Zsírpapa

Zsírpapa: Mi kell ennél több egy Szilveszter Rallyn?

A beígért zabálás és veretés is megvolt a Szilveszter Rallyn, ami Zsírpapa szerint nagyon zsír verseny volt – ő pedig már csak tudja. Az Országos Historic Rallybajnokság E csoportjának bajnoki címvédője ezúttal illusztris vendégeket vitt a Lada VFTS-sel, míg navigátora, Mészáros Sándor, a bogrács mögé állt be. 

„Hú, nagyon finomat főzött Meszes. Gulyáslevesnek indult, de megállt benne a kanál, olyan gulyás-főzelékes-leves lett, de nagyon jó volt – mesélte Zsírpapa. – Wirtmann kétszer is evett belőle, úgyhogy most zabálásban sem tudtam megverni őt, jövőre ki kell találnom valamit. 

Három szerelőmet, két vejkót (Zsírpapa vejei) és az egyik barátomat vittem. Mindent elkövettem, de az egyik ejtőernyőzik, a másik tűzoltó, nem olyan könnyű őket megijeszteni. 

Az első Hungaroring belsőm nem volt jó. Még Nyíregyházáról maradt kopott slickkel mentünk, de akkorra már nagyon vizes volt, elkezdett lefagyni, gondolhatod, hogy pont erre találták ki a kopott slickeket. 

A többi gyors jó volt. Az utolsó körben a Hungaroringen a sikán előtt meghúztam és forogtunk egy 360 fokosat. A célegyenes bejáratánál – nekünk fordítva volt a pálya, a Forma–1-eseknek az az első kanyar – úgy gondoltam, van elég hely, ott is meghúztam, ott is forogtunk 360 fokot, hadd örüljön az utasom. Mondjuk nekem is tetszett. Jót röhögtünk rajta.“ 

Zsírpapát ebben a felhőtlenül jó kedvben az Etikett Print Kft., a Box Print-FSD Packing Kft. és a GQS Kft. támogatta, amit a szurkolók nevében is köszönünk neki. 

„Füredi Andris most is nagyon zsír versenyt rendezett. Ő valahogy úgy csinálja, hogy a versenyzők számára is jó legyen. A pályák is jók voltak, a szervizpark is. Minden. Jókat zabáltunk, jókat röhögtünk, jött a család, a haverok, a versenyzőtársak, a szurkolók, hát mi kell ennél több egy Szilveszter Rallyn?“

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program