Krózser Menyhért

Krózser Menyhért kirobbanó formában a világbajnokság előtt

Kiváló formában versenyzett Krózser Menyhért az ACI olasz bajnokság negyedik fordulóján Sarnóban. A HUMDA Academy versenyzője három héttel a világbajnokság előtt mutatkozott be új csapata a DPK Racing színeiben és már az első pillanattól kezdve nagyon gyors volt. Az OK kategória elődöntőjében a hatodik helyet szerezte meg, a döntőben is innen rajtolhatott, ám a felvezető körben defektet kapott és fel kellett adnia a versenyt. A világbajnoki felkészülés azonban így is jól sikerült és nyugodtan állíthatjuk, hogy Menya idei legjobb formájában várhatja a szeptember közepi vb-t. 

Sok dolga volt Krózser Menyhértnek az ACI olasz bajnokság negyedik futamán. Először is itt mutatkozott be Fernando Alonso nevével fémjelzett DPK Racing színeiben. Az ismerekedés az új csapattal és az új technikai csomaggal nagyon gyorsan ment, az első méterektől fogva jó volt a tempója. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A hétvége feladatai közé tartozott, hogy az újra aszfaltozott sarnói pályát a lehető legjobban kitapasztalja, hogy a három hét múlva szintén Sarnóban megrendezésre kerülő vb-re a lehető legjobban felkészüljön. A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző Menya ezt is gyorsan megoldotta. 

A 31 fős OK mezőnyben, ahol kizárólag a vb-re készülő ellenfelek álltak rajthoz, az időmérőn a 11. helyet szerezte meg. A két előfutam során kétszer is kilökték, ennek ellenére a hatodik helyen jutott elődöntőbe. 

Itt hősiesen megvédte pozícióját és a döntőben is a hatodik helyről indulhatott. Az első rajtnál jól jött el, de ezt visszalőtték. Menya már ekkor érezte, hogy a bal hátsó kerék nem tapad, így a második, éles rajt előtt defektes kerékkel kiállt a versenyből. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Bár a döntőben nem tudta megmutatni tudását, így is nagyon pozitív hétvége áll mögötte, ahol új csapatában, a számára új technikával is megmutatta gyorsaságát. 

„Az idei év sok munkája mostanra ért be – mondta Kurgyis Róbert, Menya edzője. – Az év elején betegség miatt kellett kihagynia versenyeket és az MG gumik kezelésével is akadtak nehézségei. Nagyon sok munkát tett az idei versenyzésbe, aminek az eredménye ezen a hétvégén látszott igazán. 

Jól fekszik neki a DPK Racing csomagja, pillanatok alatt beilleszkedett a csapatba és azonnal jó eredményeket hozott. A világbajnokságig van még dolgunk, de nagyon bizakodó vagyok.“

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Kicsit szomorú vagyok a döntő miatt – mondta Krózser Menyhért. – Szerettem volna jó eredménnyel zárni a hétvégét. A DPK Racingben nagyon jól érzem magam, már az időmérőre jó beállítást raktunk össze és végre sikerült olyan ellenfelekkel is felvenni a versenyt, akikkel korábban nem tudtam. Szerintem jó lesz a csomagunk a vb-re én is nagyon bizakodó vagyok.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, OK (Senior) eredmények

ACI olasz gokartbajnokság 4. futam, Sarno (Olaszország) 2022. augusztus 26–28.

Résztvevők: 31
Időmérő: 11.
1. előfutam: 7.
2. előfutam: 10.
Előfutamok összesítve: 6.
Elődöntő: 6.
Döntő: defekt miatt kiállt

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., HUMDA, HUMDA Academy, GR Motorsport

Wirtmann Ferenc

Wirtmann: Kuplung, szuperrally, de így is élveztük

Kalandos versenye volt Wirtmann Ferencnek és Kerekes Józsefnek a Salgó Rallyn. Az Országos Historic Rallybajnokság második futamán az első öt szakaszt megnyerték és vezették a versenyt, amikor elromlott a Ford Escort Mk II-es kuplungja, így a napi utolsó szakaszt ki kellett hagyniuk. Szombaton szuperrallyval visszaálltak, de a kihagyott gyorsasági miatt annyi büntetést kaptak, hogy az abszolút értékelésben a nyolcadik, D csoportban pedig az ötödik helyre tudtak felkapaszkodni.

Jó versenyt ígért Wirtmann Ferenc a Salgó Rallyra és a műszaki hibájuk ellenére is azt gondolja, nem tévedett az előrejelzéssel. 

„Tényleg jó verseny volt, jó pályákkal – mondja. – Ceredet nem kell bemutatni, az egyik legjobb magyar gyorsasági. Kazár rettentő gyors, bár most megnövelték a hosszát. A másik két pályát Katalinaknaként ismerjük. Elég durva, de igazi rally gyorsasági. Sok volt a murvafelhordás, a sár, verseny közben is esett az eső, mégis kevés defekt volt. Mi Jotival nagyon élveztük a pályákat. 

Az első öt gyorsaságit megnyertük, de már az elején probléma volt a kuplunggal, nem emelt ki. A hatodik szakaszon nem mertünk elrajtolni, mert ha bent maradunk a pályán, akkor vége a versenyünknek. Inkább bementünk a szervizparkba, ahol kicseréltük a kuplungot, így másnap folytatni tudtuk a versenyt.“

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

A szuperrallyt azonban a historic szabálya komolyan bünteti. 

„A historic sajátos szabálya szerint, ha ez első nap kiesel, akkor az addigi eredményeidet törlik és a kategória utolsó idejét kapod, plusz kihagyott gyorsaságinként öt percet – vette át a szót Kerekes Joti. – Ez nekünk összességében több mint 15 perc büntetést jelentett, de legalább versenyben maradtunk. Mivel szuperrallyztunk, a megszerzett pontjainkat is felezik, így számításaink szerint három pontot kaptunk, ami még mindig több, mint ha kiesetünk volna.“

A verseny második napján, szombaton így már nem kellett sietnie a párosnak és előkerültek a használt gumik is. 

„Előszedtük az összes kopott gumit, amit egyébként versenyre már nem raktunk volna fel, és elhasználtuk őket – mondta Wirtmann. – Zagyvarónát mind a háromszor megnyertük. Szuhára nem voltak jók a széles gumik, de mivel gyakorlatilag nem számított az időeredményünk, fent hagytuk őket és azzal mentünk. Ott mind a kétszer kikaptunk. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Abszolútban 8., D csoportban 5., D3-as kategóriában pedig 4.-ek lettünk. Ennyit tudtunk kihozni a versenyből. A Mecsek Rally előtt át kell néznünk a kuplungot és a hidraulikát is. Amint megvan a hiba oka, tudjuk orvosolni. Remélem, a másik magyar klasszikus versenyen, Pécsen az eredményünk is jobb lesz. De ha csak annyira élvezzük Jotival, mint a Salgót, akkor már elégedettek leszünk.“ 

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Valvoline és Sonax