Zagyva Dorka

Zagyva Dorka hátsó ülésről a volán mögé

Kilenc hónap után sikeresen tért vissza a tett helyszínére Zagyva Dorka és a Citroën C2 R2 Max, az R-Cup Challenge negyedik futamára, Kiskunlacházára. 

Tavaly szeptemberben itt borította fel Dorka a Citroënt, aminek a helyreállítási munkái most fejeződtek be. Édesapjával, Zagyva Lajossal ugyan kellett egy kicsit éjszakázniuk a műhelyben, de megérte.

A verseny érdekessége volt, hogy Dorka a csapat mindkét autójával, a Citroënnel és a modernebb Peugeot 208 Rally4-gyel is indult, hogy össze tudják őket hasonlítani. Most is két kategóriába nevezett, a licences 2wd-ben két indulóból nyert, a turbó 2000 feletti kategóriában pedig 14 indulóból az ötödik helyet szerezte meg. Abszolút értékelésben a 2wd eredménye alapján 4., a T2,0+ eredménye alapján 15. lett. 

„Nagyon jó verseny volt és nagyon örülök, hogy újra indulhattam a Citroënnel – lelkendezett Dorka. – Már nagyon sokszor megbántam, hogy tavaly szeptemberben felborítottam. Nyolcadikán kaptuk vissza a karosszériát a fényező műhelyből. Sokan mondták, hogy nyolc nap alatt nem lehet autót építeni belőle, de apa nagyon meg akarta mutatni. Iszonyú sokat dolgozott a kocsin. Amiben tudtam, segítettem neki, de a szereléshez még nem értek annyira, viszont nagyon szeretném megtanulni. 

Fotó: Zagyva Dorka

Előfordult, hogy apa hajnali négyig dolgozott a kocsin, én háromkor kidőltem, és az utcai autónk hátsó ülésén elaludtam. 

Péntekre lett kész a Citroën, akkor tudtuk kipróbálni. Kicsit tartottam tőle, hogy minden rendben van-e, de apa nagyon jó munkát végzett. Egyedül a fékre kellet rápumpálni a kanyarok előtt, de ezt megoldottam. 

Ott volt Kiskunlacházán a Citroën mellett a Peugeot is. Apa szerette volna összehasonlítani a két kocsit, ezért ötször a Citroënnel, háromszor a Peugeot-val mentem. A Peugeot hat másodperccel volt gyorsabb. 

Örülök a győzelemnek és az ötödik helynek is, de az R-Cupban nem ez a legfontosabb, hanem hogy nagyon egyenletes időket tudtam futni. Rettenetesen ügyeltem rá, hogy nem érintjük a lassítókat, nem megyünk rá a gumira és nem borítjuk fel az autót. Ez sikerült, apa elégedett volt, úgyhogy boldogan mehettünk haza.“

Fotó: Zagyva Dorka

Ezt alátámasztja Zagyva Lajos is: „Rendkívül elégedett és boldog vagyok én is – mondta. – Mindenki elfogult a gyerekével szemben, én is az vagyok, de nagyon tetszett, ahogy Dorka a hétvégén ment. Sok időt töltöttünk együtt a műhelyben. Nem baj, ha látja, hogy egy rossz döntés után hány csavart kell kitekerni, majd visszatekerni, meg hogy mennyi munkával, áldozattal, túlórával jár egy versenyautó talpra állítása. 

Becsülettel ott volt velem végig a műhelyben. A versenyen pedig nagyon precízen ment, egy karcmentes, vadonatúj autót vittünk el, és ugyanilyen karcmentes állapotban is hoztuk haza. 

A biztonság kedvéért elvittük a Peugeot-nkat is a versenyre, ha esetleg a Citroënnel valami nem lenne rendben. A helyszínen találtuk ki, hogy menjünk mind a két autóval, így legalább össze tudjuk hasonlítani őket. Dorka ötször ment a Citroënnel, háromszor a Peugeot-val. Szép egyenletes időket autózott. Nagyjából az állapítható meg, hogy a Peugeot kilométerenként 1,5 másodperccel gyorsabb.“

És hogy megérte-e éjszakázni? „Meg persze. Ez is része a rallynak, és meg akartam mutatni, hogy ha nyolc nap van egy versenyautó építésre, akkor nyolc nap alatt készül el. Nekem ez volt a kihívás a versenyben. Úgyhogy összességében elmondható, hogy az elmúlt másfél hétben a Zagyva család jól teljesített“ – mondta nevetve Zagyva Lajos. 

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program