Zsírpapa

Zsírpapa: Mi kell ennél több egy Szilveszter Rallyn?

A beígért zabálás és veretés is megvolt a Szilveszter Rallyn, ami Zsírpapa szerint nagyon zsír verseny volt – ő pedig már csak tudja. Az Országos Historic Rallybajnokság E csoportjának bajnoki címvédője ezúttal illusztris vendégeket vitt a Lada VFTS-sel, míg navigátora, Mészáros Sándor, a bogrács mögé állt be. 

„Hú, nagyon finomat főzött Meszes. Gulyáslevesnek indult, de megállt benne a kanál, olyan gulyás-főzelékes-leves lett, de nagyon jó volt – mesélte Zsírpapa. – Wirtmann kétszer is evett belőle, úgyhogy most zabálásban sem tudtam megverni őt, jövőre ki kell találnom valamit. 

Három szerelőmet, két vejkót (Zsírpapa vejei) és az egyik barátomat vittem. Mindent elkövettem, de az egyik ejtőernyőzik, a másik tűzoltó, nem olyan könnyű őket megijeszteni. 

Az első Hungaroring belsőm nem volt jó. Még Nyíregyházáról maradt kopott slickkel mentünk, de akkorra már nagyon vizes volt, elkezdett lefagyni, gondolhatod, hogy pont erre találták ki a kopott slickeket. 

A többi gyors jó volt. Az utolsó körben a Hungaroringen a sikán előtt meghúztam és forogtunk egy 360 fokosat. A célegyenes bejáratánál – nekünk fordítva volt a pálya, a Forma–1-eseknek az az első kanyar – úgy gondoltam, van elég hely, ott is meghúztam, ott is forogtunk 360 fokot, hadd örüljön az utasom. Mondjuk nekem is tetszett. Jót röhögtünk rajta.“ 

Zsírpapát ebben a felhőtlenül jó kedvben az Etikett Print Kft., a Box Print-FSD Packing Kft. és a GQS Kft. támogatta, amit a szurkolók nevében is köszönünk neki. 

„Füredi Andris most is nagyon zsír versenyt rendezett. Ő valahogy úgy csinálja, hogy a versenyzők számára is jó legyen. A pályák is jók voltak, a szervizpark is. Minden. Jókat zabáltunk, jókat röhögtünk, jött a család, a haverok, a versenyzőtársak, a szurkolók, hát mi kell ennél több egy Szilveszter Rallyn?“

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.