi Diósgyőr Rally, ahol pár nappal a magyar Európa-bajnoki futam előtt éles körülmények között tudnak melegíteni a Skoda Fabia Rally2 evóval.

„Szerintem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a Barum Rally célja óta csak a Rally Hungary lebeg a szemem előtt – mondta Csomós Mixi. – Nagyon szeretnénk a magyar Eb-futamon jó eredménnyel meghálálni a szurkolók, a támogatóink és a csapatunk kitartását. Hetek óta ezzel a versennyel kelek és fekszem. 

A felkészülésünk egyik legfontosabb része lesz a Diósgyőr Rally. Óriási lehetőség, hogy egy héttel a Rally Hungary előtt közel nyolcvan gyorsasági kilométert tehetünk meg a Fabiával. Egy ilyen Rally2-es versenyautó egészen másképp viselkedik, mint egy utcai autó, ezért fontos, hogy minél többet menjél és minél jobban együtt tudj élni vele. Óriási a különbség, ha úgy állsz rajthoz egy versenyen, hogy egy héttel előtte élesben mentél vagy kihagytál akár csak két-három hetet. 

Csomós Mixi
Fotó: Csomós Mixi

De nem csak a felkészülésünk miatt lesz fontos a Diósgyőr Rally. Nagyon jó dolognak tartom, hogy egy ilyen nagymúltú, több sportágat tömörítő csapat, mint a DVTK, nyitott az autósport felé. Remélem, több DVTK szurkolót tudunk megnyerni a rallynak és a rally szurkolók is jobban megismerhetnek más sportágakat. 

Köszönjük a lehetőséget, bízom benn, hogy a részvételünkkel is tudjuk emelni a Diósgyőr Rally rangját.“

Bán Viktor is természetesen a Rally Hungaryre készül, de a következő napokban Mixi belsőkamerás felvételeit fogja tanulmányozni, hogy állandó navigátora, Nagy Attila hangja alapján elkészítse a Diósgyőr Rally itinerét. 

Fotó: Csomós Mixi // Bán Viktor, Csomós Mixi

„Évtizedekig break táncoltam, most pedig edzőként dolgozom. A legfontosabb, amit ezzel kapcsolatban megtanultam, hogy a jó eredményhez nagyon sok gyakorlás kell – mondja Bán Viktor. – A Diósgyőr Rally pedig a legjobb lehetőség a számunkra, hogy a Rally Hungary előtt élesben tudjunk gyakorolni. 

Tetszik, hogy a DVTK pálya a központja a versenynek, itt lesz a versenyiroda, a gépátvétel, a szervizpark. Remélem, hogy sokéves hagyomány első állomása lesz a hétvégi verseny. 

Mixi és Ati már mentek ezeken a pályákon, ezért a belsőkamerás felvételükből, Ati hangja alapján készítek egy alap itinert, amit Mixivel a pályabejáráson fogunk leellenőrizni. A cél, hogy jó hangulatban, lazán tudjuk versenyezni, ha ez meglesz, az eredmény is jönni fog.“

Fotó: Csomós Mixi // Győr Rally 2023

A Diósgyőr Rallyt szeptember 30-án rendezik, ahol Csomós Mixi és Bán Viktor mellett láthatják a szurkolók Hangodi Bendegúzt és Nagy Attilát is egy Peugeot 208 Rally4-essel. Mixi állandó navigátorát, Nagy Attilát a Rally Hungaryre adta kölcsön a csapat a szintén HM Academy versenyző Hangodinak, és ők is élnek a felkészülési verseny lehetőségével. 

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém