Krózser Menyhért

Krózser Menyhért kirobbanó formában a világbajnokság előtt

Kiváló formában versenyzett Krózser Menyhért az ACI olasz bajnokság negyedik fordulóján Sarnóban. A HUMDA Academy versenyzője három héttel a világbajnokság előtt mutatkozott be új csapata a DPK Racing színeiben és már az első pillanattól kezdve nagyon gyors volt. Az OK kategória elődöntőjében a hatodik helyet szerezte meg, a döntőben is innen rajtolhatott, ám a felvezető körben defektet kapott és fel kellett adnia a versenyt. A világbajnoki felkészülés azonban így is jól sikerült és nyugodtan állíthatjuk, hogy Menya idei legjobb formájában várhatja a szeptember közepi vb-t. 

Sok dolga volt Krózser Menyhértnek az ACI olasz bajnokság negyedik futamán. Először is itt mutatkozott be Fernando Alonso nevével fémjelzett DPK Racing színeiben. Az ismerekedés az új csapattal és az új technikai csomaggal nagyon gyorsan ment, az első méterektől fogva jó volt a tempója. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A hétvége feladatai közé tartozott, hogy az újra aszfaltozott sarnói pályát a lehető legjobban kitapasztalja, hogy a három hét múlva szintén Sarnóban megrendezésre kerülő vb-re a lehető legjobban felkészüljön. A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző Menya ezt is gyorsan megoldotta. 

A 31 fős OK mezőnyben, ahol kizárólag a vb-re készülő ellenfelek álltak rajthoz, az időmérőn a 11. helyet szerezte meg. A két előfutam során kétszer is kilökték, ennek ellenére a hatodik helyen jutott elődöntőbe. 

Itt hősiesen megvédte pozícióját és a döntőben is a hatodik helyről indulhatott. Az első rajtnál jól jött el, de ezt visszalőtték. Menya már ekkor érezte, hogy a bal hátsó kerék nem tapad, így a második, éles rajt előtt defektes kerékkel kiállt a versenyből. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Bár a döntőben nem tudta megmutatni tudását, így is nagyon pozitív hétvége áll mögötte, ahol új csapatában, a számára új technikával is megmutatta gyorsaságát. 

„Az idei év sok munkája mostanra ért be – mondta Kurgyis Róbert, Menya edzője. – Az év elején betegség miatt kellett kihagynia versenyeket és az MG gumik kezelésével is akadtak nehézségei. Nagyon sok munkát tett az idei versenyzésbe, aminek az eredménye ezen a hétvégén látszott igazán. 

Jól fekszik neki a DPK Racing csomagja, pillanatok alatt beilleszkedett a csapatba és azonnal jó eredményeket hozott. A világbajnokságig van még dolgunk, de nagyon bizakodó vagyok.“

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Kicsit szomorú vagyok a döntő miatt – mondta Krózser Menyhért. – Szerettem volna jó eredménnyel zárni a hétvégét. A DPK Racingben nagyon jól érzem magam, már az időmérőre jó beállítást raktunk össze és végre sikerült olyan ellenfelekkel is felvenni a versenyt, akikkel korábban nem tudtam. Szerintem jó lesz a csomagunk a vb-re én is nagyon bizakodó vagyok.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, OK (Senior) eredmények

ACI olasz gokartbajnokság 4. futam, Sarno (Olaszország) 2022. augusztus 26–28.

Résztvevők: 31
Időmérő: 11.
1. előfutam: 7.
2. előfutam: 10.
Előfutamok összesítve: 6.
Elődöntő: 6.
Döntő: defekt miatt kiállt

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., HUMDA, HUMDA Academy, GR Motorsport

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.