Wirtmann-jubileum, jutalomjáték és búcsú

Tét nélküli verseny lesz Wirtmann Ferenc és Barna György számára a Mecsek Rali, hiszen a CEZ historic-bajnokságot, amelynek a pécsi verseny lesz az utolsó futama, már megnyerték, a magyar bajnokságban pedig az Eger Rali után ez lesz a második versenyük a C korcsoportos Escort Mk I-essel, úgyhogy ebbe a bajnokságba nem tudnak beleszólni.

DSC_8512 (Large)

Mégis komoly súlya lesz a versenynek, hiszen Wirtmann jubilál, negyven éve ugyanis a Mecsek Ralin kezdődött a pályafutása. A CEZ értékelése szempontjából jutalomjáték lesz a Grawe Életbiztosító Zrt. által támogatott páros számára a verseny, hiszen ezt az értékelést az Arbö Ralin már megnyerték.

És egyben búcsú is lesz. Nem kell megijedni, negyven év ralizás még nem volt elég Wirtmann számára, nem ő búcsúzik, hanem az autó, amely nyolcadik szezonját teljesítette, 52 versenyen vett részt, öt magyar és két CEZ-bajnoki címet szerzett, és már egy kicsit elöregedett a karosszériája, így valószínűleg jövőre kiállítási darab lesz belőle.

Wirtmann_Velenje2 (Large)

„Igazi jutalomjáték lesz számunkra a Mecsek Rali” – mondta Wirtmann. „Negyven éve itt indultam először, úgyhogy a pécsi verseny számomra mindig különleges dolog. Sem a CEZ-ben, sem a magyar bajnokságban nincs szükségünk pontokra, ezért csak az élvezetre hajtunk. Ami persze azt jelenti, hogy az Eb-mezőnyben szeretnénk magunkat megméretni.

WirtmannSaturnus1 (Large)

A nevezési lista alapján nagyon sok jókezű porschés jön, akiket a hosszú egyenesekben és felfelé nem tudunk megverni. Ha az Eb értékelésben az első tízben végeznénk, az komoly eredmény lenne, ha az első hétbe beférnénk, akkor már boldog is lennék, ha pedig a C korcsoportban dobogóra állhatnánk, akkor madarat is lehetne velem fogatni.

Wirtmann_Vltava09 (Large)

Ez a verseny lesz a búcsúfellépése az autónknak. Nyolc szezont versenyeztem végig vele, és már egy kicsit elfáradt a karosszériája. A motorját felújíttatjuk, és jövőre kap egy új kasznit. De a régit sem szeretném eldobni. Annyi szép emlék fűz hozzá, hogy szeretném méltóképpen nyugdíjazni és egy kiállítási darabot készíteni belőle. De előtte a Mecsek Ralin még élesben csapatunk vele egy jót.”

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Kft., Beanett Bt. Munkaruházat, Iharos és Goller Kft., Kumho

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.