Vizin: Kőkemény lesz a verseny – Ypres Rali pályabejárás

Sokkal nehezebb lesz az idei Ypres Rali, mint amin Vizin László és Zsiros Gábor 2009-ben részt vettek. Ezt a páros a pályabejárást követően is megerősítette, miután feldolgozták a 18 gyorsasági szakasznak otthont adó tíz különböző pályát.  A verseny hosszabb és fárasztóbb lesz, mint három évvel ezelőtt volt, a mezőnyről viszont elmondható, hogy ugyanolyan erős, mint amit a belga IRC-futamon megszokhattunk. Vizin a 30-as rajtszámot kapta és az a célja, hogy pályafutása első Skoda Fabia S2000-essel futott versenyén az első 15-ben végezzen.

Vizin László: – Eddig is tudtuk, hogy nehéz versenyre vállalkoztunk, hiszen közel háromszáz gyorsasági kilométert kell teljesítenünk, szombaton pedig több mint kétszázat, ami a világbajnokságon is hosszú napnak számítana. Miután felírtuk mind a tíz pályát még inkább megerősödött bennem a gondolat, hogy ez egy kőkemény verseny lesz. Két harminc kilométeres pálya is van és csak kettő olyan, ami tíz kilométernél rövidebb.

Három éve már jártuk az Ypres Ralin, de itt nagyon sok variációs lehetősége van a pályáknak, amit a rendezők ki is használnak, és évről-évre mindig változtatnak rajtuk. Az idén nincs is olyan pálya, ami teljes egészében megegyezik a 2009-essel, de több olyan is van, amelyek nagy részén már jártunk. Ez a pályafelírásban nem sokat segített, inkább az volt a nagy előny, hogy tudtuk, hogy mire számíthatunk a versenyen. A környezet, a táj, a házak annyira egyformák, hogy nagyon nehéz beazonosítani, hol járunk, ezért nem is nagyon lehet a pályákat megjegyezni, csak itinerből tudunk versenyezni.

A mezőny nagyon erős, több Szuper–2000-es autó indul, mint az idén bármelyik IRC-futamon. Mi a 30-as rajtszámot kaptuk, a Szuper–2000-esek közül az utolsót, de azt hiszem, ez normális is, hiszen nekünk van a legkevesebb rutinunk ilyen autóval. A mezőnyben az első 8-10 nagyon jó pilóta, velük biztosan nem tudjuk felvenni a versenyt, de nagyon szeretnénk az első 15-ben végezni.

Ma (csütörtökön) még nincs verseny, de így is sűrű a programunk. Hajnali fél hétre megyünk adminisztratív átvételre. Most nem volt alternatív lehetőség, úgyhogy mindenképpen korán kellett kelnünk. Utána lesz a technikai átvétel, este héttől éjfélig pedig a shake down. Péntek reggel kicsit többet tudunk pihenni, mert a verseny csak délután ötkor kezdődik.

A csapat együttműködő partnerei:

AXIÁL KFT., HÓD-MEZŐGAZDA ZRT., VALKON 2007 KFT., MANAX, KAMARÁS-DUNA KFT., MEVI KFT. SYGNUS KFT, IS INTERNATIONAL LTD.,DC GÉPSZER KFT., RUTIN KFT.GD GÉP ÉS DARU KFT., H-ITB KFT. TR CONSULT KFT., KNIPL KFT., PAKET007 KFT., 92LETICIA BT., HUMANSOFT KFT.

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program