Hideg Ádám

Hatalmas bulin jelentették be: Hideg Ádám újra gyári versenyző lesz

Hideg Ádámot szerződtette a világ egyik legnagyobb gokart gyártója, a Sodikart gyári csapatába. A HUMDA Academy 14 éves versenyzője idén második lett az OK Junior világbajnokságon, jövőre pedig a direkthajtású gokartversenyzés csúcsát képviselő OK-ban fog szerepelni az összes fontosabb versenyen. 

Több mint kilencszáz meghívott jelenétében ünnepelte a világ egyik legnagyobb gokart gyártója, a Sodikart, negyvenedik születésnapját. A hatalmas gálán élőben jelentkezett be két korábbi kiválóságuk, Pierre Gasly, a Forma–1-es Alpha Tauri versenyzője, valamint Jean-Éric Vergne, aki szintén megjárta a Forma–1-et, Forma–E-ben bajnokságot nyert, jelenleg pedig a Peugeot endurance világbajnoki csapatának tagja. 

Az est fő attrakciója azonban a 2023-as négy gyári versenyző bejelentése volt. Ketten OK-ban, ketten pedig KZ-ban fogják képviselni a Sodikartot az összes jelentős versenyen, így az FIA világ- és Európa-bajnokságon, a Champions of the Future-ön, valamint a WSK különböző sorozataiban. 

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Hideg Ádám tavaly tavasszal került kapcsolatban a Sodikart gyári csapatával. Együtt küzdötték fel magukat az OK Junior kategória legjobb tíz versenyzője közé és szintén együtt szerezték meg a világbajnokság második helyét. 

„Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy második évben is a Sodikart gyári versenyzője lehetek – mondta Hideg Ádám. – Idén, Nathan Tye-jal ketten indultunk az OK Junior kategóriában és jövőre is együtt szereplünk az OK-ban. 

A születésnapi gála előtt megmutatták a gyárat, ami hihetetlenül nagy, napi negyven gokartot gyártanak, és jelenleg is bővítik, akkora a kereslet. Ha valaki volt már bérgokartozni, akkor nagy valószínűséggel vezetett már Sodikartot. 

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Felejthetetlen élmény volt ezen a születésnapi bulin részt venni. A vendégek és a gyár összes dolgozója előtt jelentették be a gyári versenyzőket. Kihívtak minket a színpadra, hatalmas tapsot kaptunk. Nagyon jó este volt. Remélem, hogy az eredményeimmel jövőre is meg tudom hálálni a bizalmat.“ 

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. támogatásával versenyző Hideg Ádám már idén bemutatkozik az OK kategóriában a WSK Final Cup két futamán november első felében. Ezt követően több teszten fog részt venni, majd januárban indul a versenyszezon a WSK Champions Cuppal. 

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.