Zagyva Dorka tempósan a szalagkorlát mellett…

Először versenyezhetett igazi rallypályán a 16 éves Zagyva Dorka, akinek természetesen most is édesapja, Zagyva Lali navigált. A R Cup ceredi fordulóján a Túra 2000+ kategóriában az ötödik helyet szerezték meg, a licences 2wd-ben pedig a kilencediket.

Ezzel az R Cup Challenge bajnokságban az abszolút 5. helyen áll, Túra 2000+ kategóriában pedig a harmadik a bajnokságban. De nem is ez volt a lényeg, hanem hogy Dorka olyan nehézségekkel szembesült, mint az emelkedőn rajtolás, a megforgás és a tempós kanyar a szalagkorlát mellett. Ez utóbbi meg is pecsételte a sorsát. 

„Hú, nagyon élveztem – mesélte Zagyva Dorka fülig érő szájjal. – Még így napokkal a verseny után sem tudtam feldolgozni, hogy mi történt velem. 

Tavaly már több versenyen is indultunk Kiskunlacházán, de a repülőtér és egy igazi gyorsasági szakasz között hatalmas a különbség. Nagyon éreztem, hogy itt oda kell tennem magam, a rajt előtt majdnem sírtam, akkora volt rajtam a nyomás. 

Képzeld el: Ott állok Cered rajtjában, az egyik leghíresebb gyorsasági szakaszéban, egy igazi rallyn, egy igazi rallyautóban, ráadásul apu ül mellettem….“

Dorka azonban megugrotta a lécet, sikerül életében először felfelé elrajtolnia, majd egy igazi szakaszt teljesíteni. Aztán pedig átesett a tűzkeresztségen is. 

Fotó: Zagyva Dorka

„Elszállt az agyam – mondja ezúttal nagyon szigorú arccal – és megforogtam.“

Megesik az ilyen még a legjobb versenyzőkkel is, de azért elsőre sokkal nagyobb trauma, mint ahogyan az ember gondolná. 

„Ott álltunk szemben a rajttal, a nézők kiabáltak… Tudtam, hogy mit kell tenni, meg hogy ilyesmi megtörténhet a rallyban, de azért elsőre más volt, mint ahogy az ember elképzeli.“

Na de azért volt jó pillanata is a versenynek.

„Amikor a szalagkorlát mellett kellett tempósan fordulni, az leírhatatlan. Eddig is biztos voltam benne, hogy ezt szeretném csinálni, de ott végleg eldőlt. Ezt az érzést szeretném újra átélni.“

A büszke apuka, Zagyva Lali csak mosolygott lánya mellett a beszélgetés alatt: 

„Az biztos, hogy most kiléptünk a komfortzónánkból, mind a ketten – nevet. – Cered komoly pálya, nem lehet csak úgy végigszaladni rajta. 

Azt is el lehet magyarázni egy versenyzőnek, hogy mi történik, amikor megforog, de amíg ezt nem éled át, úgysem tudod, milyen érzés, szemben állni a nézőkkel, akik kiabálnak, hogy milyen béna vagy, neked meg közben meg kell találni a sebességet. De ez a rally, ezt is meg kell tanulni. Ezért mentünk Ceredre.“ 

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.