Zsírpapa

Zsírpapa még nem indul, de már nagyon készül

Új karosszériával készül Zsíros Imre és Mészáros Sándor az idei Országos Historic Rallybajnokságra. A VFTS-en már az utolsó simításokat végzik, azonban a Nyerges Rallyt még kihagyják. Zsírpapa ennek ellenére ott lesz a versenyen, hogy szurkoljon az ellenfeleinek és hogy kezet fogjon a szurkolókkal. 

„A helyzet a következő: vadonatúj karosszériát kap a kocsi, mert a régit már túl sokat tekergettem – kezdi Zsírpapa. – Tavaly vettem egy becsövezett karosszériát, abba építettük át a motort, váltót, futóművet. Ugyanolyan zöld lesz, mit a régi. Viszont ezen megmaradnak a vas ajtók, gépháztető, csomagtartó. Az MNASZ-től kaptunk egy olyan könnyítést, hogy ugyan a VFTS-en nem homológok az eredeti nyílászárók, de költségkímélés miatt, itthon mehetünk nehezebb autóval. Kint vagy az Eb-n ezt nem fogadják el. 

Jól állunk a kocsival, a napokban viszem Egerbe, Vigh Sanyihoz, hogy egy tök új villamosságot kapjon. Ő egy régi jó barátom, aki mindig segít. Nagyon jó szakember és nagyon jó ember is. 

Ha ezzel megvagyunk, akkor Kasza Zoli átnézi a motort, meg a kocsit, hogy mindent jól raktunk-e össze, és utána már csak a sportrendszám marad hátra. Sajnos nem lehet GFL-es, hanem egy traktor rendszámát kapja. Biztosan nagyon jól fog kinézni vele. Úgy tervezem, hogy a Salgón már bevetjük. 

Zsírpapa
Fotó: Bittó Zsolt // Zsírpapa

De Nyergesen is ott leszünk. Meszest (Mészáros Sándor) kölcsönkérte Szemán Sanyi a Subaruba. Ha megnézed a nevezési listát, a navigátor helyén van egy kérdőjel. Ne ez a kérdőjel lesz Meszes. Mondtam neki, hogy menjen el Nyergesre, ne essen ki a formából, mert Salgón a nehezebb VFTS-sel is meg akarom verni Wirtmannt. 

Wirtmann-nak üzenem, készüljön, mert ott leszek a versenyen és szemmel tartom őt. A szurkolóknak pedig, hogy imádom őket, tőlük olyan jó ez a sport és hogy már nagyon hiányoznak, mert a Szilveszter Rallyn találkoztunk utoljára. Most is jöjjenek el, akivel találkozok, mindenkivel kezet fogok. Vigyázzatok magatokra és egymásra is, mert olyan rettenetesen kemény lesz idén a historic mezőny, hogy minden szurkolóra szükségünk van. Puszi a csajoknak!

Zsírpapa támogatóit ezúttal külön soroljuk fel: Etikett Print Kft., Box Print-FSD Packing Kft., GQS Kft., Material-Plastik Kft., Vestin Equity Kft., minden szurkoló és a teljes nagy család.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.