Hideg Ádám

Hideg Ádám negyedik helyet villantott első OK-s versenyén

A szeptemberi OKJ világbajnokságon megszerzett második helyezése után először állt rajthoz Hideg Ádám a WSK Final Cupon, az olaszországi Sarnóban. A HUMDA Academy versenyzője és a Sodikart gyári csapata is a jövő évi felkészülésnek szánta a versenyt. Ehhez képest egy előfutam 4. és egy döntő 12. helyezéssel sikerült elég nagyot villantaniuk. 

Nagyon jól sikerült Hideg Ádám első futama a felnőtt, OK kategóriában. Az erősebb motor, az új gumik, de még az időjárás sem tudott kifogni rajta. A verseny előtti tesztet a Sodikart gyári csapata kihagyta, így Ádám szerdán az első szabadedzésen vezethetett először OK gokartot. 

Az időmérőn csoportjában nyolcadik, összesítettben pedig 15. lett. Az első előfutamán egészen a harmadik helyig jött fel, amikor az utolsó körben kilökték. A második előfutamban, a felszáradó pályán nem működtek a beállítások, a harmadik futamban azonban megint csak jól szerepelt Ádám és negyediknek intették le.

Az elődöntőben sikerült felküzdenie magát a nyolcadik helyre, amikor meglökték és többen is elmentek mellett, de így is 12.-nek futott be. 

A döntőben a 19. helyről rajtolva, hét pozíciót javított és az igen előkelő 12. helyet szerezte meg. 

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

„Egész jó hétvégénk volt – mosolygott Hideg Ádám. – Nagyon élvezetes az OK gokarttal menni. Tesztelni jöttünk, ezért nagyon jó volt, hogy tudtunk vizes és száraz pályán is menni. A vízen oda kellett figyelnem, mert amikor a power szelep kinyit, hirtelen érkezik meg a nagy nyomaték és azonnal keresztbe áll a gokart. 

Az időmérő előtti szabadedzésen műszaki hiba miatt megállt a gokartom, én már a pályán kívül voltam, amikor az egyik versenyzőtársam kicsúszott és eltalálta. Mivel öt centit elcsavarodott a váz, ezért azt már nem tudtuk használni, így a hétvégét a két vb-s vázammal teljesítettem, ami úgy tűnik szerencsét hozott. 

Az eredmény könnyen lehetett volna ennél is jobb, de a 12. hellyel abszolút elégedett vagyok. Nagyon jó volt újra versenyezni és várom, már a Final Cup második futamát.“

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által támogatott Hideg Ádám legközelebb november 10–13-a között áll rajthoz, a WSK Final Cup második futamán, Lonatóban. 

Hideg Ádám, OK eredménye
WSK Final Cup, Sarno (Olaszország), 2022. november 4–6.

Résztvevők: 39
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
CD előfutam: 14.
AC előfutam: 11.
BC előfutam: 4.
Előfutamok összesített: 19.
Eldöntő: 12.
Döntő: 12. 

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.