Hideg Ádám

Hatalmas bulin jelentették be: Hideg Ádám újra gyári versenyző lesz

Hideg Ádámot szerződtette a világ egyik legnagyobb gokart gyártója, a Sodikart gyári csapatába. A HUMDA Academy 14 éves versenyzője idén második lett az OK Junior világbajnokságon, jövőre pedig a direkthajtású gokartversenyzés csúcsát képviselő OK-ban fog szerepelni az összes fontosabb versenyen. 

Több mint kilencszáz meghívott jelenétében ünnepelte a világ egyik legnagyobb gokart gyártója, a Sodikart, negyvenedik születésnapját. A hatalmas gálán élőben jelentkezett be két korábbi kiválóságuk, Pierre Gasly, a Forma–1-es Alpha Tauri versenyzője, valamint Jean-Éric Vergne, aki szintén megjárta a Forma–1-et, Forma–E-ben bajnokságot nyert, jelenleg pedig a Peugeot endurance világbajnoki csapatának tagja. 

Az est fő attrakciója azonban a 2023-as négy gyári versenyző bejelentése volt. Ketten OK-ban, ketten pedig KZ-ban fogják képviselni a Sodikartot az összes jelentős versenyen, így az FIA világ- és Európa-bajnokságon, a Champions of the Future-ön, valamint a WSK különböző sorozataiban. 

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Hideg Ádám tavaly tavasszal került kapcsolatban a Sodikart gyári csapatával. Együtt küzdötték fel magukat az OK Junior kategória legjobb tíz versenyzője közé és szintén együtt szerezték meg a világbajnokság második helyét. 

„Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy második évben is a Sodikart gyári versenyzője lehetek – mondta Hideg Ádám. – Idén, Nathan Tye-jal ketten indultunk az OK Junior kategóriában és jövőre is együtt szereplünk az OK-ban. 

A születésnapi gála előtt megmutatták a gyárat, ami hihetetlenül nagy, napi negyven gokartot gyártanak, és jelenleg is bővítik, akkora a kereslet. Ha valaki volt már bérgokartozni, akkor nagy valószínűséggel vezetett már Sodikartot. 

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Felejthetetlen élmény volt ezen a születésnapi bulin részt venni. A vendégek és a gyár összes dolgozója előtt jelentették be a gyári versenyzőket. Kihívtak minket a színpadra, hatalmas tapsot kaptunk. Nagyon jó este volt. Remélem, hogy az eredményeimmel jövőre is meg tudom hálálni a bizalmat.“ 

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. támogatásával versenyző Hideg Ádám már idén bemutatkozik az OK kategóriában a WSK Final Cup két futamán november első felében. Ezt követően több teszten fog részt venni, majd januárban indul a versenyszezon a WSK Champions Cuppal. 

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program