Wirtmann-jubileum, jutalomjáték és búcsú

Tét nélküli verseny lesz Wirtmann Ferenc és Barna György számára a Mecsek Rali, hiszen a CEZ historic-bajnokságot, amelynek a pécsi verseny lesz az utolsó futama, már megnyerték, a magyar bajnokságban pedig az Eger Rali után ez lesz a második versenyük a C korcsoportos Escort Mk I-essel, úgyhogy ebbe a bajnokságba nem tudnak beleszólni.

DSC_8512 (Large)

Mégis komoly súlya lesz a versenynek, hiszen Wirtmann jubilál, negyven éve ugyanis a Mecsek Ralin kezdődött a pályafutása. A CEZ értékelése szempontjából jutalomjáték lesz a Grawe Életbiztosító Zrt. által támogatott páros számára a verseny, hiszen ezt az értékelést az Arbö Ralin már megnyerték.

És egyben búcsú is lesz. Nem kell megijedni, negyven év ralizás még nem volt elég Wirtmann számára, nem ő búcsúzik, hanem az autó, amely nyolcadik szezonját teljesítette, 52 versenyen vett részt, öt magyar és két CEZ-bajnoki címet szerzett, és már egy kicsit elöregedett a karosszériája, így valószínűleg jövőre kiállítási darab lesz belőle.

Wirtmann_Velenje2 (Large)

„Igazi jutalomjáték lesz számunkra a Mecsek Rali” – mondta Wirtmann. „Negyven éve itt indultam először, úgyhogy a pécsi verseny számomra mindig különleges dolog. Sem a CEZ-ben, sem a magyar bajnokságban nincs szükségünk pontokra, ezért csak az élvezetre hajtunk. Ami persze azt jelenti, hogy az Eb-mezőnyben szeretnénk magunkat megméretni.

WirtmannSaturnus1 (Large)

A nevezési lista alapján nagyon sok jókezű porschés jön, akiket a hosszú egyenesekben és felfelé nem tudunk megverni. Ha az Eb értékelésben az első tízben végeznénk, az komoly eredmény lenne, ha az első hétbe beférnénk, akkor már boldog is lennék, ha pedig a C korcsoportban dobogóra állhatnánk, akkor madarat is lehetne velem fogatni.

Wirtmann_Vltava09 (Large)

Ez a verseny lesz a búcsúfellépése az autónknak. Nyolc szezont versenyeztem végig vele, és már egy kicsit elfáradt a karosszériája. A motorját felújíttatjuk, és jövőre kap egy új kasznit. De a régit sem szeretném eldobni. Annyi szép emlék fűz hozzá, hogy szeretném méltóképpen nyugdíjazni és egy kiállítási darabot készíteni belőle. De előtte a Mecsek Ralin még élesben csapatunk vele egy jót.”

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Kft., Beanett Bt. Munkaruházat, Iharos és Goller Kft., Kumho

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.