Plesz Márk

Green Motorsport: Pontmentés a Lada 2105 Pick Uppal

Igen látványosan alakította át Plesz Márk és Dombai Szabolcs Ladájukat az Ózd Rallyn. A Green Motorsport párosa egy erdőjárást követően a csomagtartótetőt és a hátsó szélvédőt is elhagyta. Szerencsére Zsírpapa VFTS-e ott volt donornak, így a historic E2-es kategóriában az ötödik helyezéssel értékes pontokat szereztek, és továbbra is versenyben vannak a bajnoki címért. 

„Húúú, nem is tudom, hol kezdjem – vett egy mély levegőt Plesz Márk. – Úgy álltunk hozzá ehhez a versenyhez, hogy a bajnokság a legfontosabb és mindenképpen célba akarunk érni. Az előző két versenyt megnyertük és vezettük az E2-t. Még az is elég lett volna, ha most másodikok vagyunk. De egy kicsit megbonyolítottuk az életünket. 

Királdon Szabolccsal ketten hoztuk össze a kalandot. Egy jobb háromban sima jobbot mondott, de én már előtte láttam, hogy felhordásos, ennek ellenére megpróbáltam elfordulni. Egy fában megakadt a hátulja és beforgatott. A nézők visszatoltak az útra, de így is sokat veszítettünk.

Fotó: Bittó Zsolt // Green Motorsport, Plesz Márk

A hátsó szélvédő a fánál odalett, a csomagtartótetőt később veszítettük el. Szerencsére be tudtunk jutni a szervizparkba. Zsírpapa ekkor már kiesett, a srácok gyorsan felrohantak hozzá a csomagtartótetőért és a hátsó szélvédőért, amit Zsírpapa azonnal odaadott. Ezúton is köszönjük neki. Úgy látszik, nem nagyon van olyan verseny, amit ne az ő alkatrészeivel teljesítenénk. 

A szervizparkban mindenki jött segíteni. A teljes Kanyik Motorsport, még (Kanyik) Anti is beállt. Sikerült a kasztnit úgy kiegyengetni, hogy a csomagtartófedelet rá lehessen ragasztószalagozni. A csapatunk a lelkét is kitette, hogy folytatni tudjuk. Szabó Krisztián csapattársam, mentorom, most éppen csapatvezetőm három autót is szervizelt. Estére teljesen kimerült, de nagyon keményen tartotta a frontot. Hálás köszönetem neki és Green Motorsport valamennyi tagjának. 

Fotó: Bittó Zsolt // Green Motorsport, Plesz Márk
Fotó: Bittó Zsolt // Green Motorsport, Plesz Márk

A második körben sem voltunk szerencsésebbek, akkor meg defektet kaptunk, de a pótkerekünk is le volt eresztve. Szóval volt kalandunk rendesen, de célba értünk és az ötödik helyen mentettünk pár pontot. Az E2-ben Tóth-Giliékkel vagyunk komoly versenyben, ők a Mecseken estek ki, mi most annyival jobban jártunk, hogy mentettünk pár pontot. 

Amíg nem kaptuk meg Zsírpapa csomagtartótetejét, kerestük a miénket a Facebookon, mert anélkül nem mehettünk ki a szervizparkból. Egy nagyon kedves néző leadta az utolsó gyorsasági rajtjában. Azt ígértük neki, hogy a verseny végén megkapja emlékbe. Valószínűleg a Zemplén Rallyn tudjuk odaadni neki. 

Fotó: Bittó Zsolt // Green Motorsport, Plesz Márk

A bajnokság az utolsó futamon dől el, ott szeretnénk nyomás nélkül autózni. Az Ózd Rallyra lehet, hogy egy kicsit ráfeszültem, annyira szerettem volna célba érni. Tóth-Giliéknek gratulálok, megérdemelten nyertek, egy hónap múlva lesz a döntő, arra már most nagyon készülünk, addigra a Zsiguli is kap néhány új karosszériaelemet.“ 

A Green Motorsport együttműködő partnerei: Areus Zrt., Garrison Barber Shop, Kanyik Motorsport, Zsírpapa csomagtartótetővel és hátsó szélvédővel, valamint minden rally szurkoló.

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.